Vijververzorging in ieder seizoen

Vijververzorging in ieder seizoen

Vijververzorging in ieder seizoen

Een vijver in de tuin is dé wellnessoase voor thuis. Het kalme kletteren van het water, de gezellige geluiden van vogels en kikkers – dat helpt allemaal om je na een lange dag te ontspannen en te verkwikken. Voor het optimale onderhoud van jouw vijver het hele jaar door, is vaak een goede planning en relatief weinig moeite al genoeg. In dit artikel lees je alles over: vijververzorging in ieder seizoen.

Vijververzorging in ieder seizoen

  • Begin al vroeg in het jaar: na een kille winter wordt de vijver in de lente langzaamaan weer levend – met een gedeeltelijke waterwissel, grondige reiniging van de bodemgrond en de pomp alsmede het verwijderen van modder en blaadjes kun je de groei van algen al binnen de perken houden en zo het jaar goed beginnen met een prachtige vijver.
  • Vroeg in de zomer gaat het vijverseizoen van start. De vissen laten zich zien, waterlopers en kikkers bevolken de kleine vijveroase. Planten voorzien de bodemgrond, het wateroppervlak en de oevers van een mooie groene laag. Hoe prachtig het groene paradijsje er ook uitziet, snoei woekerende planten nu al fors! Alleen op die manier kunnen de onderwaterplanten ook echt gedijen en het vijverwater met zuurstof verrijken.
  • Controleer ook het filter en de waterwaarden en houd de doorstroom constant – op warme dagen is het eventueel nodig dat je vers water toevoegt.
  • In de herfst daalt de rust in de kunstmatige biotoop neer. Toch moeten de voorbereidingen voor de naderende winter op tijd getroffen worden! Gevallen bladeren en verwelkte plantendelen schaden de waterkwaliteit. Reinig de pomp en sla deze ’s winters veilig op.
Vijververzorging © luftklick / stock.adobe.com
Vijververzorging

Het juiste visvoer

Wat veel kersverse vijverbezitters vergeten: Door de beperkte ruimte die vissen in een tuinvijver hebben, is het dieet van de vissen vaak schameler dan in de vrije natuur. Zodat het niet tot een hongersnood komt en de vissen blijven gedijen, is het sterk aan te bevelen om ze ook in de zomer met hoogwaardig visvoer te voeren.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Goudvissen overwinteren: de winter door in 5 stappen

In de zomer kun je de goudvissen verwennen in de tuinvijver. Maar in de herfst vragen de meeste eigenaars van een vijver zich af hoe ze hun vissen gezond en stressvrij de winter door laten komen. In onze stapsgewijze handleiding vind je belangrijke tips over de verzorging en meer informatie over hoe je goudvissen goed overwinteren.

8 min

Vijvervissen

Een mooi aangelegde vijver is de trots en het plezier van veel tuinliefhebbers. Geen wonder, want het biedt een bijzondere plek om te ontspannen, vooral in het warme seizoen. Als vissen daarbij ook nog bekeken kunnen worden, is het tuingeluk perfect! Of het nou gaat om Goudvissen, Koi of Goudzeelt. Wij stellen je vijf populaire vijvervissen en hun gewoonten voor. 

2 min

Vijvervissen voeren

Vissen vullen een tuinvijver met leven – zodat ze kunnen groeien en gedijen, hebben ze een geschikte voedingsbodem nodig. Maar in een kunstmatig aangelegde vijver en bij een hoge visdichtheid ziet het dieet er vaak meer dan karig uit. Vanaf ongeveer 12°C moeten de vissen daarom bijgevoerd worden, zodat de longloze schepseltjes van alle broodnodige vitaminen en mineralen worden voorzien. In dit artikel lees je alles over het onderwerp: vijvervissen voeren.