Nierontsteking bij vogels

Nierinfectie bij vogels

Nierinfectie bij vogels

Een veelvoorkomend, niet-herkend risico

Nierinfecties worden bij papegaaiengrasparkieten en kanaries vaak pas ontdekt als het eigenlijk al te laat is om het te behandelen. De reden daarvoor is dat de symptomen van een nierontsteking bij vogels voor een leek niet duidelijk genoeg zijn. De symptomen wijzen niet uitsluitend op een aandoening aan deze organen.

Welke symptomen wijzen op een nierontsteking bij vogels?

Juist bij de levensgevaarlijke, acute nierontstekingen zitten vogels er in eerste instantie alleen wat mat en uitgeblust bij. Pas als de vogel diarree krijgt, te herkennen aan een waterige, slijmerige ontlasting, gaat de toestand van de vogel snel achteruit. Als de zieke vogels niet op tijd naar de dierenarts worden gebracht, kunnen ze binnen een paar dagen sterven.

Zijn er speciale symptomen voor een chronische nieraandoening bij vogels?

Als een vogel telkens weer diarree krijgt, minder eetlust heeft en slaperiger is dan normaal, bestaat de kans dat hij een chronische nierontsteking heeft. Het witte bestanddeel van de ontlasting, dat afkomstig is van de nieren, is steeds waterig, terwijl het bruinzwarte bestanddeel, dat afkomstig is van de darm, gewoon normaal is. Veel betroffen vogelshebben doorgaans ook meer dorst, vallen geleidelijk af en hebben last van ademnood. Soms bewegen ze met hun poten tijdens het zitten. Soms gaan ze telkens anders zitten, leunend op een poot. Dit komt waarschijnlijk doordat de nieren veranderen en op de zenuwen en bloedvaten van het bekken drukken. Vaak worden deze symptomen door de eigenaar verkeerd opgevat. De meesten denken eerst aan spijsverteringsstoornissen, vitaminetekorten of ouderdom.

Waardoor ontstaan nierproblemen?

Oorzaken voor veranderingen aan de nieren zijn bacteriën of virussen, vaak ook vergiftiging door metalen zoals lood en tin. Aangezien de vogels graag aan voorwerpen knagen, vormen bijvoorbeeld sigaretten, folie van chocolade, kabels van lood en gordijnen een gevaar. Ook niertumoren komen vaak voor.

Wanneer moet je met vogels naar de dierenarts?

Vogels hebben een zeer hoge stofwisseling en maar kleine lichamelijke reserves, waaruit ze kunnen putten. Daarom is het aan te raden om met vogels die een zieke indruk maken zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een behandeling.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 

2 min

Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?

Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!