Voeding van de Franse Bulldog

voeding franse bulldog

Ontdek ook onze selectie hondenvoer speciaal voor de Franse bulldog in onze webshop. In dit artikel lees je alles over: voeding Franse Bulldog.

De Franse bulldog is met haar korte snuit door haar anatomie en fysiologie op een bijzonder dieet aangewezen. Door de verkortte neus en daardoor sterk onderontwikkelde neusschelpen zijn de temperatuurregeling en luchttoevoer van de Franse bulldog beïnvloed. Dit is vooral bij hogere temperaturen een wezenlijke hindernis. Daarnaast is de bulldog door zijn lichaamsbouw zeker geen marathonloper en is het juiste lichaamsgewicht erg belangrijk voor zijn welzijn.

Oorspronkelijk stamt het ras waarschijnlijk af van een Engelse bulldog en werd hij onder andere voor hondengevechten ingezet. Engelse kantwerksters emigreerden aan het eind van de 19e eeuw naar Frankrijk toen daar kantfabrieken werden opgericht. Zij namen de bulldoggs mee naar Frankrijk en fokten hier, door kruising met andere rassen, de Franse bulldog. In Nederland is deze vrolijke, vriendelijke en opgewekte hond al jaren een erg populair ras.

Gezonde voeding – een belangrijke vereiste voor een gezond hondenleven

De Franse bulldog hoort tot de kleine hondenrassen en bereikt afhankelijk van de grootte van het lichaam een gewicht van ongeveer 8-14kg. Bij bulldog puppy’s is het belangrijk om op een aangepaste hoeveelheid energie in het voer te letten.  Te veel energie kan ervoor zorgen dat een puppy te zwaar wordt en hierdoor instabiele botten krijgt. Daarnaast kan dit zorgen voor misvormde ledematen wat problematisch kan zijn aangezien het ras al een gezette lichaamsbouw heeft.

Voor een goede start van een gezond hondenleven moet er bij het puppyvoer gelet worden op een evenwichtige combinatie van energie, mineralen, sporenelementen en vitamines.

Voeraanbevelingen van puppyvoer zijn afgestemd op het huidige gewicht van de puppy en het voorspelde gewicht als de hond volwassen is. Hiervoor kan het gewicht van de ouder met hetzelfde geslacht gebruikt worden als richtlijn. Daarnaast is de hoeveelheid voer afhankelijk van de mate van activiteit van de puppy.

Welk voer kan ik mijn Franse Bulldog puppy geven?

Voor een Franse bulldog puppy is het puppyvoer Lukullus Junior aan te raden. Voordelen van natvoer Lukullus Junior:

 • Evenwichtige verzorging met alle noodzakelijke voedingsstoffen
 • Zonder chemische geurstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen
 • Laag aandeel koolhydraten voor een aangepaste hoeveelheid energie
 • Aangevuld met lijnzaadolie, die rijk is aan omega-3 en omega-6 vetzuren

Bovendien is Lukullus Junior als koud geperst droogvoer voor puppy’s te koop en uitermate geschikt voor Franse Bulldog puppy’s. Voordelen van Lukullus Junior Kip & Noordzee Zalm:

 • Bevat de hoogwaardige en makkelijk verteerbare eiwitbronnen kip en Noordzee zalm
 • Goed behoud van de voedingsstoffen door koud geperste productie
 • Gebalanceerde calcium-fosfor verhouding
 • Waardevolle koolhydraten zoals volkorenrijst

Hoeveelheden voer voor een Franse bulldog puppy met een gemiddeld activiteitsniveau:

Actueel gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voer Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
4 kg 10 kg Lukullus Junior natvoer 540 g
4 kg 10 kg Lukullus Junior Kip & Noordzee Zalm 180 g
7 kg 10 kg Lukullus Junior natvoer 600 g
7 kg 10 kg Lukullus Junior Kip & Noordzee Zalm 200 g

Het is aan te raden om de totale hoeveelheid voer bij een puppy altijd over meerdere porties per dag te verdelen. Bovendien zou de hond altijd over vers water moeten beschikken.

In de bloei van het leven – de voeding van een volwassen Franse bulldog

Bij een volgroeide bulldog dient er overgestapt te worden naar voer speciaal voor de volwassen hond. De Franse bulldog neigt naar overgewicht. Hij houdt van wandelingen in de natuur maar is niet gebouwd om langere afstanden af te leggen. Het is verstandiger om hem op het grasveld te laten spelen in plaats van lange wandelingen te maken. Dit wordt veroorzaakt door haar anatomie, de gezette lichaamsbouw en korte snuit met veel voorkomende ademhalings- en temperatuurregulatieproblemen. Desalniettemin is regelmatige beweging belangrijk om het dier fit te houden en overgewicht voor te zijn. De dagelijkse hoeveelheid hondenvoer moetworden verminderd met het aantal hondensnacks dat die dag is gegeven. Het aandeel vet en koolhydraten in de voeding zou in verhouding niet te groot moeten zijn om het gewicht van de bulldog gezond te houden. Bijzonder geschikt is natvoer, omdat het vocht de hoeveelheid voer groter maakt en dus de hongerige maag van de hond beter vult. Bovendien is bij natvoer het energieaandeel kleiner dan bij droogvoer wat voor honden die naar overgewicht neigen voordelig kan zijn. Met natvoer is de vochtopname hoger, omdat het vochtaandeel boven de 70% ligt.

Aanbevolen natvoer

Belcando Super Premium

 • In diverse soorten beschikbaar waaronder verschillende maten
 • Ook voor gevoelige honden geschikt
 • Laag en licht verteerbaar aandeel koolhydraten
 • Waardevolle distelolie met een hoog aandeel aan onverzadigde vetten
 • Bevat kwalitatief hoogwaardige grondstoffen
voeding franse bulldog
voeding franse bulldog

Simpsons Premium natvoer

 • Ook verkrijgbaar in soorten met één eiwitbron
 • Diverse varianten ook biologisch te koop
 • Met waardevolle groentes als bron van koolhydraten
 • Eenvoudig verteerbaar en wordt zelden afgeslagen

Aanbevolen droogvoer

Juist voor actieve honden heeft droogvoer een aantal voordelen. Door het hogere energieaandeel in vergelijking met natvoer kunnen actieve bulldoggs goed gevoed worden. Het is meestal goedkoper dan natvoer. Droogvoer is geschikt om onderweg mee te nemen en kan ook als lekkernij of om te trainen gebruikt worden. Het is makkelijker op te slaan en zorgt voor minder verpakkingsafval dan natvoer.

Als droogvoer voor Franse bulldoggs is Almo Nature Holistic Zalm en Rijst Small geschikt.

 • Afgestemd op de behoeften van kleine rassen
 • Kleine brokken
 • Goed verteerbaar, ook geschikt voor gevoelige honden
 • Zonder smaakversterker of kunstmatige conserveringsmiddelen
 • Bevat waardevolle oliën met omega-3 en omega-6 vetzuren
voeding franse bulldog

Hoeveelheden voer voor een volgroeide bulldog met normaal activiteitsniveau:

Soort voer Hoeveelheid voer in g bij 10kg gewicht
Belcando Super Premium ca. 540 g
Simpsons Premium Natvoer ca. 440 g
Almo Nature Holistic Zalm en Rijst small ca. 135 g

Voeding voor oudere bulldogs

Met de toenemende leeftijd ontstaan net zoals bij de mens ook bij de dieren lichamelijke veranderingen. Dit verandert ook de eisen voor het voer. De energiebehoefte daalt door de verminderde beweging van oudere honden. Daarnaast werken de reuk- en smaakzintuigen steeds minder goed. Het is daarom aan te bevelen om zeer smaakvol en energiearm voer te geven om de oudere bulldoggs te ondersteunen. Aanbevolen voer voor oudere bulldogs:

Zooplus Selection Senior & Light Kip

 • Aangepast vet- en ruwvezelgehalte
 • Bijzonder smaakvol
 • Met vezels voor een gezonde spijsvertering
 • Makkelijk verteerbare ingrediënten
 • Speciaal aan de behoeften van een oudere hond aangepast
voeding franse bulldog

Hoeveelheden voer voor een Franse bulldog senior

Voer soort Hoeveelheid voer in g bij 10kg gewicht
Zooplus Selection Senior & Light Kip ca. 520 g

Als beloning tussendoor wordt er voor Franse bulldoggs van alle leeftijden een vetarme snack met enkelvoudige eiwitten zoals Greenwoods Nuggets Kip en Eend of Wolf of Wilderness – diepvries gedroogde Premiumsnacks in verschillende soorten aangeraden. De hoeveelheid snacks die de hond krijgt moet altijd afgetrokken worden van de dagelijkse portie voer.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?