Levensmiddelen die honden niet mogen eten

levensmiddelen die honden niet mogen eten

Honden mogen niet zomaar alles eten.

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

Welke voedingsmiddelen geschikt voor mensen zijn slecht voor honden?

Hoewel de hond tegenwoordig nog steeds als ‘resteneter’ wordt gezien, mag alleen hoge kwaliteit hondenvoer dat voor hen bestemd is in de voerbak komen. 

Natuurlijk is af en toe een tussendoortje toegestaan. Sommige levensmiddelen zijn echter schadelijk of zelfs giftig voor honden. Daarom moet je goed weten welke voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je hond. 

Over het algemeen geldt: wat mensen voor zichzelf koken, mogen honden ook in gekookte vorm hebben. Wat de mens rauw kan eten, kunnen honden ook rauw eten. Natuurlijk geldt dit niet voor de uitzonderingen die hieronder vermeldt staan!

Eet je hond het verkeerde voedsel? Op naar de dierenarts!

Als je hond iets verkeerds heeft gegeten, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. De dierenarts zal vragen naar het soort voedingsmiddel, de hoeveelheid hiervan en het tijdstip waarop je hond deze ingenomen heeft. Hierop afgestemd zal de dierenarts vervolgens een passende behandeling geven.

Helaas is een behandeling niet altijd mogelijk of is het hiervoor soms te laat. Voorkom daarom koste wat het kost dat je hond een verkeerd levensmiddel binnenkrijgt. 

Ontwikkel standvastigheid tegenover de blik van je hond

Blijf sterk als je hond je smekend aankijkt. Hoewel het moeilijk kan zijn, moet je weerstand voor zijn hartverwarmende hondenblik ontwikkelen. Want wat mensen graag eten is geen maatstaf voor honden. 

Dit geldt ook voor sommige voedingsmiddelen die de hond graag eet. Dat komt omdat bepaalde honden erg hebberig zijn. Zij kunnen geen onderscheid maken tussen goed voedsel en voedsel dat schadelijk of, in het ergste geval, levensbedreigend voor hen kan zijn. 

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

De volgende lijst bevat voedingsmiddelen die honden in geen enkel geval mogen eten. Deze lijst pretendeert echter niet volledig te zijn. Er kunnen dus andere voedingsmiddelen zijn die schadelijk zijn voor je harige vriend.

Weet je niet zeker of je hond iets giftigs heeft gegeten? Of vertoont hij verdachte symptomen? Ga dan naar de dierenarts of een dierenkliniek.

De meest voorkomende vergiftigingsverschijnselen zijn diarree en braken. Bovendien hebben sommige giftige voedingsmiddelen andere mogelijke gevolgen of kunnen deze zelfs dodelijk zijn, afhankelijk van de hoeveelheid.

Ui en knoflook

Ui, knoflook en andere bolgewassen zijn ten strengste verboden voor honden. De stoffen N-propyl disulfide en allicine die ze bevatten, leiden tot de vernietiging van rode bloedcellen bij honden.

Zelfs een zeer kleine hoeveelheid knoflook of ui, namelijk vijf gram per kilogram lichaamsgewicht, kan een zeer giftig effect hebben, ongeacht of ze vers, gebakken, gekookt of gedroogd zijn. Eén middelgrote ui of één bol knoflook zorgt al voor vergiftiging bij een hond van 20 kilo.

Rode druiven en (sultanine)rozijnen

Rode druiven en rozijnen zijn dodelijk voor sommige honden. Waarom en welke hond aan de vergiftigingsverschijnselen lijdt, is nog niet duidelijk. In principe kunnen er al vergiftigingsverschijnselen optreden bij een inname van tien gram druiven per kilogram lichaamsgewicht of minder dan drie gram rozijnen per kilogram.

De belangrijkste symptomen zijn braken, lusteloosheid en buikkrampen na slechts een paar uur. Het optreden van nierfalen en het overlijden kan binnen 24 tot 72 uur gebeuren.

Noten

Noten, met name walnoten en macadamia noten, mogen niet door honden gegeten worden. Vooral deze twee soorten kunnen leiden tot zenuw- en spierschade. Hierbij zouden bijvoorbeeld vier macadamia noten deze schade al aanrichten bij een hond van 30 kilo.

Andere soorten noten kunnen, afhankelijk van hun grootte, bij inslikken tot een darmobstructie leiden.

Andere levensmiddelen die honden niet mogen eten

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees, rauwe ham of salami zou je nooit aan je hond moeten voeren. Varkens kunnen onopgemerkt de ziekte van Aujeszky hebben. Een infectie met dit virus is altijd fataal voor honden.

Botten

Botten van gevogelte en gekookte botten horen niet thuis in de voerbak van een hond. Door het koken worden de botten poreus en versplinteren ze gemakkelijk bij het kauwen. Deze splinters kunnen voor enorme schade zorgen aan de maag- of darmwand en zelfs tot doodbloeden leiden.

Koffie & thee

Koffie, thee en andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten (cola, energiedranken) kunnen fatale gevolgen hebben voor het zenuwstelsel van onze honden. De stof die herin zit, cafeïne (of theïne), veroorzaakt binnen enkele uren hartkloppingen, overgeven en rusteloosheid. 

In het verdere verloop zullen de symptomen hetzelfde zijn als bij een chocoladevergiftiging of als bij nierproblemen en zenuwbeschadiging. De minimale dodelijke dosis is ongeveer zeven koffiebonen per kilogram lichaamsgewicht.

Zoetstoffen, berkensuiker & xylitol

Zoetstoffen, berkensuiker en xylitol zorgen tussen de 30 en 60 minuten voor een te lage bloedsuiker bij honden. Als dit onbehandeld blijft, kan dit leiden tot stuiptrekkingen, het in coma raken en zelfs het overlijden van honden. 

Afhankelijk van de dosis, kunnen er hierbij ook acuut leverfalen optreden. Afhankelijk van het xylitolgehalte kunnen één tot drie kauwgompjes al fataal zijn voor een hond van tien kilo.

Chocolade & cacao

Chocolade en cacao bevatten de voor honden giftige stof theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het theobrominegehalte. De eerste symptomen treden al na enkele uren op. Deze omvatten braken, rusteloosheid en trillingen. Na een langere tijd komen daar krampaanvallen, ademhalingsmoeilijkheden en een snelle hartslag bij. Uiteindelijk zullen er hartfalen optreden, wat tot overlijden kan leiden. 

Probeer altijd de hoeveelheid ingenomen chocolade te bepalen en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts of een dierenkliniek. Al bij 50 gram pure chocolade kunnen er bij een hond van 20 kilo vergiftigingssymptomen optreden.

Levensmiddelen die honden en puppy’s slechts met mate mogen eten

Voor veel voedingsmiddelen ligt het aan de hoeveelheid of ze schadelijk zijn of niet. Soms is het echter onmogelijk om precies te voorspellen welke hoeveelheid schadelijk is voor een individuele hond. Daarom moet je voor de zekerheid ook deze voedingsmiddelen vermijden. 

Daaraan toegevoegd: sommige voedingsmiddelen zijn alleen in rauwe vorm giftig, maar kunnen veilig in gekookte vorm worden gevoerd.

Welke groente mogen honden alleen met mate eten?

Nachtschade

Met Nachtschadegewassen zoals tomaten, aubergines, paprika en aardappelen moet je voorzichtig zijn. Vooral de groene delen van deze vruchten en kiemende aardappelen bevatten veel solanine. 

Aardappelen en rode of gele paprika’s mogen daarom alleen gekookt worden gevoerd. Tomaten kun je in kleine hoeveelheden rauw geven. Verwijder echter de groene vruchtdelen zorgvuldig. Symptomen van vergiftiging zijn irritatie van de slijmvliezen, diarree en braken.

Paddenstoelen

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de ingrediënten van een paddenstoel specifiek inwerken op het organisme van honden. Ze kunnen de organen beschadigen en bloedstelpend of kankerverwekkend zijn.  Daarom horen paddenstoelen niet thuis in de voerbak van een hond.

Kool

Koolsoorten zorgen voor een sterk opgeblazen gevoel bij honden en mogen daarom alleen in kleine hoeveelheden gevoerd worden.

Bonen en peulvruchten

Bonen en andere peulvruchten mogen nooit ongekookt worden gevoerd. Rauw bevatten deze vruchten de stof Phasin, die schadelijk is voor mens en hond. Dit leidt tot braken, buikkrampen en bloederige diarree.

Welk fruit en andere levensmiddelen mogen honden alleen met mate eten?

Avocado

Avocado’s bevatten de stof persine. Deze stof komt in bijzonder grote hoeveelheden voor in de schil en de pit van de vrucht. Bij sommige avocado’s kan er echter ook heel wat persine in het vruchtvlees zitten. Dit zorgt voor diarree en braken bij honden. Als je hond de pit doorslikt, kan dit bovendien tot een obstructie in de darm leiden.

Steenvruchten/fruitpitten

Steenvruchten zijn bijvoorbeeld abrikozen, pruimen, kersen en perziken. Het blauwzuur dat in de pitten zit komt vrij als erin gebeten wordt en kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen. Pitten die in hun geheel worden doorgeslikt kunnen ook leiden tot darmobstructie.

Amandelen

Amandelen bevatten net zoals fruitpitten blauwzuur Dit kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen. In zijn geheel doorgeslikte amandelen kunnen ook leiden tot darmobstructie.

Alcohol

Honden hebben een aanzienlijk lagere tolerantiedrempel voor alcohol. In het begin of bij kleine hoeveelheden zijn de symptomen hetzelfde als bij mensen. In een later stadium of na een grotere hoeveelheid krijgt de hond last van braken, abnormale coördinatie, ademnood, coma en overlijden. Bovendien leidt het langdurig toedienen van kleine hoeveelheden alcohol tot enorme leverschade.

Rauwe eieren

Rauwe eieren belemmeren de absorptie van biotine. Deze stof is belangrijk voor de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling. Bovendien kunnen rauwe eieren een risicofactor zijn voor salmonellavergiftiging. Voer ze daarom alleen gekookt.

Overige levensmiddelen die honden niet mogen eten 

Te vette en sterk gekruide voedingsmiddelen zijn niet verteerbaar voor honden. Honden kunnen diarree krijgen of braken van vet en gekruid voedsel. Bovendien kan zeer vet eten op lange termijn tot een alvleesklierontsteking (pancreatitis) leiden.

Fruit heeft meestal een zeer hoog suikergehalte. Geef je hond dus af en toe een klein stukje.

Hoewel zout in principe niet giftig is voor honden, is de hoeveelheid bepalend. Dit kan namelijk het hart en de nieren beschadigen. Bij oudere, zwakke en zieke honden moet je dus extra voorzichtig zijn.

Voer vis alleen in kleine hoeveelheden en nooit rauw aan je hond. Het hoge eiwit- en vetgehalte kan bij sommige honden leiden tot braken of diarree. Let er ook op dat er geen graten in zitten. 

Melkproducten veroorzaken bij sommige honden een lactose-intolerantie. Vaak leidt dit tot ernstige diarree. Daarom mogen honden nooit pure melk en slechts een beetje van andere zuivelproducten (yoghurt of kwark) krijgen.

Welke levensmiddelen mag mijn hond eten? 

Hieronder vind je een overzicht. Hierop staan de voedingsmiddelen die honden niet mogen eten, maar ook  voedingsmiddelen die geen problemen zullen veroorzaken.

Welke levensmiddelen mag mijn hond eten? 

Hieronder vind je een overzicht. Hierop staan de voedingsmiddelen die honden niet mogen eten, maar ook  voedingsmiddelen die geen problemen zullen veroorzaken. 

A – G

Levensmiddel  mogen honden … eten? 
ananas  ja 
appel  ja, maar zonder pit 
abrikoos  ja, zonder pit 
Avocado  nee 
banaan  ja 
peer  ja 
bosbessen  ja 
bonen  ja, maar alleen gekookt 
bramen  ja 
cashewnoten  ja 
champignons  nee 
chips  nee 
eieren  ja, alleen gekookt 
ijs  nee 
erwten  ja, alleen gekookt 
aardbeien  ja 
pinda’s  nee 
vijgen  ja 
vis  ja 
granaatappel  ja 

H – O 

Levensmiddel  mogen honden … eten? 
havermout  ja 
framboos  ja 
honing  ja 
honingmeloen  ja 
yoghurt  ja, maar alleen natuurlijke yoghurt 
aalbessen  ja 
wortel  ja 
aardappel  ja, maar alleen gekookt 
kersen  ja, maar zonder pit 
kiwi’s  ja 
kokosnoot  ja 
kaas  ja 
pompoen  ja 
amandel  nee 
mango  ja, zonder pit 
nectarine  ja 
pasta  ja 
Noten  nee 
olijfolie  ja 
sinaasappel  ja 

P – Z 

Levensmiddel  mogen honden … eten? 
paprika  nee 
perzik  ja, zonder pit 
pruimen  ja 
pistache  nee 
kwark  ja 
radijs  nee 
rijst  ja 
rozijnen  nee 
salami  nee 
zoutstengels  nee 
chocolade  nee 
varkensvlees  ja, alleen gekookt 
selderij  ja 
asperges  ja 
spinazie  ja 
tonijn  ja 
tomaat  ja, rijpe kleine hoeveelheden 
druiven, rode druiven  nee 
watermeloen  ja, zonder pit 
kaneel  nee 
citroen  nee 
ui  nee 

Wij wensen jou en jouw hond een gezond leven toe!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?