Niet individueel houden

Niet individueel houden

Grasparkieten, kanaries etc. zijn dankbare huisgenoten en overtuigen niet alleen dierenliefhebbers met een beperkte tijd en ruimte. Men moet zich er echter wel van bewust zijn, dat de vogels alleen met zijn tweeën gehouden moeten worden.

Gevolgen van het individueel houden

Het beeld van een eenzame zingende kanarie in een kale kooi of de spraakzame papegaai op de stok is ondertussen achterhaald: vogels zijn familiedieren, in de vrije natuur vliegen ze in zwermen. Ze voelen zich het beste in het bijzijn van een soortgenoot, ook als ze door mensen gehouden worden. In de natuur kunnen ze met elkaar spelen, zich wassen en samen eten – ervaringen die de mens ook door  toeweiding niet kan vervangen. Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen..

Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet. Het agressieve spel van de levendige vogels met speelgoed, spiegels en voerbak is in werkelijkheid baltsgedrag.

Waar moet je aan denken bij de aankoop van een soortgenoot?

Het beste middel tegen eenzaamheid is altijd nog een tweede vogel. Langzaam en behoedzaam wennen ze aan hun soortgenoot. Zelfs vogels, die langdurig eenzaam waren, leven weer op. De tweede vogel moet in elk geval van hetzelfde soort zijn als jouw vogel – bij een grasparkiet past dus alleen een grasparkiet, bij een papegaai dus een tweede papegaai. Als de nieuwe soortgenoot ook nog eens dezelfde leeftijd heeft als de tot dan toe eenzame vogel, kun je eventuele agressies tot een minimum beperken.

Belangrijk is de langzame gewenning. In een neutrale omgeving, dus in een nieuwe en het liefst ook grotere kooi. Dan is het makkelijker om een paartje te vormen. Dan heeft geen van de vogels het thuisvoordeel! Na een paar dagen in aparte kooien kan het beginnen – de eerste stap in een hopelijk gelukkig vogelleven.

In de zooplus-vogelshop verkrijg je veel producten voor jouw vogels.

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.