15 augustus 2018

Neontetra

Geschreven door Aquaristik-Forum.de, door Rainer Stolte
In samenwerking met SERAGmbH
Neontetra

Prachtige kleuren als verdedigingsmechanisme

Iedereen die zich ooit eens met aquaria en vissen heeft bezig gehouden, kent deze kleine neonvisjes. Met hun innemende en wonderlijke ‘neonachtig’ kleuren zijn ze een bijzonderheid die zelfs leken direct opvalt. De reden voor dit prachtige kleurenspectrum is zeer exclusieve kennis, die van levensbelang is.

De neontetra leeft oorspronkelijk in erg donkere schaduwwateren. Bovendien zijn deze visjes donkere bodemgrond en donker gekleurd water goed gewend. Voor iedere natuurlijke vijand zou het dus doodsimpel moeten zijn om de lichtgevende prooi te pakken te krijgen. Maar de natuur heeft meegedacht. De kleuren, die voor donkere waters ongewoon fel zijn, verwarren de aanvaller. Als individuele vis is de neontetra dan wel niet veilig, maar de reflecties van de school waar de vis zich in ophoudt, houden de vijand van een aanval af. Voor de neontetra’s zelf is het natuurlijk makkelijk om in de school te blijven, omdat ze elkaar door hun lichtgevende voorkomen snel kunnen vinden.

Een bijzonderheid van de neontetra is dat hij zelf geen licht geeft. Hij reflecteert juist het invallende licht. In het aquarium kun je dit proces erg goed zien. Als ’s ochtends het licht aangaat, is de prachtige veelvoud aan kleuren nog niet volledig ontvouwd. Dat gebeurt pas wanneer de lichtinval toeneemt. De neontetra’s komen overigens bijzonder goed tot recht in een aquarium met donkere bodemgrond en zwakke belichting.

Al met al heeft de neontetra zijn populariteit eigenlijk alleen aan dit verdedigingsmechanisme van de natuur te danken.

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?