Ontworming bij honden

Ontworming bij honden

Ontworming bij honden

Wormeieren en larven zijn bijna overal. Zelfs de meest zorgvuldige hygiënemaatregelen kunnen onze trouwe viervoeter er niet voor behoeden besmet te raken met de aanhoudende parasieten. Elke nieuwe infectie is het begin van een gevaarlijke cyclus. In dit artikel lees je meer over ontworming bij honden.

Infectie is overal mogelijk

Zelfs tijdens de dagelijkse wandeling komt de hond onvermijdelijk in contact met bronnen van infectie: geïnfecteerde soortgenoten, vreemde hondenhoopjes en knaagdieren worden als een risicofactor beschouwd. De eigenaar van de hond staat machteloos tegenover deze infectiecyclus. Maar ook thuis ligt gevaar op de loer: zelfs een goed schoongemaakt hondenhok, een verzorgd huishouden en hoogwaardig hondenvoer zijn geen garantie voor een wormloos hondenleven. Wormeieren en larven zijn echte overlevingskunstenaars. Ze nestelen zich op verborgen plaatsen en blijven daar onopgemerkt, totdat ze het lichaam van het gastdier binnendringen. Daar doorlopen ze verschillende stadia van ontwikkeling en groeien ze uit tot parasieten.

Andere manieren van besmetting

Er zijn veel manieren van besmetting: bij sommige soorten wormen werken vlooien en andere parasieten als tussengastheer. Weer andere wormen hebben geen tussengastheer nodig om in het organisme van onze hond te komen. Hun larven boren eenvoudig door de huid van de viervoeter. In dit geval spreken we van een "percutane infectie". Zelfs ongeboren pups kunnen door de moeder worden besmet met wormen. Dikwijls komen ook wormen via de melk in het organisme van de pasgeboren pups terecht. Naar schatting is ongeveer 80 procent van alle puppy's besmet met rondwormen.

Rondwormen

Haakwormen, spoelwormen en zweepwormen behoren tot de zogenaamde rondwormen. Rondwormen verblijven het liefste in de dunne darm van hun gastheer en kunnen dagelijks tot 200.000 eieren produceren. De besmetting met mijnworm manifesteert zich meestal door vermagering, bloedarmoede en diarree. De bloedzuigende darmparasiet is ook een gevaar voor de mens. Hetzelfde geldt voor rondwormen. Puppy’s besmet met rondwormen vertonen duidelijke symptomen: een dikke worm buik, hoesten en rachitis. De zweepworm kan wel 7,5 cm lang zijn en veroorzaakt vaak darmontsteking, vermagering en een snel verlies van kracht van de hond. Er zijn echter hier geen aanwijzingen voor een gevaar voor de mens.

Lintwormen

Er zijn verschillende soorten lintworm. Vier daarvan zijn bijzonder wijdverspreid:

  • Dipylidium caninum is een lintworm met een lengte van een halve meter, waarvan de witachtige ledematen aan rijstkorrels doen denken. Soms blijven losse onderdelen aan de uitwerpselen of vacht van de besmette hond plakken, waardoor de diagnose makkelijker is. Indigestie, ernstige jeuk in de anus en vermagering kunnen tekenen zijn van lintworminfectie. Dipylidium caninum kan ook gevaarlijk zijn voor mensen.
  • Echinococcus multilocularis (ook bekend als vossenlintworm) wordt beschouwd als de meest gevaarlijke lintworm voor mensen. Personen die lijden aan vossenlintworminfectie lijden vaak aan weefselbeschadiging in de lever. De kleinste van alle lintwormen (lengte ongeveer 0,4 centimeter) leeft voornamelijk in de dunne darm van vossen. Volwassen wormen stoten kleine ledematen af die worden uitgescheiden in de ontlasting van de vos. Theoretisch gezien zijn de kleine ledematen te vinden op alle struiken en bosvruchten. Vaak worden ze opgenomen door kleine knaagdieren, die als tussengastheer fungeren. Zodra ze het slachtoffer worden van een jachthond, wordt de vossenlintworminfectie opnieuw overgedragen. De aanwezigheid van vossenlintwormen in het hondenorganisme blijft vaak lange tijd onopgemerkt, omdat het meestal zonder symptomen verloopt.
  • Taenia spp behoort tot een groep lintwormen die tot twee meter lang kunnen worden. Ondanks hun statige lengte blijft Taenia spp vaak onopgemerkt. Infecties met dit soort parasieten verlopen meestal zonder symptomen. Alleen in zeldzame gevallen kunnen indigestie, vermagering en darmobstructie worden waargenomen.
  • Mesocestoides spp. kan een lengte van 2,50 meter bereiken en gedraagt zich ook uiterst onopvallend. Ernstig aangetaste honden lijden echter aan verlies van eetlust en hebben een ruwharige vacht.

Wormen zijn levensgevaarlijk!

Worminfecties worden in het begin vaak niet opgemerkt. De viervoeter maakt een onopvallende indruk en vertoont geen tekenen van een ziekte. Als gevolg ziet de eigenaar geen reden om actie te ondernemen. Dat is wat worminfecties zo gevaarlijk maakt. De parasitaire populatie groeit met de dag en veroorzaakt grote schade aan het organisme van de hond. Als het lange tijd onopgemerkt blijft, komt het uiteindelijk tot een zware plaag, wat gepaard gaat met duidelijke symptomen: bloedverlies, bloedarmoede, gewichtsverlies, braken, slechte algemene toestand, obstructie van de darm- en galwegen en het intreden van de dood kunnen allemaal ernstige gevolgen zijn. De worminfectie is niet alleen een serieuze bedreiging voor de getroffen viervoeter: mensen en andere dieren kunnen besmet raken door contact met de hond en zelf ziek worden. Kinderen en immuungecompromiteerde personen worden als bijzonder risicovol beschouwd.

Ontwormingkuren helpen de vicieuze cirkel te doorbreken

Omdat nieuwe infecties met wormen niet kunnen worden uitgesloten, heeft een hondeneigenaar maar één optie: hij moet proberen de worminfectie te beperken. Hoewel een wormkuur ook dient voor de behandeling van zwaar besmette dieren, gaat het er in de eerste plaats om de aanwezigheid van wormen te voorkomen. Daarom moeten ontwormingskuren regelmatig worden uitgevoerd. Onder normale omstandigheden is het genoeg de hond eens in de drie maanden te ontwormen. Als de viervoeter echter in een gebied leeft waar veel lintworminfecties voorkomen, moet de hond alle vier tot zes weken ontwormd worden. Dit geldt vooral voor jachthonden en herdershonden. Een vakantiereis en een zware vlooienplaag kunnen andere redenen zijn de extra ontworming uit te voeren.

Hoe werkt een ontwormingskuur?

Ontwormingskuren bevatten medicijnen die alle stadia van een worm kunnen bestrijden. Ze zijn bedoeld om de ontwikkeling van seksueel volwassen eierleggende wormen te voorkomen. Sommige ontwormende middelen richten zich op het doden van een bepaalde groep wormen. Anderen werken als een breedbandspectrum en bestrijden gelijktijdig bandwormen en rondwormen. De dierenarts beslist welk type wormkuur geschikt is in het individuele geval.

Toediening van de ontwormkuur is eenvoudig. Er zijn pasta's en vloeibare wormkuren, die ofwel direct in de mond of in het voedsel van de hond worden gegeven. Voor honden die het innemen weigeren is er de zogenaamde "spot-on-procedure". De dosering van de kuur hangt af van het lichaamsgewicht van de hond. Ontwormingskuren worden nu zeer goed verdragen. Ze zijn geschikt voor alle honden van alle rassen en kunnen zelfs veilig worden gegeven aan zwangere en zogende dieren.

In onze webshop vind je alle producten voor ontworming van jouw viervoeter. Ook andere producten tegen vlooien en teken bestel je voordelig bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. In dit artikel lees je alles over: Loopsheid van het teefje.

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.