Papegaaivis

Zoals de naam al doet vermoeden, is de papegaaivis een van de kleurrijkste wezens in onze oceanen. Het dier leeft voornamelijk in de tropen en voelt zich thuis tussen kleurrijke koralen. Sinds enige tijd is het echter ook een trend om papegaaivissen in een aquarium te houden.

Papegaaivissen in de Rode Zee

Hoe ziet een papegaaivis eruit?

Papegaaivissen zijn er in verschillende ondersoorten en kleuren. Wat ze allemaal gemeen hebben is hun iriserende, neon-achtige huid. Opvallend zijn ook de kaaktanden, die samengegroeid zijn tot een snavel. Ze worden tussen de 25 en 40 centimeter groot.

Welke verschillende soorten zijn er?

Papegaaivissen behoren tot de familie van de lipvissen en lijken sterk op baarzen. Volgens wetenschappers zijn er tegenwoordig zo’n tien geslachten en ongeveer 100 soorten bekend. Omdat nog lang niet alle delen van de wereldzeeën onderzocht zijn, kan het werkelijke aantal soorten flink hoger liggen.

Tot de bekendste soorten binnen deze groep behoren de bultrug-papegaaivis, de maskerpapegaaivis en de Europese papegaaivis. Deze verschillen vooral in grootte en kleur. Hun manier van leven kan ook variëren afhankelijk van hun omgeving.

Waar leeft de papegaaivis?

Papegaaivissen komen uitsluitend voor in tropische zeeën, waar ze zich onder andere tussen het koraal verschuilen. Ze leven graag in zeegrasvelden en bij rotsachtige ondergronden. Typische leefgebieden zijn de Indische en de Grote Oceaan. Ook het Great Barrier Reef in Australië is een bekende plek waar deze vis voorkomt. De Europese papegaaivis leeft aan de westkust van Afrika.

Wat eet de papegaaivis en hoe voer ik hem?

De vissen voeden zich voornamelijk met planten. In het wild eten ze voornamelijk algen en algenresten. Het dier eet ook kleinere organismen zoals plankton.

Sommige papegaaivissen eten ook koraal. Als je een papegaaivis in een aquarium houdt, kun je bijvoorbeeld droog visvoer op basis van algen geven. Een alternatief hiervoor is diepvriesvoer.

Als je koralen met algengroei op de bodem van de bak plant, zullen de vissen zich direct op het zeewier storten. Ook zweefgarnalen zijn een echte lekkernij voor deze vissen.

slapende papegaaivissen © Chr. Suttrop / stock.adobe.com

Wat is belangrijk bij het houden van papegaaivissen in het aquarium?

Bij het houden van Scarus quoyi is het belangrijk om de leefomstandigheden zo goed mogelijk te laten aansluiten op zijn natuurlijke omgeving. Dit betekent dat het water minstens 24 °C en niet warmer dan 27 °C moet zijn.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaaivis voldoende ruimte heeft in het aquarium. Het aquarium moet minimaal 3.000 liter kunnen bevatten. Je kunt het beste een rifaquarium kopen. Beplant het aquarium bij voorkeur met koralen en algen. De vis kan zich daarmee zelfstandig voeden.

Per 500 liter water moeten er ongeveer 200 kilogram stenen aanwezig zijn. De papegaaivis voelt zich het prettigst in licht zuur water. Met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 zit je aan de veilige kant. De aanbevolen waterhardheid ligt tussen 2 en 25 °dH.

Groepshuisvesting is over het algemeen geen probleem, zolang er maar voldoende ruimte is. Socialisatie met andere vissen is ook mogelijk, bijvoorbeeld met de Sumatraanse barbeel met de Prachtvoorn en de keizertetra.

Hoe blijft mijn papegaaivis gezond?

De papegaaivis kan zonder problemen tussen de tien en vijftien jaar oud worden in het aquarium. Voorwaarde is wel dat hij voldoende ruimte heeft en goed gevoerd wordt.

Gezonde dieren hebben een sterke eetlust. Als hij niet wil eten, kun je het beste onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.

Het is ook belangrijk dat het water van goede kwaliteit is en vrij van schadelijke stoffen. Voor optimale waterkwaliteit zijn een krachtig filtersysteem en wekelijkse gedeeltelijke waterverversing aan te raden. Zorg ervoor dat je wekelijks minimaal 20 procent van het aquariumwater ververst.

Voor kweekdoeleinden geldt: papegaaivissen kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar worden gepaard. Tot dat moment zijn alle vissen vrouwelijk. Pas daarna veranderen de hermafrodiete dieren van geslacht.

Waar kun je een papegaaivis kopen?

Wil je een papegaaivis kopen, laat je dan eerst goed adviseren in een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak met ervaring in visbenodigdheden. Daar krijg je ook uitleg over de voorwaarden voor een soortgeschikte huisvesting, en weet je zeker dat je in staat bent om goed voor de vis te zorgen. Een alternatief zijn natuurlijk fokkers en handelaren die online beschikbaar zijn. Je kunt de dieren op verschillende platforms bestellen en ze laten bezorgen door een professionele bezorgdienst.

Samengevat: papegaaivissen in het aquarium

  • De papegaaivis is een tropische soort die in veel delen van de wereldzeeën voorkomt. 
  • Je hebt een zo groot mogelijk aquarium nodig om de papegaaivis te houden.
  • Het dier voedt zich voornamelijk met algen, die het vindt in de koraalriffen.
  • Algenvoer is ook essentieel voor het houden van gezonde vissen.
  • Wat de papegaaivis zo fascinerend maakt, is zijn oogverblindende en kleurrijke uiterlijk.
  • In principe is het mogelijk om papegaaivissen per twee of in kleine groepen te houden.
  • Belangrijk is wel dat er koraal aanwezig is in het aquarium.
Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.

9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.

9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.