10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Hund gibt Pfote

Liebt mein Hund mich? Diese Frage stellen sich viele Hundebesitzer.

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen “Ik hou van je” natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

Hieronder komen tien duidelijke signalen aan bod waarmee jouw hond laat zien dat hij van jou houdt. Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent dat jouw eigen instinct een cruciale factor is om de taal van jouw hond te begrijpen. Onze honden vertrouwen volledig op hun eigen instincten. Onze menselijke instincten zijn een net zo betrouwbare leidraad als het gaat om het begrijpen van de taal van onze hond. Daarom zijn de volgende tien punten slechts een globale richtlijn. Dit artikel is dus een oriëntatiepunt, maar behandelt dus lang niet alle tekenen. Misschien vindt jouw hond wel andere manieren om zijn liefde voor jou te tonen dan de 10 signalen die we in dit artikel noemen. Hoe beter jouw relatie met hem is, des te beter je in staat zult zijn om deze signalen te herkennen.

 • Jouw hond kijkt je diep in de ogen

  Hij kijkt je diep in de ogen als hij naar je kijkt. Vooral Teckels staan hierom bekend maar ook Herdershonden, Golden Retrievers of andere rassen kunnen dit doen, evenals alle andere denkbare kruisingen. Als de blik van jouw hond zo diep in de jouwe verankerd is duidt dit op diepgewortelde liefde. Verschillende studies wijzen uit dat het oxytocineniveau van je hond op dat moment stijgt. Oxytocine is hetzelfde hormoon dat gevoelens van intense verbondenheid bij de mens oproept.

 • Hij is altijd aan je zijde

  Als jouw hond van je houdt, is er geen plaats waar hij liever wil zijn dan aan jouw zijde. In tegenstelling tot de mens heeft je hond geen momenten voor zichzelf nodig. Hij ervaart de plek aan de zijde van zijn favoriete persoon als de mooiste plek ter wereld. Dit betekent natuurlijk niet dat hij niet graag bij zijn voerbak staat of in zijn mandje ligt, maar het liefst vergezelt hij je overal. Het maakt niet uit of je gezamenlijk gaat wandelen of koken, waarbij idealiter natuurlijk het een of ander voor hem op de grond valt. Houd er wel rekening mee dat jouw hond licht verteerbaar voedsel moet eten. Dat betekent dat hij niet veel van onze voedingsmiddelen mag hebben!

Houdt mijn hond van mij
 • Hij geeft je een mooi cadeau

  We hebben het natuurlijk niet over een 18-karaats gouden ring, maar over iets veel beters: zijn lievelingsbot. Als jouw hond je zijn speelgoed geeft, is dat een onmiskenbaar dat je hond van je houdt. Dit geldt echter vooral als hij je zijn speelgoed ook daadwerkelijk geeft. Als de hond je het speelgoed brengt, maar het vervolgens niet aan je wil overhandigen, is dat vooral een uitnodiging om te spelen!

 • Hij heeft geen verlatingsangst

  Je zou verlatingsangst bij honden verkeerd kunnen interpreteren als een teken van liefde. In feite is het precies het tegenovergestelde! Als jouw hond alleen kan zijn en er zeker van is dat je terugkomt, is dit een goed teken. Zelfs honden die in het verleden iemand hebben verloren, kunnen rustig blijven als je gaat. Als jouw hond goed alleen kan zijn, en hij laat dat ook zien, dan accepteert hij je als zijn leider. De hond accepteert dat het baasje heeft besloten om te vertrekken. Als je hond erg blij is om je weer te zien, maar niet overdreven opgewonden is bij binnenkomst is dit een goed teken. Te veel opwinding bij de begroeting kan namelijk ook een uiting zijn van dominant gedrag ten opzichte van jou.

 • Je hond springt tegen je op

  Dit teken, dat vaak wordt geïnterpreteerd als een teken van liefde, heeft eigenlijk nog een andere betekenis. Het is namelijk een uiting van dominant gedrag. Als jouw hond dergelijk gedrag vertoont, moet je er niet overdreven vrolijk op reageren. Dit zou aan je hond namelijk het signaal kunnen geven dat je qua hiërarchie onder hem staat. Dat kan problemen voor jullie band veroorzaken. Natuurlijk mag je ook laten zien  dat je blij bent je hond weer te zien, maar let erop dat je altijd rust en gezag uitstraalt.

 • Je hond troost je

  Door zijn perfecte instincten kan jouw hond heel goed aanvoelen hoe jij je op dit moment voelt. Als hij voelt dat het niet goed met je gaat, zal hij er alles aan doen om je op te vrolijken door dicht bij je te zijn. De vraag “houdt mijn hond van me?” wordt daarmee duidelijk beantwoordt.

Houdt mijn hond van mij
 • Jouw hond geeft blijk van bezorgdheid

  Als hij voelt dat je in gevaar bent, zal je hond je altijd beschermen. Tegelijkertijd moet je kritisch naar dit gedrag kijken. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hond je niet als leider ziet en denkt dat je de situatie niet onder controle hebt. Je moet jouw hond altijd laten zien dat hij er volledig op kan vertrouwen dat jij de situatie onder controle hebt door zelfverzekerd op te treden.

Purizon Snack Rund & Kip - Graanvrij

Purizon hondensnack rundvlees & kip

 • 100 % fijn rund- en kippenvlees
 • Zorgvuldig gevriesdroogd & graanvrij
 • Hij kwispelt met zijn staart

Als jouw hond zijn staart heftig van de ene naar de andere kant beweegt, drukt dit zijn intense vreugde uit. Dit is een duidelijk teken: hij is blij dat je bestaat want hij houdt van je! Dit geldt in de meeste gevallen, maar wees je er echter van bewust dat een kwispelende staart in eerste instantie betekent dat je hond opgewonden is. De omstandigheden laten zien wat dit gedrag betekent. Als je hond angstig is, zal hij ook kwispelen, maar dan richt hij zijn staart stijf naar beneden gericht. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op de stand van de oren let.

 • Je hond likt je

Jouw hond lijkt je als een traktatie te beschouwen omdat hij je likt. Honden likken voornamelijk om hun eigen vacht te verzorgen. Hij laat dus zien dat hij om je geeft. Dit kan worden opgevat als een duidelijk teken van liefde. Als je niet wilt dat je hond op deze manier zijn liefde toont, moet je hem dit voorzichtig afleren door bijvoorbeeld een compromis te sluiten waarbij hij alleen je hand mag likken in plaats van je hele gezicht. Je hond kan zich anders beledigd voelen.

 • Samen met jou slapen

Het moge duidelijk zijn dat het een goed teken is als hij graag dicht bij je is en goed kan slapen als jij dicht in de buurt bent. Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider. Een leider heeft de bescherming van een hond niet nodig. Een leider kan echter wel een beetje aaien en de oren van zijn hond kriebelen.

Houdt mijn hond van me? Dat is een vraag die ieder baasje zich weleens stelt, maar met deze signalen weet je waar je op moet letten. En laat jouw hond ook zien dat jij van hem houdt. Geef hem een authentiek en mooi leven en wees de kalme leider die jouw hond nodig heeft. Dat is het grootste bewijs van liefde dat je jouw hond kunt geven.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.