Hoe oud is mijn hond eigenlijk? De leeftijd van je hond bepalen

oude hond leeftijd ligt op mand

Uiterlijke kenmerken zoals grijs haar helpen om de leeftijd van je hond te bepalen.

Als je een puppy bij de fokker haalt weet je de leeftijd van je hond meestal precies. Dierenasiels of dierenbeschermingsverenigingen daarentegen kunnen meestal geen precieze informatie over de leeftijd van de hond geven. In deze gevallen moet die aan de hand van verschillende kenmerken worden geschat. Wij laten je zien hoe je de leeftijd van je hond kunt bepalen.

De leeftijd van de hond bepalen: leeftijdsgebonden veranderingen

Er zijn verschillende kenmerken waarmee je de leeftijd van je hond kunt inschatten. Zo kunnen bepaalde kenmerken van het gebit een indicatie geven. Maar ook veranderingen van de vacht zijn behulpzaam om de leeftijd van de hond te bepalen.

De tandleeftijd

In de loop van het leven van een hond verandert het gebit van de hond veel. Deze voortdurende verandering kun je gebruiken om de leeftijd van je hond te bepalen.

De onderstaande factoren worden gebruikt om de tandleeftijd te bepalen.

  • Het doorbreken en slijten van melksnijtanden
  • Verandering van bepaalde tandgroepen
  • Slijtage van de tandpunten
  • Het uitvallen van tanden

Melktanden

De leeftijd van vermoedelijk jonge honden kun je beoordelen aan de hand van de melksnijtanden. Deze zijn te herkennen aan hun kleine formaat en de typische blauwwitte kleur. Bovendien zijn ze, in tegenstelling tot blijvende tanden, erg puntig en hebben ze een lelievormige kroon.

3 tot 4 weken Doorkomen van de melksnijtanden
1 tot 2 maanden Groeien van de melksnijtanden
2 tot 3 maanden De melksnijtanden groeien uit elkaar
3 tot 4 maanden Slijtage van de melksnijtanden
4 tot 5 maanden Wisselen van de melksnijtanden
5 tot 6 maanden Wisselen van de melkhoektanden

melktanden van hond leeftijd bepalen
Aan de hand van het gebit van je hond kun je zijn leeftijd inschatten.

Leeftijd van de hond bepalen met blijvende tanden

Het permanente gebit van honden bestaat uit 42 tanden. Bij pas doorgekomen tanden worden ze afgedekt door zogenaamde lobben. Geleidelijk aan worden deze lobben echter slijtvast. De geschatte leeftijd kun je aan de hand van dit slijtproces in de onderstaande tabel lezen.

0,5 – 1,5 jaar Slijtage van de lobben van de snijtanden (onderkaak)
2,5 jaar Slijtage van de lobben van de middelste tanden (onderkaak)
3,5 jaar Slijtage van de lobben van de snijtanden (bovenkaak)
4,5 jaar Slijtage van de lobben van de middelste tanden (bovenkaak)
5 jaar Slijtage van de lobben van de hoektanden (onderkaak)
6 jaar Slijtage van de lobben van de hoektanden (bovenkaak)
6 tot 10 jaar Wrijvingsvlakken van snijtanden zijn rond tot ovaal
Vanaf 10 jaar Uitval van de snijtanden

Veranderingen van de vacht

Het uiterlijk van een hond helpt ook bij het inschatten van de leeftijd. Puppy’s en jonge honden hebben een bijzonder dichte en glanzende vacht, terwijl de vacht van oudere honden er meestal dof en zonder glans uitziet. Als vuistregel geldt dat hondenhaar, vooral in het hoofdgebied, vanaf ongeveer zes of zeven jaar grijs wordt.

Hoe kun je de leeftijd van een hond precies bepalen?

Belangrijk om te weten: iedere hond is uniek. Dat houdt in dat sommige honden eerder grijs worden dan andere.

Omdat de punten van de tanden van de hond slijten door op harde voorwerpen te kauwen of stenen op te pakken, kun je enkel een schatting maken van de leeftijd van de hond.

Het moge duidelijk zijn dat de beschreven manieren om de leeftijd van de hond te bepalen slechts benaderingen zijn. De exacte geboortedatum kan bijvoorbeeld niet worden vastgesteld aan de hand van de uiterlijke kenmerken.

Ben je er net achter gekomen dat je waarschijnlijk een oudere hond in huis hebt? Dan is ook ons artikel over ouderdomsverschijnselen bij honden interessant.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.