Vijververzorging in ieder seizoen

Vijververzorging in ieder seizoen

Een vijver in de tuin is dé wellnessoase voor thuis. Het kalme kletteren van het water, de gezellige geluiden van vogels en kikkers – dat helpt allemaal om je na een lange dag te ontspannen en te verkwikken. Voor het optimale onderhoud van jouw vijver het hele jaar door, is vaak een goede planning en relatief weinig moeite al genoeg.

Vijveronderhoud het hele jaar door

  • Begin al vroeg in het jaar: na een kille winter wordt de vijver in de lente langzaamaan weer levend – met een gedeeltelijke waterwissel, grondige reiniging van de bodemgrond en de pomp alsmede het verwijderen van modder en blaadjes kun je de groei van algen al binnen de perken houden en zo het jaar goed beginnen met een prachtige vijver.
  • Vroeg in de zomer gaat het vijverseizoen van start. De vissen laten zich zien, waterlopers en kikkers bevolken de kleine vijveroase. Planten voorzien de bodemgrond, het wateroppervlak en de oevers van een mooie groene laag. Hoe prachtig het groene paradijsje er ook uitziet, snoei woekerende planten nu al fors! Alleen op die manier kunnen de onderwaterplanten ook echt gedijen en het vijverwater met zuurstof verrijken.
  • Controleer ook het filter en de waterwaarden en houd de doorstroom constant – op warme dagen is het eventueel nodig dat je vers water toevoegt.
  • In de herfst daalt de rust in de kunstmatige biotoop neer. Toch moeten de voorbereidingen voor de naderende winter op tijd getroffen worden! Gevallen bladeren en verwelkte plantendelen schaden de waterkwaliteit. Reinig de pomp en sla deze ’s winters veilig op.
Vijververzorging

Het juiste visvoer

Wat veel kersverse vijverbezitters vergeten: Door de beperkte ruimte die vissen in een tuinvijver hebben, is het dieet van de vissen vaak schameler dan in de vrije natuur. Zodat het niet tot een hongersnood komt en de vissen blijven gedijen, is het sterk aan te bevelen om ze ook in de zomer met hoogwaardig visvoer te voeren.

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.