De nagels van je hond knippen

nagels hond knippen met schaar

Hondennagels worden met behulp van een nagelschaar geknipt.

De meeste honden vinden het niet leuk wanneer hun nagels worden geknipt. Zodra ze de nagelschaar al zien, verstoppen vele zich en reageren ze in paniek. In dit artikel vind je een de belangrijkste tips en tricks. Zo kan je hond zich beter ontspannen terwijl jij zijn nagels knipt.

Wat gebeurt er als de nagels te lang zijn?

Het is erg belangrijk om regelmatig de nagels te controleren en te knippen. Als dit wordt vergeten, kunnen de volgende complicaties optreden.

  • Te lange nagels kunnen tijdens het spelen afbreken en sterk bloeden. Als je hond met zijn te lange nagels aan voorwerpen blijft haken, kunnen zijn nagels compleet scheuren. Als je hond bijvoorbeeld aan zijn hals krabt, kunnen er bovendien ook nog diepe wonden ontstaan.
  • Nog een reden voor regelmatige nagelverzorging: de bloedvaten in de nagel groeien mee! Hoe langer de nagels, des te hoger is de kans dat ze bij het knippen bloeden. Vanaf een bepaalde lengte is het dus erg moeilijk om de nagels zonder complicaties te knippen.
  • Veel honden vinden het onprettig om lange nagels te hebben. Ze tillen hun poten vaker op terwijl ze lopen en lopen op een andere manier. Op termijn raken hun gewrichten beschadigd. Het kan leiden tot slijtage (artrose) van de teengewrichten, wat zeer pijnlijk is voor honden.
  • Als de nagel in de aangrenzende tenen groeit, kan de huid ernstig gaan ontsteken. De poot zwelt op en wordt warm. Iedere beweging doet pijn en bacteriën die de poot binnendringen, kunnen leiden tot etterende gezwellen (abcessen).

Hoe lang mogen hondennagels zijn?

De nagels van je hond mogen de grond niet of slechts licht aanraken als hij staat. Als je hond over een harde vloer loopt en dan je luid getik hoort, betekent dit dat zijn nagels hierbij over de vloer ‘slepen’. Dat betekent dat je de nagels zo snel mogelijk moet knippen.

Wat heb je nodig om de nagels van je hond te knippen?

Om de nagels van je hond te kunnen knippen, heb je een van de volgende hulpmiddelen nodig: een nagelschaar of een nagelslijper.

Voor beginners is het lastiger om de nagelschaar te gebruiken dan de nagelslijper. Er bestaat namelijk het risico dat je de nagels te kort knipt.

Met een nagelslijper kun je de nagels daarentegen millimeter voor millimeter bewerken.

nagels hond slijpen
Hondennagels worden geslepen met een nagelslijper.

Om harde randen te verwijderen, kun je bovendien een vijl gebruiken. Als je hond bij het knippen van de nagels een beetje bloedt, kun je daarnaast een schone zakdoek en wonddesinfectiemiddel gebruiken.

Geschikte nagelverzorgingsproducten vind je ook in de online shop van zooplus.

Zo knip je de nagels van je hond op de juiste manier

Onderschat het knippen van hondennagels niet. Als de nagels niet of verkeerd worden verzorgd, kan je hond pijnlijk en gestrest reageren. Natuurlijk kun je de nagels door de dierenarts of in de hondensalon laten knippen. Maar met de onderstaande instructies kun je dat ook bij je thuis doen.

  1. Zorg voor het knippen van de honden voor een aangename sfeer. Je hond merkt het snel als je nerveus bent. Om hem tijdens het knippen ontspannen te houden, moet je hem rustig aanspreken en in een comfortabele positie brengen. Je kunt traktaties gebruiken zodat je hond zich beter voelt.
  2. Om je hond te laten wennen aan de nagelverzorging, kun je hem het commando ‘Poot’ geven. Dan weet hij dat je aan zijn poten gaat werken en zal hij minder schrikken als hij een trek of een prikje voelt.
  3. Bekijk de poten en nagels goed, inclusief de ruimtes tussen de tenen. Als de nagels niet gepigmenteerd zijn, kun je de bloedvaten binnenin herkennen. Daarnaast kun je een zaklampje gebruiken om de nagels te onderzoeken. Als je de aderen toch niet herkent, is dat ook niet erg.
  4. Knip de nagel op ongeveer twee tot drie millimeter van het uiteinde van het bloedvat. Vergeet de hubertusklauwen daarbij niet. Als je per ongeluk een bloedvat raakt, kun je de bloedingen met behulp van een doekje/tissue stoppen. Druk dat hiervoor enkele seconden tot enkele minuten goed op de bloeding. Desinfecteer de wond daarna en let er de komende dagen op of de wond niet ontstoken raakt.
  5. Loof je hond na de nagelverzorging. Je hond leert zo dat het nagelknippen iets positiefs is en zal de volgende keer rustiger zijn.
Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
3 min

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.