De geboorte van een tuinvijver

Geboorte van een tuinvijver

Geboorte van een tuinvijver

De geboorte van een tuinvijver, een vijver is een lust voor het oog en is een verrijking voor iedere tuin! Maar wie van een prachtige vijver droomt, moet van begin af aan al een strakke planning hebben, om naderhand niet te worden overdonderd door veel te veel werk.

Eerste overwegingen

Grootte

  • De grootte van de vijver moet goed doordacht worden. In een vijver van minder dan 500 liter kan de biologische zelfregulering maar moeilijk tot stand komen. Pas bij een inhoud vanaf ca. 1000 liter kunnen vijvers een natuurlijk evenwichtig ecosysteem herbergen.
  • Een diepte van ongeveer 100 cm beperkt de schade van vorst in de vijver, het verliezen van vissen aan Koning Winter wordt hierdoor onwaarschijnlijker. Een grote en diepe vijver biedt de waterbewoners ook meer verstopplekken en zo kan ook een populatie met meerdere en verschillende vissen gedijen.

Plaats

  • Maar waar moet je jouw vijver aanleggen? Zoek maar een prachtig plekje in jouw tuin uit – of dit dicht bij het terras is of niet laten wij geheel aan jou over. Een ecosysteem heeft om te functioneren licht nodig, zodat de planten ongestoord kunnen blijven groeien en het water met zuurstof kunnen verrijken. Kies daarom een plek die het grootste deel van de dag in de zon ligt. Denk er ook van tevoren aan dat je de vijver goed afschermt! Een relatief hoog hek om de vijver voorkomt dat de vijver ook door jouw huisdieren of kinderen wordt bewoond en zorgt ervoor dat niemand gewond raakt.
  • Aan een goede vijver ligt echter ook goede grond ten grondslag. Plasticfolie van de bouwmarkt is dan wel goedkoop, maar niet zo scheurvrij als duurdere folie van polymeren. Leg bij een grotere vijver daarom absoluut kwalitatief hoogwaardige polymeerfolie op de bodem! Het is dan misschien een grotere aankoop in één keer, maar dit betaalt zich op langere termijn dubbel en dwars terug. Iedere druppel die de vijverbodem doorlaat kost je namelijk geld…

De tuinvijver aanleggen

  • De aanleg van de vijver begint met het afmeten van de folie. Vervolgens kan de kuil gegraven worden. Let er op dat de hoek hier ongeveer 45° blijft en de moerasdelen ongeveer 20 tot 25 centimeter diep zijn. Een horizontale rand voorkomt dat de vijver water verliest. Turfstrooisel onder de vijverfolie verhindert lekken en stabiliseert ook nog eens de kuil!
  • Ook op vlakke gedeelten van de vijver moet bodemsubstraat aangelegd worden. Een poreuze substantie stimuleert de zuurstofvoorziening van de planten en lucht goed door. Op die manier is een laagje van ongeveer twee centimeter genoeg, dat ongeveer 60 tot 70% van de vijverbodem zou moeten bedekken, zodat de vijverfauna van een functionerend evenwicht kunnen genieten.
  • Vergeet ook de beplanting niet! Als eerste planten zijn plantenzakken ideaal, die die planten in het substraat houden, totdat hun wortels ver genoeg ontwikkeld zijn.
tuinvijver aanleggen

Je vindt alle producten die je nodig hebt voor je tuinvijver in de zooplus online shop!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Goudvissen overwinteren: de winter door in 5 stappen

In de zomer kun je de goudvissen verwennen in de tuinvijver. Maar in de herfst vragen de meeste eigenaars van een vijver zich af hoe ze hun vissen gezond en stressvrij de winter door laten komen. In onze stapsgewijze handleiding vind je belangrijke tips over de verzorging en meer informatie over hoe je goudvissen goed overwinteren.
3 min

De geboorte van een tuinvijver

De geboorte van een tuinvijver, een vijver is een lust voor het oog en is een verrijking voor iedere tuin! Maar wie van een prachtige vijver droomt, moet van begin af aan al een strakke planning hebben, om naderhand niet te worden overdonderd door veel te veel werk.
2 min

Vijvervissen voeren

Vissen vullen een tuinvijver met leven – zodat ze kunnen groeien en gedijen, hebben ze een geschikte voedingsbodem nodig. Maar in een kunstmatig aangelegde vijver en bij een hoge visdichtheid ziet het dieet er vaak meer dan karig uit. Vanaf ongeveer 12°C moeten de vissen daarom bijgevoerd worden, zodat de longloze schepseltjes van alle broodnodige vitaminen en mineralen worden voorzien. In dit artikel lees je alles over het onderwerp: vijvervissen voeren.