Giftige planten voor honden This article is verified by a vet

Giftige planten hond

Een jonge Akita zit tussen verschillende kamerplanten.

Sommige planten zijn veilig, maar andere zijn giftig voor honden. Het is belangrijk om te weten welke giftige stof je hond heeft binnengekregen. Het is natuurlijk goed om te weten welke planten precies giftig zijn voor honden. Wij hebben een lijst samengesteld om te zorgen dat de dierenarts bij de hond een vergiftiging doelgericht kan behandelen. Daarnaast kan je kijken welke planten je moet mijden in een huishouden met een hond.

Hoe gevaarlijk zijn giftige planten voor honden?

Iedere plantensoort heeft een eigen gif dat in de bladeren, bloemen of vrucht kan zitten. Zodra deze gifstoffen in de bloedsomloop terechtkomen, kunnen ze gevaarlijke schade aan de organen aanrichten.

Vaak verstoort het gif van planten de functie van de lever, nieren of hersenen. Daardoor kan een bijzonder hoge hoeveelheid leiden tot een dodelijke hartstilstand of levensgevaarlijk nierfalen.

Symptomen: welke symptomen veroorzaken giftige planten bij honden?

Als het om een kleine hoeveelheid gaat, geneest je hond waarschijnlijk vanzelf. Het kan toch voorkomen dat hij in de uren erna misselijk is en meer kwijlt.

Als je viervoeter een hoge dosis binnengekregen heeft, leidt het gif tot erge en deels snel optredende complicaties. Daar vallen de volgende symptomen van vergiftiging onder:

  • Braken
  • Diarree
  • Verstoring aan het centrale zenuwstelsel, zoals spiertrillingen, kramp en verlamming.
  • Hartkloppingen

Sommige giftige planten kunnen dodelijk zijn voor honden. Zo is bijvoorbeeld de taxus met zijn bessen zeer giftig voor mensen, honden en andere dieren.

Eerste hulp: dit moet je doen

Heeft je lieveling in de afgelopen uren een giftige plant gegeten, zorg dan dat je hond kokhalst. Daarvoor kan je tafelzout aan lauwwarm water toevoegen, totdat er een zoutoplossing ontstaat. Laat je hond deze dan lepel voor lepel binnenkrijgen, totdat hij braakt.

Belangrijke: ondertussen moet je absoluut een dierenarts raadplegen, die aanvullend braakmiddel (emetica) kan toedienen of de maag kan leegpompen. Verder helpen houtskooltabletten en infusietherapie om de giftige stoffen te binden en af te voeren.

Welke planten zijn giftig voor honden?

Er zijn een hoop planten die giftig zijn voor honden. Voor de planten heeft dat het voordeel dat ze beschermd worden tegen een hap van een dier. Voor een overzicht aan de vele giftige planten vind je hieronder een lijst met de belangrijkste giftige kamerplanten en giftige tuinplanten voor honden.

Giftige kamerplanten voor planten

Kamerplanten zijn decoratief en maken ieder huis mooi. Wat velen echter niet weten: kamerplanten kunnen giftig zijn voor honden! Om ervoor te zorgen dat je viervoeter gezond blijft, moet je onder andere de volgende kamerplanten niet in huis halen.

Naam

Eigenschap

Agave Voor mensen is deze geliefde kamerplant deels eetbaar, voor honden is ze echter lichtelijk giftig.
Alpenviooltje Heel mooi, maar giftig voor mens en dier.
Amaryllis Vooral de dikke bollen zijn zeer giftig voor honden en veroorzaken hartritmestoornissen.
Azalea Oppassen! Zelfs contact met deze mooie plant kan voor je hond giftig zijn.
Waringin/treurvijg Het lichte melksap is voor honden lichtelijk giftig.
Christusdoorn De christusdoorn met wit melksap is giftig voor alle huisdieren.
Chrysant Als je hond in contact komt met deze mooie herfstplant, kan deze zijn huid irriteren. Als hij de bloem opgegeten heeft, kan dat leiden tot diarree, ademnood of evenwichtsstoornissen.
Clivia Als je hond delen van deze plant eet, bestaat de kans op braken, sterk transpireren en neurologische aandoeningen.
Drakenklimop De aronskelkachtige bevat calciumoxalaat, dat voor honden zeer giftig is.
Flamingobloem Als je hond delen van de rode bloem of andere onderdelen binnenkrijgt, dan irriteren de gifstoffen de slijmvliezen. In het ergste geval kan het leiden tot krampaanvallen en verlammingsverschijnselen.
Geranium Geen zorgen: geraniums zijn voor je viervoeter slechts lichtelijk giftig.
Eucalyptus Ook de eucalyptus bevat melksap die voor honden lichtelijk giftig is.
Hortensia Blauwzuur, hydrangine en saponien schaden niet alleen honden, maar ook katten en mensen.
Lelie Alle soorten zijn giftig voor honden. De nieren worden dan op den duur beschadigd.
Oleander Al een kleine dosis van glycocides, die heilzaam op het hart werken, uit de oleander zorgt bij je hond voor misselijkheid, kramp, braken en levensgevaarlijke hartrimestoornissen.
Orchideeën van alle soorten Voordat orchideeën giftig zijn, moet de dosis gelukkig erg hoog zijn. Vergiftiging bij honden komt daarom zelden voor, maar het kan wel gebeuren.
Passiebloem Deze soort, die verwant is aan de maracuja, kan door het blauwzuur voor mens en dier lichtelijk giftig zijn.
Philondendron De Philondendron is met zijn verontreinigende stoffen en calciumoxalaat minder giftig.
Kerstster In het melksap zitten giftige stoffen. Dat zijn bèta-amyrine en germanicol die bij je hond kunnen leiden tot maag-darmproblemen, bloederige diarree en neurologische aandoeningen.

Giftige tuinplanten voor honden

Ook in de tuin of tijdens het uitlaten liggen er veel giftige gevaren op de loer. Zie in de lijst hieronder welke tuinplanten giftig zijn voor je viervoeter.

Naam

Eigenschap

Blauwe monnikskap Let op: Deze plant hoort tot de giftigste sierplanten in Europa en ze is al in kleine hoeveelheid dodelijk voor mens en hond.
Buxus De geliefde heg kan voor je hond levensgevaarlijk zijn.
Bosanemoon Als je hond hiervan delen binnenkrijgt, kan hij overlijden door de triterpeensaponine.
Klimop Iedere hoeveelheid klimop bevat saponine. Als je hond een hoge dosering hiervan binnenkrijgt, kunnen de gevolgen dodelijk zijn.
Taxus De taxus is een van de bekendste giftige planten. Het gif zit in de zaden, naalden en rode bessen. Al na een paar stunden heeft de taxine-alkaloïde invloed op de hartfunctie van je hond. Het kan in korte tijd leiden tot een hartstilstand.
Brugmansia Ook de brugmansia is een bekende giftige plant in Europa. Experts noemen deze voor dieren en mensen giftige plant daarom ook wel giftige appel of rapunzel.
Vingerhoedskruid Slechts vijf gram van het gif is al een dodelijke dosis voor een grote hond.
Goudenregen De gele bloemen mogen dan heel mooi zijn, de giftige stof kan in een paar minuten dodelijk zijn voor je hond.
Herfststijlloos Het zeer giftige colchicine zit in alle delen van de plant en werkt eerst prikkelend, daarna hinderend.
Hyacint Als je hond de bloembol met hoge dosering eet, moet hij braken en heeft hij tegelijkertijd last van bloederige diarree.
Laurierkers Als je hond aan de bladeren of zaden knabbelt, komen er giftige blauwzuren vrij. In het ergste geval kan je hond overlijden als gevolg van ademstilstand door het gif.
Lelietje-van-dalen Alle delen en zelfs het plantenvocht zijn giftig voor mens en dier.
Ridderspoor Vooral de zaden kunnen gevaarlijk zijn voor je viervoeter die graag aan planten knabbelt.
Rododendron De geliefde rododendron is voor mensen al giftig, maar voor katten en honden nóg gevaarlijker.
Thuja Alle soorten bevatten etherische oliën en het gif thujon, dat de nieren beschadigt.
Wolfskers Let op: Al een paar bessen zijn voldoende om te hond te doden.
Jeneverstruik De gehele plant is voor je hond lichtelijk giftig.
Ceder Alle cedersoorten zijn zeer giftig voor honden, terwijl het cederhout geen problemen voor de hond geeft.

Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.