Tandvleesontsteking bij honden (Gingivitis)

Gebitscheck voor hond

Kun je niet meer tegen de vieze mondgeur van je hond? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan de orde. Dit komt omdat een tandvleesontsteking bij honden (gingivitis) kan leiden tot een vieze mondgeur. In dit artikel lees je hoe dat komt en hoe je gingivitis bij je hond kunt voorkomen.

Symptomen: Wat zijn de symptomen van een tandvleesontsteking bij honden?

Het tandvlees kan op slechts één plek (lokaal) of op meerder plekken ontsteken. Meestal is het dan rood, gezwollen en pijnlijk. Honden met de ziekte vertonen vaak maar een beperkt aantal symptomen.

Als het tandvlees echter sterk ontstoken raakt, zal je de volgende symptomen bij je hond vaststellen:

  • Je hond eet minder of kauwt langer dan normaal.
  • Zijn tandvlees bloedt.
  • Hij heeft sterke mondgeur.

Als de ontsteking zich uitbreidt naar nabijgelegen structuren, dreigt er een ontsteking van het volledige parodontium. In dit geval kan het ook gebeuren dat één van de tanden lost en uitvalt. Als de bacteriën via de bloedbaan in de inwendige organen terechtkomen, kunnen ze zelfs gevaarlijke ontstekingen aan de hartkleppen of nieren veroorzaken.

Hond met tandvleesontsteking

Diagnose: Hoe herkent de dierenarts problemen met het tandvlees?

Om de muil van je hond goed te kunnen bekijken, trekt de dierenarts de lippen opzij. Van hieruit kan hij de buitenkant en gedeeltelijk de onderkant van de voortanden onderzoeken.

Als de dierenarts vermoedt dat de kiezen van je hond in slechte staat zijn of als je hond weigert mee te werken, zal hij je hond onder verdoving moeten brengen. Dit is de enige manier waarop hij de hele mondholte kan bekijken en, indien nodig, een gebitsreiniging kan uitvoeren na het tandheelkundig onderzoek.

Maar voordat hij dat doet, controleert hij de conditie van het tandvlees met een sonde. Hij voert ook een röntgenonderzoek uit om de volledige botstructuur van de kaak te kunnen beoordelen.

Behandeling: Hoe wordt een tandvleesontsteking bij honden behandeld?

Om een tandvleesontsteking bij honden te verlichten, moet de dierenarts een gebitsreiniging uitvoeren. Dit gebeurt meestal al na het tandonderzoek. Dit bespaart je hond een nieuwe stressvolle en riskante narcose.

Tijdens de tandverzorging verwijdert hij met behulp van speciale apparaten de tandsteen van het tandoppervlak en de smalle ruimtes tussen de tanden. Afhankelijk van de intensiteit zal de dierenarts je hond ook pijnstillers en antibiotica voorschrijven. Deze laatste zijn met name bedoeld om ernstige bacteriële infecties te voorkomen.

Wat is de prognose?

Als je de tandgezondheid van je hond regelmatig controleert, kun je een tandvleesontsteking bij je hond in een vroeg stadium tegengaan en op die manier erger voorkomen. Als het tandvlees echter ernstig ontstoken is en andere structuren al aangetast zijn, kan de bacterie zich verspreiden door het gehele lichaam en levensbedreigend worden.

Oorzaken: Wat veroorzaakt een tandvleesontsteking bij honden?

Specialisten verwijzen ook wel naar gingiva als het gaat om tandvlees. Als het ontstoken is, noemen ze het gingivitis. Meestal ontsteekt het tandvlees als de onderliggende tand ziek is.

Een veelvoorkomende oorzaak is tandplak en tandsteen. Deze ontstaan door de afzetting van voerresten en bacteriën op het tandoppervlak.

Meer over dit onderwerp in het artikel: Tandsteen bij honden

Preventie: Zo bescherm je je hond tegen een tandvleesontsteking

Het beste wapen tegen een tandvleesontsteking bij honden is een goede mondhygiëne! Regelmatig tandenpoetsen en controlebezoeken aan de dierenarts verminderen het risico op tandsteen en bijgevolg ook op gingivitis. Of speciale hondensnacks, kauwbotten enz. ook een positief effect hebben op de tandgezondheid van je hond, lees je in ons artikel tandverzorging bij honden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.