Het beste gezelschap voor de grasparkiet
© khmel / stock.adobe.com
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden
In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt. Als dat niet gaat, moet je er goed op letten dat de sociale vogel zich niet alleen voelt.
Als eenling gehouden
Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo’n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren. Als je toch geen tweede soortgenoot wilt houden, is het erg belangrijk dat er de meeste tijd iemand thuis is. Vooral een jonge grasparkiet zal dan snel tam en aanhankelijk worden. Hij heeft je dan als “vervangende vogel” geaccepteerd. Net zoals paren in de natuur elke dag aan elkaars veren krabbelen, zal hij dan bijvoorbeeld op je schouder zitten en teder aan je oorlel knabbelen.
Amusement gewenst
De vrolijke vogels houden ervan als het er levendig aan toe gaat en als ze deel mogen nemen aan het familieleven. Als je praat, zal je gevederde vriend gezellig kwetterend “meepraten” en boven je uit willen komen. Sommige gevederde huisgenoten leren zelfs het “gefluit” van hun partner en kunnen dan enkele woorden napraten.
Meerdere vogels samen
Heb je niet zoveel tijd, dan zou je twee of meer vogels moeten houden. Als je niet wilt fokken, is het het beste om dieren van hetzelfde geslacht te houden. Twee hanen gedragen zich goed in een grote volière als ze sinds het begin samen zijn. Het is leuk om te zien hoe de dieren met elkaar omgaan. De meeste vogels zoeken ondanks hun samenzijn met soortgenoten het gezelschap en de nabijheid van mensen op. Het is dus ook mogelijk om een paartje tam te krijgen. Als je in een grote volière een hele zwerm van grasparkieten houdt, dan ben je gegarandeerd onder de indruk van het fascinerende sociale gedrag van jouw bonte metgezellen.
Verschillende vogelsoorten samen
Als je jouw grasparkieten samen met andere vogels wilt houden, moet je er rekening mee houden dat ze niet te houden zijn in combinatie met kleinere en zwakkere vogels. Kanaries en zebravinken, die op foto’s vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt. Onafscheidelijke dwergpapegaaien kunnen ook niet goed overweg met grasparkieten. In een grote volière kun je de kleine papegaaien goed samen met kwartels houden. Ze wonen op de grond van de volière. Het is aan te raden om een huisje neer te zetten zodat de vogels zich af en toe kunnen terugtrekken en kunnen ontkomen aan de brutale grasparkieten.
Verwante soorten zoals valkparkieten en splendidparkieten kunnen goed overweg met de kleine papegaaien. Deze vogels zijn groter en laten zich niet op de nek zitten door de grasparkieten. Als u meerdere vogels samen houdt, is het erg belangrijk dat ze genoeg plaats hebben om te vliegen.
Ook is het raadzaam om voorzichtig te zijn, als je wilt dat de grasparkieten hun jongen grootbrengen omringd door andere vogels. Broedende vogels worden namelijk vaak agressief. Houdt je de volière in het oog. Als je merkt dat een zuurpruim het leven van de anderen zuur maakt, moet je hem vangen.
Voor de dieren is het beste, als je meerdere dieren houdt. Dan wordt het gegarandeerd een plezier om naar jouw vrolijke levendige en kleurrijke huisgenoten te kijken.
In onze webshop vind je een groot aanbod aan vogelvoer voor grasparkieten. Wil je meer informatie over de juiste voeding? Lees dan het artikel “Voedingsadviezen voor grasparkieten“!
Het beste gezelschap voor de grasparkiet
In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt. Als dat niet gaat, moet je er goed op letten dat de sociale vogel zich niet alleen voelt.
Kippen houden: antwoord op de 10 belangrijkste vragen
Iedere ochtend een vers bio-ei bij het ontbijt? Wanneer je kippen in eigen tuin houdt, is dat geen enkel probleem. Een kleine tuin, een kippenhok en een toom (groep kippen) van drie/vier kippen en klaar is je eigen 'eierenproject'. Om ervoor te zorgen dat eieren leggen goed gaat, moet je de volgende antwoorden over het houden van kippen weten.
Niet individueel houden
Grasparkieten, kanaries etc. zijn dankbare huisgenoten en overtuigen niet alleen dierenliefhebbers met een beperkte tijd en ruimte. Men moet zich er echter wel van bewust zijn, dat de vogels alleen met zijn tweeën gehouden moeten worden. Dus deze vogels mag je niet individueel houden.