Atopische dermatitis bij de hond This article is verified by a vet

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.

Oorzaken

Bij honden kan een atopische dermatitis deels door voer alsook door verschillende omgevingsinvloeden uitgelokt worden. Afhankelijk van het allergeen dat leidt tot de ziekte, kan een seizoensproblematiek (b.v. bij grassen) of een problematiek gedurende het hele jaar (b.v. voerallergieën) voorliggen. De volgende allergenen behoren tot de meest voorkomende oorzaken bij een atopische dermatitis bij de hond:

 • Grassen, pollen en schimmels
 • Parasieten: vlooien, huisstofmijt
 • Voer.

Waarom een hond juist op deze allergenen allergisch reageert, is nog niet geheel verklaard. Er wordt echter ervanuit gegaan dat factoren zoals genen of te veel hygiëne een grote rol spelen. Het laatste wordt gebaseerd op het feit dat het immuunsysteem van betroffen honden op nieuwe en verder ongevaarlijke omgevingsinvloeden reageert. In het middelpunt van de allergische reactie staat altijd een allergeen (eiwit), dat bij contact voor een zogenoemde onmiddellijke reactie zorgt. Hierbij produceren bepaalde cellen van het immuunsysteem (T-helpercellen) meer antilichamen (immunoglobuline E, IgE). Als deze zich aan de allergenen binden, wordt er massaal histamine afgegeven, wat in het lichaam allergische symptomen zoals roodheid, jeuk en zwelling veroorzaakt. Het gaat dus om een overgevoeligheidsreactie.

Naast de eigenlijke allergische reactie kan een atopische dermatitis bij honden verergeren door een bacteriële secundaire infectie. Door het likken aan huidgebieden dringen bacteriën en schimmels makkelijker de huid binnen en kunnen deels tot een etterend verloop leiden. Daarbij spelen vooral bacteriën en schimmels bij de normale huidflora van de hond een rol, zoals bijvoorbeeld streptokokken of malassezia.

Atopische dermatitis bij de hond: symptomen

De atopische dermatitis van de hond kan afhankelijk van de oorzaak gedurende het hele jaar of bepaalde seizoenen optreden en verloopt normaal gesproken met spurts. De meest betroffen plekken op de huid zijn de voorpoten (in het bijzonder tussen de tenen), de punten van de oren en de lippen, het bindvlies alsook het begin van de hals en de onderkant van de buik. Aangezien de ernst sterk afhangt van de heftigheid van de allergische reactie en de manier van contact, laten de betroffen huidplakken deels verschillende ziektebeelden zien:

 • Jeuk: knabbelen, likken en krabben aan de betroffen plekken op het lichaam
 • Kaalheid (alopecia) en mogelijk huidlaesies
 • Ontstekende huidgebieden: roodheid, meer warmte, pijn, mogelijk wondsecreet
 • Bindvliesontsteking (conjunctivitis) en ontsteking van de lippen (cheilitis).
Atopische Dermatitis beim Hund

Diagnostiek

De diagnose van een atopische dermatitis bij de hond geschiedt aan de hand van uitsluitingsdiagnostiek. Om de oorzaken van de allergie beter te begrenzen, wordt de eigenaar eerst grondig ondervraagd (anamnese) door de dierenarts. Treden de symptomen bijvoorbeeld vooral in de zomer op, zou dit een teken voor een door pollen veroorzaakte atopische dermatitis kunnen zijn.

Als de dierenarts alle belangrijke informatie van de hondenbezitter heeft ervaren, volgt na de anamnese het algemene klinische onderzoek. Parameters zoals het algemene welzijn, de lichaamstemperatuur of de ademhaling, helpen bij de interpretatie van het algemene welzijn van de hond. Dit is in sommige gevallen een belangrijke vereiste voor een verdere diagnostiek.

Is de hond in een goede algemene toestand, dan kan na een algemeen klinisch onderzoek het gespecialiseerde onderzoek geschieden. Om een door voer veroorzaakte atopische dermatitis te onderscheiden van een die omgevingsinvloeden als oorsprong heeft, kan een zogenoemd eliminatiedieet ingevoerd worden. Hierbij moet je hond gedurende meerdere weken van zijn bekende voer afzien. Als de symptomen verbeteren, is dit een aanwijzing voor een allergie veroorzaakt door voedingsmiddelen. Om het vermoeden echter te bevestigen, kan de hond opnieuw met het oude voer gevoerd worden. Als hij dan opnieuw allergische reacties vertoont, kan er worden uitgegaan van een door voeding veroorzaakte atopische dermatitis. Mocht deze test echter negatief zijn, kan de dierenarts het gehalte immuunglobuline E in het bloed of in de huid (intradermaaltest) meten om een omgevingsafhankelijke atopische dermatitis vast te stellen. Echter hebben ook gezonde honden IgE in hun bloed en de huid, dus de resultaten van beide tests zijn niet altijd waarheidsgetrouw.

Behandeling

De behandeling van een atopische dermatitis bij de hond is gericht op de oorzaak en hevigheid van de ziekte:

 • Allergieënvermijding: b.v. langdurig selectief voeren (b.v. commercieel dieetvoer of individueel bereid voer). Ontdek ons assortiment hondenvoer voor huidziekten!
 • Medicijnen tegen allergische reacties: antihistaminica
 • Behandeling van de secundaire infectie: antibiotica of antimyotica
 • Behandeling van de symptomen: ontstekingsremmers (shampoos, tabletten, zalven), glucocorticoïden (cortison) onder toezicht van de dierenarts, atopica (deactiveert de immuuncellen), vitaminepreparaten, topische calcine-urineremmers (b.v. tacrolismus, ontstekingsremmend en immunosuppressief).

Is het vermijden van allergenen niet mogelijk, dan kan een desensibilisatie gedaan worden. Hierbij gaat het om een allergenen specifieke immuuntherapie (ASIT), waarbij de hond individueel geproduceerde allergenen onder de huid geïnjecteerd krijgt. Aan het begin van de behandeling wordt een lage dosis gegeven, die in de loop van de behandeling verhoogd wordt tot een levenslange onderhoudsdosis. Als de dosis verlaagd wordt of de behandeling geheel gestopt wordt, treedt er in de meeste gevallen een nieuwe achteruitgang op.

Prognose

Aangezien het immuunsysteem een zeer goed geheugen heeft, gaat het bij een atopische dermatitis om een ongeneselijke ziekte. Om de kwaliteit van leven van de hond niet in te perken, zijn een levenslange behandeling en een goede samenwerking tussen baasje en dierenarts zeer belangrijk.

Voorkomen

Allergieën treden in de meeste gevallen met sprongen en zonder waarschuwing op, waardoor er geen werkzame manier van voorkomen is. Als de oorzaak van de ziekte echter al bekend is, kunnen verdere sprongen door bovengenoemde behandelingsmaatregelen beperkt worden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. In dit artikel lees je alles over: Loopsheid van het teefje.
4 min

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.