Hondenhalsband vs hondentuig

hondenhalsband versus hondentuig

Hondenhalsband vs hondentuig – wat is geschikter? Het is een kwestie die de hondenwereld verdeelt. Het gaat om meer dan alleen een kwestie van geloof. Of jij en je hond gelukkiger zijn met een hondentuig of een halsband hangt namelijk van veel verschillende factoren af. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen!

Het doel van het hondentuig en de halsband

Zowel de halsband als ook het hondentuig hebben hetzelfde doel: in combinatie met een riem geven ze ons de kans om onze hond te leiden en controleren, om hem zo weg te houden van het gevaar. Afhankelijk van het karakater en het temperament van de hond en leiders wordt er herhaaldelijk kracht uitgeoefend op het tuig en de halsband. En daar wrikt de schoen…

Hondenhalsband vs hondentuig, de gezondheid

Een halsband, zoals de naam al zegt, wordt om de nek van de hond gedaan. Bij een ruk aan de riem komt de kracht rechtstreeks op de nek en keel van het dier – daar zitten belangrijke organen zoals de schildklier, het strottenhoofd, de luchtpijp en de bloedvaten. De houder heeft zo de mogelijkheid om de hond sterker te beïnvloeden – gelijktijdig stijgt echter het gevaar dat de hond daarbij verwond raakt. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig gebruik van geweld op de rug en de schildklier tot chronische ontstekingen kunnen leiden.

Een hondentuig richt zich op de borst en rug van de viervoeter. De krachtimpact wordt zo beter verdeeld, de dagelijkse wandeling is zachter en minder vervelend voor de hond. Een niet passend hondentuig kan echter het schouderblad en de natuurlijke bewegingen van de viervoeter belemmeren.

Training

Het effect van de halsband of het hondentuig moeten minimaal zijn. Dit is alleen mogelijk als de eigenaar en de hond door andere impulsen dan een ruk aan de riem kunnen communiceren – en vergt een goede training vooral met actieve viervoeters.

Of het hondentuig en de halsband effectief zijn hangt af van de training van de hond en jouw eigen zorg. Wanneer elke wandeling een krachtproef is, is het vaak nuttig om te investeren in een goede hondenschool in plaats van in een scherpere halsband of in een steviger hondentuig!

Het juiste product

Of je nu kiest voor de halsband of het hondentuig: beide moeten worden aangepast aan de leeftijd, het gewicht en de grootte van de hond. Een hondentuig moet bijvoorbeeld enkele centimeters achter de ellebogen zitten en in geen geval direct onder de oksels. Gelijktijdig mag het materiaal niet op het borstbeen drukken. Gespen vergemakkelijken de toepassing en het aanpassen.

Ook halsbanden zijn er in veel verschillende maten en materialen. Deze moeten licht, maar toch stabiel en flexibel zijn.

Wij wensen jou en jouw hond alle goeds en veel plezier tijdens jullie gezamelijke wandelingen!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.