Een puppy uit het asiel adopteren

een puppy uit het asiel adopteren

Je wilt graag een puppy nemen, maar het hoeft geen rashond te zijn? Een puppy adopteren uit het asiel is dan een goed alternatief!

Gezond en de best mogelijke zorg

Veel hondenliefhebbers zijn niet op zoek naar een bepaald ras, maar willen liever een kruising een thuis geven. Wie op zoek is naar een kruising, kan het beste in een een puppy adopteren uit het asiel – ook bij de zoektocht naar een puppy! Zodat je er zeker van bent dat je geen broodfokkers ondersteunt. In het asiel wachten genoeg honden op een nieuw thuis en het adopteren van een pup heeft veel voordelen. Het asiel heeft jarenlange ervaring en kan je goed adviseren welke puppy bij jou en jouw woonomstandigheden past.

Ook als het gaat om de socialisatie doet het asiel zijn best: de puppy’s zijn vaak niet zo goed gesocialiseerd als bij een fokker omdat het asiel zich vaak over meerdere honden tegelijkertijd moet ontfermen. Maar vaak zijn de puppy’s wel goed gesocialiseerd en zijn ze zeer sociaal tegenover mens en dier. Dit heeft ook met de achtergrond te maken.

Vaak worden dieren door de dierenbescherming naar het asiel gebracht, maar er zijn ook organisaties die honden uit het buitenland redden die ergens achter de tralies zitten te wachten totdat ze worden afgemaakt. Andere puppy’s worden bij een liefdevol pleeggezin ondergebracht. Als het laatste het geval is, doet de puppy daar net zo’n goede ervaringen op als bij een fokker. Informeer bij de aankoop naar de leefomstandigheden van de puppy tot nu toe en praat zo veel mogelijk met het asiel om erachter te komen of jij en de viervoeter bij elkaar passen.

Of de dieren jong of oud zijn – dieren uit het asiel zijn voordat ze aan jou worden overgedragen herhaaldelijk gevaccineerd, ontwormd en gecontroleerd – het asiel levert normaalgesproken alleen gezonde dieren, tenzij anders is afgesproken bijvoorbeeld in het geval van een chronische ziekte. Jouw aankoop ondersteunt het asiel: het aankoopbedrag wordt gebruikt voor dakloze dieren. Bovendien biedt je een jonge hond een toekomst!

Tip: een huisdierverzekering voor honden kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Een puppy adopteren uit het asiel vs een privé-personen-puppy’s

„Allemaal leuk en aardig“, zal menig hondenliefhebber zeggen, maar voor hetzelfde geld of zelfs voor minder heb ik een kruising van een privé-persoon. Die hebben ook een thuis nodig – er zijn per slot van rekening genoeg advertenties! Sta er even bij stil dat veel hondenbezitters, die privé honden fokken, dat doen zonder er verstand van te hebben. De gezondheidszorg laat vaak te wensen over en de dieren worden vaak niet gevaccineerd en ontwormd. Vaak hebben privé-personen “gewoon” eens een keer puppy’s of willen ze er ook nog eens geld mee willen verdienen. Geen van deze twee varianten zou je moeten ondersteunen – ook niet als de puppy’s er ziek uitzien of vanuit jouw perspectief niet goed gehouden worden. Waar vraag is, is aanbod. Als je een puppy uit een dergelijke situatie red, maakt deze pup plaats voor een andere en houdt je het in stand.

Over het algemeen hebben dieren uit het asiel bovendien betere gezondheidscontroles gehad en zijn ze gevaccineerd en ontwormd. Serieuze fokkers letten er bovendien op dat ze u een puppy geven die bij u past – het gaat bij het asiel om het welzijn van de hond op de lange termijn – en ook om het welzijn van de eigenaar.

De zoektocht naar een wens-puppy

Puppy’s uit het asiel zijn net zo veelzijdig als de hondenwereld zelf. Of je nou al bepaalde wensen heeft of niet: het is aan te raden om eerst een het regionale asiel te bezoeken. Ook als er op dat moment geen puppy’s zijn, kent het asiel vaak wel een paar pleeggezinnen met jonge honden of hebben ze goede connecties met andere organisaties in de omgeving die wel puppy’s hebben. Het voordeel is dat je bij adresjes in de buurt makkelijk even langs kunt gaan. Als je in de asiels uit jouw omgeving geen puppy kunt vinden, kunt je op internet zoeken – dierenbeschermingorganisaties bieden genoeg puppy’s aan die op zoek zijn naar een thuis. Als je „puppy“ en „dierenbescherming“ intypt, zul je genoeg zoekresultaten uit zuidelijke landen krijgen. Let bij de aankoop van een hond uit het buitenland op onze tips over het adopteren van een pup uit het buitenland.

De overdracht

Als je jouw droompuppy gevonden heeft, wil het dierenasiel je beter leren kennen voordat ze je de puppy toevertrouwen. Per slot van rekening moet voorkomen worden dat de viervoeter na een paar maanden weer in het asiel terecht komt. Daarom vindt er vaak een kennismakingsgesprek plaats, waarin onder andere de leefomstandigheden worden besproken. Als je een huurovereenkomst heeft moet je ook kunnen aantonen dat je van jouw huisbaas huisdieren mag houden.

Een pup uit het asiel dat van eigenaar wisselt moet een chip en een vaccinatieboekje hebben. Vaak werken asiels ook met een plaatsingsovereenkomst. Op zijn vroegst vanaf acht weken kan de viervoeter bij je intrekken. Sommige dierenvrienden zijn verrast dat een puppy uit het asiel ook geld kost – per slot van rekening geeft je de hond een nieuw thuis. Puppy’s zijn vaak zelfs duurder dan andere dieren die al langer op een thuis wachten. Toch kan het asiel met het aankoopbedrag vaak niet alle kosten dekken die gemaakt zijn. Door de aankoop lever je een bijdrage aan het helpen van andere viervoeters. Veel dierenasiels helpen je graag ook verder na de aankoop van de hond en geven graag tips. Bijvoorbeeld tips over hoe je problemen kunt oplossen en hoe je de band tussen jezelf en de hond kunt verbeteren.

Wij wensen je veel plezier met jouw puppy!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.