Nierinfectie bij vogels

Nierinfectie bij vogels

Nierinfectie bij vogels

Een veelvoorkomend niet herkend risico

Nierinfecties worden bij papegaaien, grasparkieten en kanaries vaak pas ontdekt als het eigenlijk al te laat is om het te behandelen. De reden daarvoor is dat de symptomen van een nierinfectie bij vogels voor een leek niet duidelijk genoeg zijn. De symptomen wijzen niet uitsluitend op een aandoening van deze organen.

Welke symptomen wijzen op een nierinfectie bij vogels?

Juist bij de levensgevaarlijke, acute nierinfectie zitten vogels er in eerste instantie alleen wat mat en uitgeblust bij. Pas als de vogel diarree krijgt – te herkennen aan een waterige, slijmerige ontlasting – gaat de toestand van de vogel snel achteruit. Als de zieke vogels niet op tijd naar de dierenarts worden gebracht, kunnen ze binnen een paar dagen sterven.

Zijn er speciale symptomen voor een chronische nierinfectie?

Als een vogel telkens weer diarree krijgt, minder eetlust heeft en slaperiger is dan vroeger, bestaat de kans dat hij een chronische nierinfectie heeft. Het witte bestanddeel van de ontlasting, dat afkomstig is van de nieren, is steeds waterig, terwijl het bruinzwarte bestanddeel, dat afkomstig is van de darm, gewoon normaal is. Veel patiënten hebben doorgaans ook meer dorst, vallen geleidelijk af en hebben last van ademnood. Soms bewegen ze met hun poten tijdens het zitten of gaan ze telkens anders zitten, leunend op een poot. Dit komt waarschijnlijk doordat de nieren veranderen en op de zenuwen en bloedvaten van het bekken drukken. Vaak worden deze symptomen door de bezitter verkeerd opgevat en menigeen denkt eerst aan spijsverteringsstoornissen, vitaminetekorten of ouderdom.

Waardoor ontstaan nierproblemen?

Oorzaken voor veranderingen aan de nieren zijn bacteriën of virussen, vaak ook vergiftiging door metalen zoals lood en tin. Omdat de vogels graag aan voorwerpen knagen, worden ze bedreigd door bijvoorbeeld sigaretten, folie van chocolade, kabels van lood en gordijnen. Ook niertumoren komen vaak voor.

Wanneer moet men met de vogels naar de dierenarts?

Vogels hebben een zeer hoge stofwisseling en maar kleine lichamelijke reserves, waaruit ze kunnen putten. Daarom is het aan te raden om met vogels die een zieke indruk maken zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.