Droogvoer vs natvoer

droogvoer of natvoer

Wat is beter voor jouw hond: droogvoer of natvoer?

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Als eerst dit: de doorslaggevende factor van hondenvoer zit hem niet in de vorm van de voeding maar in de inhoud! Dit betekent dat zowel nat- als droogvoer je hond kan voorzien van zeer waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, mits de ingrediënten hoogwaardig zijn en de samenstelling klopt. Beide vormen van voeding hebben hun eigen voor- en nadelen en daarom is het niet zo zeer een vraag van juist of onjuist, maar meer een kwestie van persoonlijke voorkeur en de individuele behoeftes van jouw dier.

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat we op die manier de zoektocht naar de perfecte voeding makkelijker voor je kunnen maken!

Wat zijn precies de verschillen tussen droog- en natvoer?

Het eerste verschil wat je ziet tussen droog- en natvoer heeft te maken met de hoeveelheid vocht die in de voeding zit. Bij droogvoer ligt het percentage vocht tussen de 3 en 12 procent en zoals je waarschijnlijk wel had verwacht ligt dit bij natvoer een stuk hoger, namelijk: tussen de 60 en 84 procent. Dit enorme verschil heeft uiteraard gevolgen voor de houdbaarheid van de voeding en daarom zie je ook dat droogvoer veel langer goed blijft dan natvoer.

Daarnaast zie je ook een verschil met betrekking tot het opnemen van energie. Als je hond droogvoer eet krijgt hij met een relatief kleine hoeveelheid voeding al een grote hoeveelheid energie binnen. Daarentegen staat natvoer: als je hond evenveel energie van natvoer wil verkrijgen als van droogvoer moet hij al gauw twee tot zelfs drie keer de hoeveelheid natvoer eten.

Dan is er nog enige discussie over het effect van beide soorten voeding op de gezondheid van de tanden van je hond. Enerzijds wordt er beargumenteerd dat droogvoer goed is voor de tanden omdat het dankzij de textuur de tanden reinigt. Anderzijds zijn er ook veel mensen die stellen dat droogvoer slecht is voor de tandgezondheid omdat er te veel van de voeding blijft hangen in het gebit, wat de basis legt voor verdere tandverzorgingsproblemen.

Wat zijn de voordelen van droogvoer?

Op basis van de grote hoeveelheid energie in droogvoer heb je t.o.v. natvoer als baasje een stuk minder voeding nodig om je hond verzadigd te krijgen. Daarom geldt droogvoer over het algemeen als de goedkopere optie. Voorstanders van droogvoer stellen ook dat hondenbrokken de meest duurzame optie zijn omdat er vanwege de kleinere behoefte ook minder verpakkingen nodig zijn.

Bovendien is droogvoer een stuk makkelijker in de omgang en een stuk schoner dan natvoer. Als je je hond droogvoer geeft heb je geen last van natte vlekken, zelfs als er een beetje naast valt. In dat laatste geval kunnen de restjes gewoon opgeveegd of gestofzuigd worden. Het geurarme droogvoer is tevens ook een stuk praktischer als je op reis gaat: je hond heeft namelijk minder voeding nodig én er zijn eenvoudigere verpakkingen beschikbaar voor droogvoer.

Wat zijn de voordelen van natvoer?

Waar de voordelen van droogvoer vooral bij het baasje komen te liggen (denk aan prijs, handigheid & duurzaamheid) is het in het geval van natvoer vooral een voordelige situatie voor je hond – en dat is misschien nog wel belangrijker. Vrijwel alle honden zouden, als ze konden kiezen, de voorkeur geven aan natvoer. Dit komt omdat natvoer een sterkere geur en smaak heeft t.o.v. droogvoer en daarom vinden ze het lekkerder!

Eén van de grootste voordelen van natvoer heeft te maken met de behoefte aan vocht die elke hond heeft: er zit namelijk, zoals de naam doet verraden, erg veel vocht in natvoer en daarom is het met natvoer veel makkelijker om je hond voldoende vocht te geven t.o.v. droogvoer. Zeker in het geval van honden die weinig drinken overdag is het verstandig om ze natvoer te geven.

Ervan uit gaande dat de oorzaak van het overgewicht zit in de grote behoefte aan eten, is natvoer ook voor honden die neigen naar overgewicht de beste optie. De meeste honden die graag veel eten houden hun gewicht goed op peil met natvoer. Dit komt namelijk door de lagere hoeveelheid energie in de voeding: zo kunnen honden lekker blijven even, zonder daarmee te veel calorieën binnen te krijgen.

Is het dan mogelijk om nat- en droogvoer te combineren?

Gezien het feit dat zowel nat- als droogvoer grote voordelen hebben voor je hond is het erg normaal om je af te vragen hoe je deze twee dan kunt combineren. Hier is niets op tegen! Je moet er echter wel goed op letten dat je de twee soorten voeding niet door elkaar mengt én ze op afzonderlijke tijden voert, dus niet tegelijk. Vanwege de grote hoeveelheid energie in droogvoer moet je er tevens goed op letten dat je de caloriegrens van je hond niet overschrijdt.

Als je hond problemen heeft met zijn spijsvertering is het overigens voordelig om het te houden bij één soort voeding en dus niet te gaan combineren. Het heen en weer verteren van nat- en droogvoer kan bij gevoelige magen leiden tot constipatie of diarree. Over het algemeen biedt het afwisselen van de twee soorten voeding geen bijzondere gezondheidsvoordelen voor je hond omdat hij alle voedingsstoffen ook apart uit de voeding kan halen. Op moment dat je hebt ontdekt wat je dier lekker vindt kun je op je gemakje bij die voedingssoort blijven.

Kortom: het gaat om de inhoud, niet de vorm

Voor het maken van de beslissing die gaat over welke voeding je aan je hond geeft is dus de inhoud doorslaggevend en niet zo zeer de vorm. De voeding van je hond maakt voor een groot deel de gezondheid van je hond. Honden hebben namelijk behoefte aan hoogwaardige voeding die voldoet aan al hun behoeftes en daarmee een gezonde ontwikkeling mogelijk maakt. Welke ingrediënten dit precies zijn is niet eenvoudig te zeggen: elke hond is namelijk anders en heeft daarom ook een andere voedingsbehoefte. Bij het kopen van voeding moet je letten op verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, mate van activiteit en de gezondheidstoestand. Over het algemeen kun je voor de perfecte hondenvoeding uitgaan van 70% vlees en 30% groenten, vetten en oliën (het liefst visolie). Een overmatige hoeveelheid aan granen, conserveermiddelen, kunstmatige smaakstoffen en zoetstoffen zoals suiker hebben niks te zoeken in hondenvoeding. Dus onthoud: voordat je de voeding mee naar huis neemt, kijk eerst even naar wat er allemaal in zit!

Ben je op zoek naar een specifieke smaak hondenvoer? In de zooplus-shop kies je eenvoudig hondenvoer naar smaak, bijv. kip, lam, vis, varken, rund of wild.

Ook andere producten zoals hondensnacks en speelgoed koop je extra goedkoop bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?