Doeltreffend en schoon hondenurine verwijderen

Hond urinevlek verwijderen tapijt

Een ongelukje zit in een kleine hoekje. Snel handelen is dan een must.

Plasjes urine behoren soms tot het dagelijks leven van hondeneigenaren. Puppy’s, zieke honden of honden met gedragsproblemen plassen wel eens in huis. Wij geven je tips erover hoe je hondenurine kan verwijderen en welke maatregelen je kan nemen om urinevlekken te voorkomen.

Hondenurine verwijderen: waarom is het zo belangrijk?

Honden hebben gevoelige neuzen die veel sterker zijn dan die van mensen. Zonder geschikt schoonmaakmiddel zul je in het beste geval de urinevlek zelf wel kunnen verwijderen. Je hond zal de ammoniak die in urine zit echter nog steeds kunnen ruiken.

Vooral in huishoudens met meerdere dieren kunnen snel ‘plasplekken’ ontstaan. Veel honden zijn namelijk gewoontedieren.

Voor elk huishouden met dieren zijn er speciale reinigingsmiddelen om hondenurine te verwijderen. De middelen zijn gebaseerd op twee bestanddelen of combineren deze:

Microbiologische urinereinigingsmiddelen gebruiken onder andere bacteriën die zich voeden met organische verontreinigingen zoals urine of braaksel. Ze zijn geurneutraal en milieuvriendelijk. Enzymatische urinereinigingsmiddelen breken daarentegen de structuur van de stinkende urinezuurkristallen af. Als er geen geur is die honden aan oude urineplekken herinnert, zien ze de betroffen plek niet als vaste plek om te plassen.

Bekijk de verpakking van het reinigingsmiddel van tevoren goed. Daar vind je tips over het juiste gebruik ervan.

Schoonmaakmiddelen voor hondenurine evenals kattenurine vind je natuurlijk in de onlineshop van zooplus.

Is er directe iets te doen aan urinevlekken?

Als je hond in huis heeft geplast, moet je snel reageren om de urine te verwijderen. Er kunnen anders onaangename geurtjes achterblijven. Als de urine op het tapijt of laminaat zit, moet je er eerst een paar keukenpapiertjes of handdoeken op leggen. Die nemen zoveel mogelijk vocht op.

Dan komt de volgende stap bij oppervlakken waar urine in kan dringen. Verdeel rijst, zout of niet klontvormende kattenbakvulling op de betroffen plek. Deze hulpmiddelen kunnen urine uit de omgeving opnemen. Na tien minuten kun je alles verwijderen en de achtergebleven vlek behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld met een speciale urinereiniger voor huisdieren doen.

Hondenurine schoonmaken: tips voor verschillende oppervlakken

Waarop moet je letten bij hondenurine op de parketvloer? Welke huishoudmiddelen helpen tegen hondenurinevlekken? Hieronder kijken we hoe urinevlekken op verschillende ondergronden goed te verwijderen zijn.

Hondenurine op PVC of tegels

Op gladde oppervlakken is een vlek snel verleden tijd. Toch moet je ook hier hondenurine met een speciale urinereiniger voor huisdieren verwijderen. Heb je niets bij de hand, vermijd dan in ieder geval ammoniakhoudend schoonmaakmiddel. Maak de vloer in plaats daarvan schoon met een azijnreiniger die urinegeur kan neutraliseren.

Hondenurine uit kleding of dekens halen

Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.

Als de dekens of kledingstukken met urinevlekken niet geschikt zijn voor deze temperaturen, kun je enzymatisch wasmiddel toevoegen. Dit verwoest ook bij lage temperaturen, bijvoorbeeld op 30 graden, de urinekristallen. Die veroorzaken ook de nare geur, die daardoor verdwijnt. Enzymatische wasmiddelen verwijderen daarnaast natuurlijk ook vlekken. Maar let op: ze werken alleen bij temperaturen tot 45 graden.

Tip: sommige urinereinigingsmiddelen voor honden kun je in je kleding laten trekken. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van de producent. Meestal kan het kledingstuk na een inwerktijd van 15 tot 30 minuten in de wasmachine gedaan worden.

Hondenurine op het tapijt en de meubels

Ook op tapijtvloeren en leer werken de speciale reinigingsmiddelen tegen hondenurine zeer goed. Test eerst de kleurechtheid van het tapijt of de bank op een onopvallende plek en schrob niet te hevig.

Laat daarna het reinigingsmiddel volgens de aanwijzingen van de producent inwerken. Was de vlek met helder water. Als je geen speciaal reinigingsmiddel bij de hand hebt, kun je gebruik maken van de onderstaande huismiddelen.

  • Natron: na het reinigen met water een paar uur laten inwerken.
  • Wasmiddel voor kleding: aansluitend zeer grondig uitwassen.
  • Kleurloze alcohol, zoals bijvoorbeeld wodka.

Let op voor lelijke kringvorming: gedestilleerd water kan hier tegen helpen. Sommige middelen zoals natron kunnen de stof bleken. Test ze daarom voor gebruik op een onopvallende plek. Soms is helaas de enige oplossing om het hele tapijt te behandelen.

Hondenurine verwijderen bank © cunaplus / stock.adobe.com
Urinevlekken op de bank kun je behandelen zoals vlekken op het tapijt.

Hondenurine op parket

Bij parketvloeren moet je snel handelen om hondenurine te verwijderen. Anders trekt het in het hout. Het is bijzonder moeilijk om urinevlekken uit eiken- of acaciaparket te halen. Het erin aanwezige looizuur reageert namelijk met de urine.

Hoe sneller je met de behandeling begint, des te kleiner is het risico op een langdurige vlek. Veeg de urine zo snel mogelijk op. Vervolgens kun je een beetje sterk verdund azijnzuur of citroenzuur met een keukendoek op de vlek doen.

Is de vlek al ingedroogd, dan moet je professionele hulp inschakelen. Bij bepaalde houtsoorten kunnen middeltjes zoals chloorbleek of oxaalzuur in combinatie met natronloog de plek lichter maken. Het resultaat is niet altijd gelijkmatig en kan snel te bleek uitpakken. Helaas helpt bij hardnekkige vlekken alleen het vervangen van de vloer.

Hoe voorkom je urinevlekken?

Ook voor urinevlekken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als je een puppy opvoedt of een zieke viervoeter thuis hebt, kun je een aantal dingen doen om het te voorkomen.

Urinevlekken bij puppy‘s voorkomen

Geef je jonge viervoeter elke één tot twee uur een kleine plaspauze. Ondanks je voorzichtigheid zal je puppy vermoedelijk toch nog wel eens een ongelukje hebben.

Bij de komst van de puppy is het daarom aan te raden om alle makkelijk verwijderbare tapijten voor een paar weken op te rollen en uit de gevarenzone te halen. Je moet dan wel een korte periode op de parketvloer of tegels leven, maar hierop zijn snel verwijderde vlekken geen probleem.

Urinevlekken bij zieke honden

Als een oudere hond plotseling incontinent wordt of niet snel genoeg buiten is om te plassen, moet je naar de dierenarts.

Sommige oudere viervoeter hebben last van aandrangincontinentie en kunnen de urine niet lang ophouden. De dierenarts kan gelukkig bij veel gevallen van incontinentie bij honden helpen!

Het is vooral belangrijk dat je je hond niet bestraft. Bij acute ziekte geldt: leg dure tapijten zoveel mogelijk in ruimtes waar de hond niet komt. Gebruik ook waterdichte onderlagen voor de hondenmand. Vooral ’s nachts kunnen hondenluiers bijdragen aan ontspanning. Ga daarnaast vaker wandelen met je viervoeter.

Overigens: ook buiten kan hondenurine lelijke vlekken veroorzaken, bijvoorbeeld op het gras.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.