Omschakeling naar nieuw voer bij de hond

Omschakeling naar nieuw voer

Omschakeling naar nieuw voer

Ook veel mensen kennen dit probleem: als je van fastfood overstapt naar voeding met veel ballaststoffen kan je last krijgen van je maag. Bij onze dierlijke vrienden is dit vergelijkbaar. Hieronder leggen we uit hoe je de omschakeling naar nieuw voer het beste kan plannen.

Redenen voor een omschakeling naar nieuw voer

Hebben honden afwisseling bij de voerbak nodig? Experts verschillen van mening maar een uitgebreide menukaart is niet nodig. Wie zijn viervoeter afwisseling wil bieden, kan kiezen voor verschillende smaken van één merk. Deze ‘omschakeling’ veroorzaakt meestal geen problemen aangezien de kwaliteit en samenstelling van de verschillende smaken vaak vergelijkbaar is. Echter geldt dit niet altijd voor voedingsgevoelige honden of honden met allergieën. Hier geldt: minder verandering is beter. Toch zijn er goede redenen voor een omschakeling naar nieuw voer, zoals:

Tip: Als je bij voer voor verschillende levensfasen voor hetzelfde merk kiest, heb je over het algemeen minder kans op problemen bij de omschakeling.

Een zorgvuldige omschakeling

Het voordeel bij een omschakeling naar nieuw voer met een gewenningsfase is dat de darmflora van de hond de tijd krijgt om aan het nieuwe voer te wennen. Om dit te bewerkstelligen, vervang je in het begin een kwart van het oude voer door het onbekende hondenvoer. Verhoog dit aandeel geleidelijk gedurende twee weken. Aan het einde van de gewenningsfase krijgt je hond enkel het nieuwe voer. Een extra voordeel: als je hond kieskeurig is kan de langzame overstap ertoe leiden dat hij de nieuwe receptuur met genot accepteert.

Waarom is een langzame omschakeling zinvol?

Veel honden reageren gevoelig op nieuw voer, ook al zouden ze er op lange termijn van profiteren. Bijvoorbeeld de omschakeling van voer met graan en een laag vleesgehalte naar kwalitatief hoogwaardig voer. Bij een abrupte verandering naar nieuw voer kan het volgende gebeuren: voor het maag-darmkanaal van honden is het hoogwaardige voer nieuw – ze reageren met diarree en winderigheid. Het baasje bemerkt deze reactie en schrijft het toe aan het voer. Na een paar maaltijden worden de restjes van het voer weggeven en wordt alleen nog maar het oude voer gegeven. Je zult dan denken dat je viervoeter niet tegen voer zonder graan kan.

In de meeste gevallen is dit een misperceptie – er is tijd nodig om je viervoeter aan het nieuwe voer te laten wennen. Natuurlijk reageren niet alle honden heftig op een omschakeling naar ander voer. Echter is het zinvol om een voorzichtige overgang mogelijk te maken. Zo kan je beter nagaan of je viervoeter het nieuwe voer verdraagt.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een plotselinge voerwisseling?

Sommige honden ervaren geen problemen bij het omschakelen naar nieuw voer. Bij velen zie je echter de volgende symptomen:

  • Winderigheid
  • Frequente stoelgang tot vijf keer per dag
  • Zachte uitwerpselen
  • Diarree
  • Overgeven
  • Jeuk
  • Weigeren van voeding

Als de symptomen twee weken na de omschakeling naar nieuw voer blijven bestaan, kan je viervoeter waarschijnlijk niet goed tegen de samenstelling. Let op: ook nieuwe lekkernijen kunnen bij voedingsgevoelige honden zwaar op de maag of darm liggen. Als je dit vermoedt, stop dan met het geven van deze snacks of vervang ze bijvoorbeeld door bekende brokjes droogvoer of licht verteerbare gevriesdroogde snacks.

jack russell terrier frisst

Mag je droog- en natvoer naast elkaar geven?

’S Morgens droogvoer, ’s avonds droogvoer – is dit schadelijk? Als de hond de combinatie verdraagt is de afwisseling ervan geen probleem. Het kan voordelig zijn om nat- en droogvoer van hetzelfde merk te geven, daar de kwaliteit en ingrediënten vaak vergelijkbaar zijn. Als je viervoeter echter vaak last heeft van diarree of winderigheid, kun je beter twee weken lang enkel één variant voeren. Hierdoor zouden de klachten af kunnen nemen. Vaak wordt er gezegd dat je droog- en natvoer niet tegelijkertijd moet geven omdat het niet even lang duurt om deze twee varianten te verteren. Echter is dit over het algemeen geen probleem voor honden zonder spijsverteringsproblemen. Maar zoals zo vaak geldt: sommige honden zullen nergens last van hebben en andere zullen gevoelig op de mix reageren.

Wisselen van droog- naar natvoer en omgekeerd

Ook bij de omschakeling van nat- naar droogvoer of omgekeerd is het aan te raden om met kleine porties van het onbekende voer te beginnen. Veel hondeneigenaren willen hun viervoeters langdurig van de voordelen van beide voersoorten laten genieten. Dat kan handig zijn: wil je op vakantie met je hond liever enkel droogvoer geven, is dit geen probleem – de hond kent dit al. Als je hond allebei verdraagt, kun je bijvoorbeeld ’s morgens natvoer en ’s avonds droogvoer geven. Een goede manier om je hond aan droogvoer te laten wennen: gebruik het als beloning bij de gezamenlijke training. Weeg in de ochtend een portie af en let hierbij op de hoeveelheid natvoer die over blijft. Vervolgens kan je hond de brokjes verdeeld over de dag opeten.

Uitzonderingen: onverdraagzaamheid of allergie

Als je hond gedurende een langere periode last heeft van de bovengenoemde symptomen, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Bloedonderzoek kan organische oorzaken van de symptomen uitsluiten. Als de dierenarts het vermoeden heeft dat een voedingsmiddelonverdraagzaamheid of -allergie voorligt, is een eliminatiedieet zinvol. Hierbij kies je voer met één eiwitbron, die je hond nog niet eerder heeft gegeten. Daarom bevatten eliminatiediëten vaak ‘exotische‘ ingrediënten zoals paarden- of geitenvlees. Houd je tijdens dit dieet aan het advies van je dierenarts.

Veel onverdraagzaamheden zijn door het wisselen naar hoogwaardig voer zonder graan te verhelpen. Het is daarbij belangrijk een voorzichtige overgang te waarborgen door er ten minste twee tot drie weken de tijd voor te nemen. Pas dan kun je zien of de symptomen langdurig verbeterd zijn. Overigens: Sommige hondeneigenaren hebben niet door dat hun hond het vertrouwde voer slecht verdraagt. Lichte winderigheid en een stoelgang van drie keer per dag worden als normaal beschouwd. Na een omschakeling naar kwalitatief beter voer kun je positief verrast worden.

Wanneer is een langzame omschakeling niet aan te raden?

Is de hond ziek of schrijft de dierenarts speciaal dieetvoer voor, kan een abrupte omschakeling noodzakelijk zijn. Als je vermoedt dat je viervoeter gevoelig op de nieuwe voeding reageert, bespreek dit met een dierenarts. Zo weet je bij twijfel wat je het beste kunt doen. Vooral zieke honden moeten niet extra verzwakt worden door diarree en overgeven. Als de zieke hond het nieuwe voer weigert, kan het mengen met het oude voer na overleg met een dierenarts de beste oplossing zijn.

Onze meest behulpzame artikelen

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.