De geboorte van een tuinvijver

Geboorte van een tuinvijver

De geboorte van een tuinvijver, een vijver is een lust voor het oog en is een verrijking voor iedere tuin! Maar wie van een prachtige vijver droomt, moet van begin af aan al een strakke planning hebben, om naderhand niet te worden overdonderd door veel te veel werk.

Eerste overwegingen

Grootte

  • De grootte van de vijver moet goed doordacht worden. In een vijver van minder dan 500 liter kan de biologische zelfregulering maar moeilijk tot stand komen. Pas bij een inhoud vanaf ca. 1000 liter kunnen vijvers een natuurlijk evenwichtig ecosysteem herbergen.
  • Een diepte van ongeveer 100 cm beperkt de schade van vorst in de vijver, het verliezen van vissen aan Koning Winter wordt hierdoor onwaarschijnlijker. Een grote en diepe vijver biedt de waterbewoners ook meer verstopplekken en zo kan ook een populatie met meerdere en verschillende vissen gedijen.

Plaats

  • Maar waar moet je jouw vijver aanleggen? Zoek maar een prachtig plekje in jouw tuin uit – of dit dicht bij het terras is of niet laten wij geheel aan jou over. Een ecosysteem heeft om te functioneren licht nodig, zodat de planten ongestoord kunnen blijven groeien en het water met zuurstof kunnen verrijken. Kies daarom een plek die het grootste deel van de dag in de zon ligt. Denk er ook van tevoren aan dat je de vijver goed afschermt! Een relatief hoog hek om de vijver voorkomt dat de vijver ook door jouw huisdieren of kinderen wordt bewoond en zorgt ervoor dat niemand gewond raakt.
  • Aan een goede vijver ligt echter ook goede grond ten grondslag. Plasticfolie van de bouwmarkt is dan wel goedkoop, maar niet zo scheurvrij als duurdere folie van polymeren. Leg bij een grotere vijver daarom absoluut kwalitatief hoogwaardige polymeerfolie op de bodem! Het is dan misschien een grotere aankoop in één keer, maar dit betaalt zich op langere termijn dubbel en dwars terug. Iedere druppel die de vijverbodem doorlaat kost je namelijk geld…

De tuinvijver aanleggen

  • De aanleg van de vijver begint met het afmeten van de folie. Vervolgens kan de kuil gegraven worden. Let er op dat de hoek hier ongeveer 45° blijft en de moerasdelen ongeveer 20 tot 25 centimeter diep zijn. Een horizontale rand voorkomt dat de vijver water verliest. Turfstrooisel onder de vijverfolie verhindert lekken en stabiliseert ook nog eens de kuil!
  • Ook op vlakke gedeelten van de vijver moet bodemsubstraat aangelegd worden. Een poreuze substantie stimuleert de zuurstofvoorziening van de planten en lucht goed door. Op die manier is een laagje van ongeveer twee centimeter genoeg, dat ongeveer 60 tot 70% van de vijverbodem zou moeten bedekken, zodat de vijverfauna van een functionerend evenwicht kunnen genieten.
  • Vergeet ook de beplanting niet! Als eerste planten zijn plantenzakken ideaal, die die planten in het substraat houden, totdat hun wortels ver genoeg ontwikkeld zijn.
tuinvijver aanleggen

Je vindt alle producten die je nodig hebt voor je tuinvijver in de zooplus online shop!

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.