Overstappen naar een nieuw voer voor je hond

Omschakeling naar nieuw voer

Omschakeling naar nieuw voer

Ook veel mensen kennen het probleem: als je overstapt van fastfood naar vezelrijke voeding, kan dat maagpijn en diarree veroorzaken. Bij onze honden is dat niet anders. Lees hieronder hoe je het beste kunt overstappen op een ander voer voor jouw hond.

Redenen om over te stappen van voer voor je hond

Heeft je hond afwisseling nodig in de voerbak? De mening van experts loopt uiteen, maar een rijke menukaart is niet noodzakelijk.

Voor wie zijn viervoeter graag afwisseling wil bieden, zijn er verschillende varianten per merk te krijgen. Aangezien de kwaliteit en de samenstelling van soorten op elkaar lijkt, kunnen honden deze overstap over het algemeen goed verdragen.

Naast afwisseling zijn er echter andere goede redenen om op ander voer over te gaan.

Tip: Als je bij voer voor verschillende levensfasen voor hetzelfde merk kiest, heb je over het algemeen minder kans op problemen bij de omschakeling.

Zo werkt het: de zorgvuldige overstap van voer voor jouw hond

De darmflora van je hond heeft tijd nodig om te wennen aan de samenstelling van nieuwe voeding. Daarom moet je het hondenvoer niet van de een op de andere dag volledig wisselen. Het is belangrijk dat het overgaan op ander voer langzaam en stap voor stap gebeurt.

Om te beginnen geef je een kwart van het onbekende voer in het voer dat je hond gewend is. Dan doe je er gedurende 2 weken steeds wat meer nieuw voer bij, totdat je viervoeter enkel nog het nieuwe voer voorgeschoteld krijgt. Bijkomend voordeel: Als je hond kieskeurig is, kan hij zo steeds meer aan de nieuwe receptuur wennen.

Tip: Wie qua voer bij verschillende leeftijden bij hetzelfde merk blijft, heeft over het algemeen geen problemen met overgaan op ander voer.

NL PL Charity Dog AB1

Wisselen tussen nat- en droogvoer

Ook bij de overstap van nat- op droogvoer of andersom moet je zorgvuldig te werk gaan. Het is in principe altijd goed als je viervoeter gewend is aan beide voersoorten.

Om te wennen aan droogvoer kan je de brokken gebruiken als beloning. Weeg 's ochtends een portie droogvoer af en laat je hond deze brokken over de dag verdeeld verdienen. Niet vergeten: Trek de hoeveelheid droogvoer zeker af van de dagelijkse hoeveelheid voeding.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een te snelle omschakeling?

Sommige honden verdragen en omschakeling op ander voer zonder problemen. Veel honden hebben echter last van de volgende symptomen als ze nog niet gewend zijn aan nieuw voer:

 • Flatulentie
 • Frequente stoelgang
 • Diarree
 • Braken
 • Jeuk
 • Voer afslaan

Mocht je hond last hebben van een of meerdere symptomen, verklein dan de hoeveelheid nieuw voer eerst en geef je hond deze verkleinde hoeveelheid voor een aantal dagen.

Als de klachten aanhouden of terugkomen zodra je de hoeveelheid weer opschaalt, dan kan je overgaan op ander voer. Bij problemen kan je altijd een beroep doen op de dierenarts.

jack russell terrier frisst

Uitzonderlijke situatie: diergeneeskundig dieetvoer

Bepaalde aandoeningen bij de hond kunnen omschakeling op dieetvoer noodzakelijk maken. Daarbij wordt met 'dieet' niet zozeer voeding bedoeld dat gericht is om af te vallen. Het gaat om bijzondere voeding die voor speciale voedingsdoeleinden samengesteld zijn.

Je mag de hond alleen dieetvoer geven nadat de dierenarts een diagnose heeft gesteld en de voeding aanbeveelt.

Mogelijke redenen voor omschakeling op zo'n dieet zijn onder andere:

 • Nierinsufficiëntie;
 • Darmaandoeningen;
 • Urinestenen of urinesteenlijden (urolithiasis);
 • Allergieën en intoleranties;
 • Overgewicht.

Ook wanneer de overgang op ander voer bij ziekte erg dringend is: heb geduld. Aangezien een te snelle overgang tot problemen kan leiden, moet je de hond ook in dit geval langzaam laten wennen aan de nieuwe voeding.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?
10 min

Voeding voor de Chihuahua

Klein, maar fijn. De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en staat volgens de rassenstandaard bekend als levendig, waakzaam en moedig. Als hij net zo groot zou zijn als dat hij loyaal is, zou het een geweldige waakhond zijn! Het hebben van een Chihuahua vergt veel toewijding en het beestje is erg kieskeurig in het verspreiden van zijn liefde. De Chihuahua geeft over het algemeen het grootste deel van zijn liefde aan één persoon in het huis, maar hij kan het ook wel eens verdelen over meerdere baasjes. Als de Chihuahua met liefde wordt opgevoed zal hij snel nieuwe dingen leren en daarbij ook nog eens erg vriendelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je Chihuahua niet het stereotype keffertje wordt is het belangrijk dat je hem op jonge leeftijd al laat wennen aan andere prikkels, zoals kinderen en andere honden. Ondanks zijn kleine formaat is de Chihuahua niet een of ander speeltje en dient hij ook als een volwaardige hond behandeld te worden. Dit laatste is in de omgang met kinderen zeer belangrijk om te onthouden. Daarnaast heeft een Chihuahua een normale behoefte aan het regelmatig uitgelaten worden, net als alle andere honden. Hij kan goed in een woning worden gehouden en heeft niet per se behoefte aan een gigantische tuin. Desondanks geniet hij natuurlijk wel van een lekkere boswandeling. Al met al is de Chihuahua een robuuste en koppige hond die graag speelt. Er bestaan verschillende theorieën over de afkomst van de Chihuahua. Het hondje draagt de naam van één van de grootste provincies in Mexico met zich mee, genaamd Chihuahua. Er zijn allerlei hints die wijzen naar de afkomst van dit ras. Niet alleen uit Mexico, maar ook China, Egypte en zelfs Malta. Vroeger leefden er wilde honden in Mexico die destijds door de Azteken werden gevangen en gedomesticeerd. Azteekse priesters verheiligden het kleine hondje en de Azteekse prinsessen waren er ook helemaal weg van. Hij werd als offerdier gebruikt en gold bovendien als degene die de doden naar het hiernamaals leidde. In 1904 werd de Chihuahua voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten, door een kunstenares genaamd Rosina V. Casseli. Ze trainde de honden voor allerlei soorten optredens en in haar tijdschrift “Our Dogs” schreef ze de eerste prototype-rasomschrijving van het mini-hondje. De daadwerkelijke eerste officiële rasomschrijving werd vastgelegd in 1923 en vanuit hier vond de Chihuahua zijn weg in de wereld.