16 juli 2018

Niet individueel houden

Niet individueel houden

Grasparkieten, kanaries etc. zijn dankbare huisgenoten en overtuigen niet alleen dierenliefhebbers met een beperkte tijd en ruimte. Men moet zich er echter wel van bewust zijn, dat de vogels alleen met zijn tweeën gehouden moeten worden.

Gevolgen van het individueel houden

Het beeld van een eenzame zingende kanarie in een kale kooi of de spraakzame papegaai op de stok is ondertussen achterhaald: vogels zijn familiedieren, in de vrije natuur vliegen ze in zwermen. Ze voelen zich het beste in het bijzijn van een soortgenoot, ook als ze door mensen gehouden worden. In de natuur kunnen ze met elkaar spelen, zich wassen en samen eten – ervaringen die de mens ook door  toeweiding niet kan vervangen. Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen..

Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet. Het agressieve spel van de levendige vogels met speelgoed, spiegels en voerbak is in werkelijkheid baltsgedrag.

Waar moet je aan denken bij de aankoop van een soortgenoot?

Het beste middel tegen eenzaamheid is altijd nog een tweede vogel. Langzaam en behoedzaam wennen ze aan hun soortgenoot. Zelfs vogels, die langdurig eenzaam waren, leven weer op. De tweede vogel moet in elk geval van hetzelfde soort zijn als jouw vogel – bij een grasparkiet past dus alleen een grasparkiet, bij een papegaai dus een tweede papegaai. Als de nieuwe soortgenoot ook nog eens dezelfde leeftijd heeft als de tot dan toe eenzame vogel, kun je eventuele agressies tot een minimum beperken.

Belangrijk is de langzame gewenning. In een neutrale omgeving, dus in een nieuwe en het liefst ook grotere kooi. Dan is het makkelijker om een paartje te vormen. Dan heeft geen van de vogels het thuisvoordeel! Na een paar dagen in aparte kooien kan het beginnen – de eerste stap in een hopelijk gelukkig vogelleven.

In de zooplus-vogelshop verkrijg je veel producten voor jouw vogels.

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.