Voeding voor de Border Collie

voeding voor de Border Collie

Over de Border Collie

De fascinerende Border Collie is met zijn vriendelijke en slimme karakter een favoriet van elke dierenliefhebber. Zijn nieuwsgierigheid, werkdrift en het makkelijk volgen van een leider maken hem zeer uniek. In huis wordt de Border Collie gezien als liefdevol, rustig en aanhankelijk, maar van oorsprong was de Border Collie een slimme en sluwe schapenherder die zijn intelligentie gebruikte in het dagelijkse schapenhoeden. Dit zie je terug in zijn waakzaamheid en oplettendheid. Als kers op de taart wordt het lijstje kwaliteiten van deze herdershond afgerond door een zeer sportieve lichaamsbouw.

Dankzij zijn excellente neus, vlotte opvattingsvermogen en bliksemsnelle reflexen kan de Border Collie schapen makkelijk een kant op sturen, door een hekje heen sturen of één dier van de kudde isoleren. Deze hond is een erg goede herdershond, echter is het geen goede keuze voor een waakhond. Hij reageert namelijk erg positief op vreemde mensen.

Deze elegante hond vindt zijn oorsprong in Groot-Brittanië. De ijverige honden stammen af van de reeds gefokte, Britse Collie uit de Middeleeuwen en ze werden later een nieuw ras in de zogenaamde “Border Counties”, waarmee wordt gerefereerd naar de grensgebieden tussen Schotland en Engeland. Vanaf 1910 heette dit hondje officieel “Border Collie”.

Vacht

De dikke en veelal zwarte zwacht van de Border Collie komt voor in twee varianten: enerzijds middellang en golvend, anderzijds (kort)stokhaar wat glad is, net als bij een Labrador bijvoorbeeld. Daarnaast heeft hij een zachte, dichte en weerbestendige ondervacht. Door zijn lange haar ontstaan er manen en pluimen op het gezicht en de oren. Echter is het haar aan de voor- en achterzijde van de Broder Collie kort en glad. Volgens de rassenstandaard zijn alle kleuren toegestaan, echter mag het wit niet al te dominant zijn. De Border Collie bereikt een grootte tussen de 45 en 55 cm en weegt tussen de 13 en 22 kg.

Enkel lichamelijke beweging is voor een Border Collie, die moeiteloos beweegt, niet genoeg. Hij verwacht van zijn baasje een intelligente opdracht en pas dan zal hij tevreden zijn. Anderzijds doet de Border Collie wel erg graag zijn best om zijn baasje tevreden te houden, wat hem misschien wel eens moe kan maken.

De juiste voeding voor de Border Collie

De Border Collie kan tot de middelgrote honden worden gerekend. Het zijn meestal zeer actieve honden die een grote behoefte aan energie hebben. Tijdens de groeifase van deze hond is het belangrijk dat de hoeveelheid energie goed is afgestemd op de hoeveelheid beweging. Als een pup teveel energie binnenkrijgt kan het er namelijk voor zorgen dat hij zijn eindgewicht te vroeg bereikt, wat slecht kan zijn voor de ledematen. Border Collie pups hebben daarnaast ook een op het dier afgestemde hoeveelheid mineraalstoffen zoals calcium, fosfor, spoorelementen en vitaminen nodig.

Voedingsadvies voor puppy’s is gericht op het huidige gewicht van de pup en het verwachte eindgewicht als hij volwassen is. Als richtlijn hiervoor dient het gewicht van het ouderlijke dier van hetzelfde geslacht. Daarnaast speelt ook de mate van activiteit van een pup een rol in de hoeveelheid voeding.

Wat is geschikt voor mijn Border Collie pup?

Voor Border Collie pups bevelen wij Bosch Medium Junior aan. Hieronder staan de eigenschappen van Bosch Medium Junior:

 • Zonder glutenbevattend graan
 • Met chondroïtine en glucosamine
 • Gebalanceerde hoeveelheid essentiële vetzuren
 • Evenwichtige hoeveelheid aan oplosbare voedingsvezels

Daarnaast is ook de Pro Plan Medium Puppy Optiderma – Zalm & Rijst voeding aan te bevelen. Hieronder de eigenschappen van Pro Plan Medium Puppy Optiderma – Zalm & Rijst:

 • Met hoogwaardige eiwitten van zalm
 • Glutenvrij
 • Gebalanceerde verhouding aan essentiële vetzuren
 • Evenwichtig gehalte aan voedingsvezels en overige vezels

De juiste hoeveelheid voor een normaal actieve Border Collie pup

Huidig gewicht Eindgewicht Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
5 kg 18 kg Bosch Medium Junior 240 g
5 kg 18 kg Pro Plan Medium Puppy Sensitive Skin Optiderma 210 g
12 kg 18 kg Bosch Medium Junior 305 g
12 kg 18 kg Pro Plan Medium Puppy Optiderma 270 g

De juiste hoeveelheid voeding voor de Border Collie dient altijd over meerdere maaltijden per dag verdeeld te worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond altijd vers drinkwater heeft.

Altijd in actie – fit dankzij de juiste voeding

De Border Collie is een temperamentvolle en uiterst opgewekte hond. De hond wordt als herdershond gefokt en heeft daarom veel bezigheid nodig. Als de Border Collie als familiehond wordt gehouden is het absoluut noodzakelijk dat hij druk bezig is, zowel fysiek als mentaal. Na mentale en fysieke bezigheid zullen de eisen aan het voer vanzelf verschijnen. Echter niet alleen mate van beweging en ras bepalen de voedingsgerelateerde behoeften: elke hond heeft namelijk individuele behoeftes wat betreft voeding. De juiste voeding voor de Border Collie heeft te maken met de grootte van je hond, het gewicht van je hond en de leeftijd van je hond. Ook moet je letten op gewrichtsaandoeningen.

Als je Border Collie volwassen is geworden moet je overstappen op een voeding die is afgestemd op volwassen honden. Voor actieve honden als de Border Collie is het slim om wat meer koolhydraten in de voeding te hebben, zodat ze daar hun energie uit kunnen halen. Als je hond echter niet zo actief is moet je het koolhydraatgehalte niet al te hoog houden, om overgewicht te voorkomen. Naast mate van activiteit en samenstelling van de voeding is ook de hoeveelheid gegeven voeding doorslaggevend voor het gewicht van je hond. Als je hem bijvoorbeeld snackjes geeft moet je dit wel meerekenen met de hoeveelheid compleetvoer die hij die dag nog krijgt. Tenslotte is er nog het dilemma tussen natvoer en droogvoer – maar dat is een beslissing die het baasje en het diertje het best kunnen maken.

Aanbevolen natvoer

MAC’s Adult

 • Enkel pasta of licht verteerbare groente als bron van koolhydraten
 • Met groenlipmossel
 • Bevat geen soja-eiwit, kunstmatige kleur- of aromastoffen en conserveermiddelen
 • Ook geschikt voor gevoelige honden

Als je hond een gewicht heeft van 18 kilogram wordt het aanbevolen om hem ongeveer 690 gram MAC’s Adult voeding per dag te geven.

voeding voor de Border Collie

Aanbevolen droogvoer

Pro Plan Medium Adult Optiderma – Zalm & Rijst

 • Klinisch geteste voedingsstofcombinatie Optiderma: ondersteunt een gezonde huid en een glanzende vacht
 • Hoogwaardig eiwit: zalm als eiwitbron kan het risico op huidreacties bij voedselintoleranties verminderen
 • Glutenvrij
 • Door dierenartsen en voedingsspecialisten ontwikkeld: vooruitstrevende receptuur, volgens de laatste wetenschappelijke bevindingen samengesteld

Taste of the Wild – High Prairie Canine

 • Puur bizonvlees en wild – specifiek gekozen ingrediënten die bestaan uit licht verteerbare eiwitten en vetten
 • Zonder granen – De granenvrije formule biedt je hond een uitgebalanceerde voeding voor een optimale gezondheid en vitaliteit
 • Uitgebalanceerd proteïne-mengsel voor een optimaal aminozuur-profiel – Aminozuren zijn de basiscomponenten voor een gezond lichaam. Het oceaanvismeel met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren (DHA, EPA) ondersteunen een gezonde huid en een glanzende vacht
 • Spijsverteringssysteem – Gedroogde chicoréewortel en yucca schidigera-extracten

Aanbevolen hoeveelheid voeding per dag voor een volwassen Border Collie

Soort voer Geschatte hoeveelheid voer in g bij een gewicht van 18kg
Mac’s Adult circa 690 gram
Pro Plan Medium Adult Optiderma – Zalm & Rijst circa 230 gram
Royal Canin Maxi Ageing 8+ circa 230 gram

Zorg dat je hond altijd vers water binnen pootbereik heeft.

De welverdiende rust – voeding voor seniorenhonden

Ook de meest fitte en actieve hond zal een keer zijn oude dag bereiken. De leeftijd brengt lichamelijke veranderingen met zich mee en deze zorgen ervoor dat je hond andere eisen zal stellen aan zijn voeding. Zelfs Border Collies worden rustiger en door de verlaagde activiteit neemt hun energiebehoefte af. Ten gevolge hiervan moet de hoeveelheid energie in zijn voeding worden verlaagd, om overgewicht te voorkomen. Tevens gebeurt het ook bij oudere honden dat ze een zwakker smaak- en geurzintuig krijgen en daarom helpt het ook om ze extra smakelijk voer te geven.

Aanbevolen voeding voor seniorenhonden

Bosch Senior

 • Bevat minder energie, eiwitten en mineralen
 • Bevat essentiële vetzuren en zink
 • Aangepast gehalte aan voedingsvezels

Royal Canin Medium Ageing 10+

 • Aangepast energiegehalte
 • Voedingsvezels
 • Glucosamine en chondroïtine

Aanbevolen hoeveelheid voeding per dag voor een senior Border Collie

Soort voer Geschatte hoeveelheid voer in g bij een gewicht van 18kg
Bosch Senior circa 200 gram
Royal Canin Medium Ageing 10+ circa 200 gram

Zorg dat je hond altijd vers water binnen pootbereik heeft.

De beste snacks voor een Border Collie

Als beloning tussendoor en voor het trainen zijn de Dokas Kippenborst in Stukjes snacks zeer geschikt. Deze snacks zijn vetarm en hebben een passende grootte voor het voeren tijdens de training. Daarnaast zijn ze gericht op de natuur, suikervrij en geschikt voor honden met een gevoelige maag, omdat de snacks slechts één bron van eiwitten bevatten.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?