Het juiste hondenvoer bij overgewicht

Het juiste hondenvoer bij overgewicht

Wie zou deze smekende blik nou kunnen weerstaan? Een paar snacks of etensresten van de tafel zijn toch niet zo erg, of wel? Terwijl veel baasjes weten dat overgewicht slecht is voor hun viervoeters, nemen ze vaak pas veel te laat maatregelen. Misschien omdat ze een paar extra vetrolletjes niet erg vinden of omdat ze het beginstadium van overgewicht simpelweg niet herkennen. In dit artikel lees je alles over: hondenvoer bij overgewicht.

Echter is overgewicht bij honden een serieus gezondheidsrisico dat je met een verstandig dieetplan en passend bewegingsprogramma tegen moet gaan. Maar welke maatregelen helpen in de strijd tegen de overtollige kilo’s en hoe ziet de voedingsomstelling ter gewichtsvermindering eruit?

Welke gevolgen heeft overgewicht voor de hond?

Honden met overgewicht hebben vaker last van bepaalde ziektes dan hun soortgenoten met een gezond gewicht. Vetlijvige honden ontwikkelen bijvoorbeeld bovengemiddeld vaak gewrichtsziektes zoals artrose en osteoartritis, suikerziekte (diabetes mellitus), hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Ze lopen daarnaast een verhoogd risico bij narcose, net zoals bij chirurgische ingrepen. Overgewicht vermindert niet alleen de levensvreugde van honden, omdat ze minder bewegelijk zijn en vaker pijntjes hebben, maar helaas ook hun levensverwachting. Gemiddeld overlijden honden met overgewicht twee jaar eerder dan slanke honden.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Voordat je de strijd tegen obesitas aangaat, moet je de oorzaak van het overgewicht van jouw hond vinden. Zelfs het beste dieet werkt niet als de oorzaak van het overgewicht niet verdwijnt. Daar de factoren die tot beginnende vetlijvigheid leiden zeer divers zijn, moet je je hond eerst door je dierenarts laten onderzoeken. Hij kan je vertellen of het overgewicht veroorzaakt wordt door een verkeerd voedingspatroon of dat er toch een achterliggende ziekte is, die een speciale behandeling vereist.

Naast deze organische factoren zijn er diverse omgevingsfactoren die het ontstaan van overgewicht kunnen bevorderen. In dat geval ligt de oorzaak meestal bij het baasje. De hond kan bijvoorbeeld verkeerd gehouden worden, er kan te weinig tijd voor de hond zijn, hij kan te weinig beweging krijgen, verkeerd aangeleerde voedingsgewoontes hebben of op een verkeerde manier vertroeteld worden door hem te veel calorierijke snacks te geven. Al deze dingen kunnen tot overgewicht bij de hond leiden.

Waaraan kan je overgewicht herkennen?

Een Body Mass Index, waarmee je het ideale gewicht eenvoudig uit kan rekenen, bestaat helaas niet voor honden. De diverse hondenrassen, waarvan de lichaamsbouw afhankelijk van het ras vaak sterk verschilt, maken het onmogelijk om één formule te bedenken voor het bepalen van overgewicht. Echter is er wel een grove vuistregel:

Hierbij moet je de ribben van je hond voelen. Als de ribben eenvoudig onder de buikwand kan voelen als je je hand er losjes op legt, dan heeft je hond doorgaans een gezond gewicht. Zijn de ribben zelfs niet te voelen als je van de zijkant druk uitoefent op de borst? Dan moet je hond afvallen. Mocht je de ribben al met het blote oog zien, dan heeft je hond ondergewicht – ook in dit geval moet je je dierenarts om raad vragen.

Gezond afvallen – maar hoe?

Als je weet dat je hond overgewicht heeft, heb je al de eerste stap in de strijd tegen de kilo’s gezet. Een gesprek met de dierenarts is de tweede stap, waarbij je niet alleen de oorzaak van het overgewicht gaat achterhalen maar ook een plan ter gewichtsvermindering van je hond uitstippelt. Er zijn tegenwoordig veel light-voersoorten verkrijgbaar die je eenvoudig kan kopen maar dit betekent nog niet dat deze ook geschikt zijn om je hond af te laten vallen. Maar er bestaat wel hondenvoer bij overgewicht die jouw hond kunnen ondersteunen tijdens het afvallen.

Light-hondenvoer

Aangezien de term ‘light’ niet beschermd is volgens de wet, betekent dit dat de inschatting over wat ‘light’ is en wat niet, door de producent zelf gemaakt mag worden. Dit betekent dat de ene fabrikant iets als ‘light’ product kan verkopen terwijl het evenveel calorieën bevat als normaal hondenvoer van een andere fabrikant. Om te bepalen of het hondenvoer geschikt is, helpt dus alleen een blik op het etiket. Vakkennis over welke stoffen en in welke verhouding deze geschikt zijn voor je hond en hem ondersteunen bij het afvallen, is daarbij onontbeerlijk.

Dieet hondenvoer bij overgewicht

Een veilige keuze is in veel gevallen het speciale, door de dierenarts aangeraden dieetvoer. In tegenstelling tot de term ‘light’, is ‘dieetvoer’ door de wet beschermd, wat betekent dat er een EU-richtlijn is die voorschrijft welke indicaties toelaatbaar zijn en welke informatie aangegeven moet worden op de verpakking. Dit zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid voer en calorieën. Dit laatste is bij dieetvoer duidelijk lager dan bij doorsnee hondenvoer. Ondanks het verminderde energiegehalte, weet je bij dieetvoer zeker dat er belangrijke vitamines, mineralen en spoorelementen in zitten en dat je hond alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. In onze webshop vind je verschillende soorten voer voor honden met overgewicht.

Ontstekingsremmende omega-3-vetzuren in het dieetvoer zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast staan hoogwaardige reductiediëten bekend om een hoog eiwitgehalte. Dit maakt het voer voor de vleesetende hond niet alleen smaakvol maar bevordert ook de doelgerichte afbouw van vet bij het gelijktijdig behoud van de spiermassa. De juiste hoeveelheid vezels ondersteunt bovendien het verzadigingsgevoel van de hond. Je hond blijft tevreden en bedelt niet de hele tijd om extra voer. Het volhouden van een dieet wordt hiermee een stuk makkelijker.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?
10 min

Voeding voor de Chihuahua

Klein, maar fijn. De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en staat volgens de rassenstandaard bekend als levendig, waakzaam en moedig. Als hij net zo groot zou zijn als dat hij loyaal is, zou het een geweldige waakhond zijn! Het hebben van een Chihuahua vergt veel toewijding en het beestje is erg kieskeurig in het verspreiden van zijn liefde. De Chihuahua geeft over het algemeen het grootste deel van zijn liefde aan één persoon in het huis, maar hij kan het ook wel eens verdelen over meerdere baasjes. Als de Chihuahua met liefde wordt opgevoed zal hij snel nieuwe dingen leren en daarbij ook nog eens erg vriendelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je Chihuahua niet het stereotype keffertje wordt is het belangrijk dat je hem op jonge leeftijd al laat wennen aan andere prikkels, zoals kinderen en andere honden. Ondanks zijn kleine formaat is de Chihuahua niet een of ander speeltje en dient hij ook als een volwaardige hond behandeld te worden. Dit laatste is in de omgang met kinderen zeer belangrijk om te onthouden. Daarnaast heeft een Chihuahua een normale behoefte aan het regelmatig uitgelaten worden, net als alle andere honden. Hij kan goed in een woning worden gehouden en heeft niet per se behoefte aan een gigantische tuin. Desondanks geniet hij natuurlijk wel van een lekkere boswandeling. Al met al is de Chihuahua een robuuste en koppige hond die graag speelt. Er bestaan verschillende theorieën over de afkomst van de Chihuahua. Het hondje draagt de naam van één van de grootste provincies in Mexico met zich mee, genaamd Chihuahua. Er zijn allerlei hints die wijzen naar de afkomst van dit ras. Niet alleen uit Mexico, maar ook China, Egypte en zelfs Malta. Vroeger leefden er wilde honden in Mexico die destijds door de Azteken werden gevangen en gedomesticeerd. Azteekse priesters verheiligden het kleine hondje en de Azteekse prinsessen waren er ook helemaal weg van. Hij werd als offerdier gebruikt en gold bovendien als degene die de doden naar het hiernamaals leidde. In 1904 werd de Chihuahua voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten, door een kunstenares genaamd Rosina V. Casseli. Ze trainde de honden voor allerlei soorten optredens en in haar tijdschrift “Our Dogs” schreef ze de eerste prototype-rasomschrijving van het mini-hondje. De daadwerkelijke eerste officiële rasomschrijving werd vastgelegd in 1923 en vanuit hier vond de Chihuahua zijn weg in de wereld.