Niet individueel houden

Niet individueel houden

Grasparkieten, kanaries etc. zijn dankbare huisgenoten en overtuigen niet alleen dierenliefhebbers met een beperkte tijd en ruimte. Men moet zich er echter wel van bewust zijn, dat de vogels alleen met zijn tweeën gehouden moeten worden.

Gevolgen van het individueel houden

Het beeld van een eenzame zingende kanarie in een kale kooi of de spraakzame papegaai op de stok is ondertussen achterhaald: vogels zijn familiedieren, in de vrije natuur vliegen ze in zwermen. Ze voelen zich het beste in het bijzijn van een soortgenoot, ook als ze door mensen gehouden worden. In de natuur kunnen ze met elkaar spelen, zich wassen en samen eten – ervaringen die de mens ook door  toeweiding niet kan vervangen. Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen..

Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet. Het agressieve spel van de levendige vogels met speelgoed, spiegels en voerbak is in werkelijkheid baltsgedrag.

Waar moet je aan denken bij de aankoop van een soortgenoot?

Het beste middel tegen eenzaamheid is altijd nog een tweede vogel. Langzaam en behoedzaam wennen ze aan hun soortgenoot. Zelfs vogels, die langdurig eenzaam waren, leven weer op. De tweede vogel moet in elk geval van hetzelfde soort zijn als jouw vogel – bij een grasparkiet past dus alleen een grasparkiet, bij een papegaai dus een tweede papegaai. Als de nieuwe soortgenoot ook nog eens dezelfde leeftijd heeft als de tot dan toe eenzame vogel, kun je eventuele agressies tot een minimum beperken.

Belangrijk is de langzame gewenning. In een neutrale omgeving, dus in een nieuwe en het liefst ook grotere kooi. Dan is het makkelijker om een paartje te vormen. Dan heeft geen van de vogels het thuisvoordeel! Na een paar dagen in aparte kooien kan het beginnen – de eerste stap in een hopelijk gelukkig vogelleven.

In de zooplus-vogelshop verkrijg je veel producten voor jouw vogels.

Meest gelezen artikelen

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…

Bengaal

De Bengaal is een werkelijk uniek kattenras. Het is tenslotte een ‘huistijger’ in de letterlijkste zin van het woord: de rasfokkers gebruiken deels bloed van wilde katten. De gemengde wilde katten zoals de Bengaal of de Savannah zijn de nieuwste rage in de fokwereld! Wat maakt een een kat een gemengde wilde kat en waar moet je bewust van zijn met een kruising van een wilde kat in de woonkamer? Ons rasrapport geeft antwoorden. Aan het begin van de negentiende eeuw waren grote wilde katten in de Europese dierentuinen te vinden. Wat voor dierentuinen onpraktisch bleek is uiteindelijk naar de wereld van kleine katten overgesprongen: zogenaamde gekruiste wilde katten worden meer en meer enthousiast gekruist met huiskatrassen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Bengaal, die ontstaan is uit een kruising tussen een getemde, zwarte huiskat en een Aziatische luipaardkat. Het resultaat is een kattenras dat met een langgestrekt lichaam en een uitzonderlijke vachtkleuring overtuigende gelijkenissen toont met zijn wilde verwanten, maar soms een ervaren hand nodig heeft.