Voeding voor de Golden Retriever

de juiste voeding voor de golden retriever

Ontdek ons speciale aanbod aan hondenvoer speciaal voor Golden Retrievers in onze webshop!

Waar moet je op letten?

De Golden Retriever is een evenwichtig en aanpasbaar hondenras. Dit ras is gefokt als jachthond en werd vroeger samen met andere honden ingezet bij de jacht. Dit verklaart de buitengewone compatibiliteit met soortgenoten, andere dieren en zelfs mensen. De Golden Retriever onderscheidt zich door zijn bereidheid om te gehoorzamen („will to please“), zijn hoge mate van aandacht en zijn volgzaamheid. Deze neigingen maken hem de perfecte familiehond, die erg aanhankelijk en zachtaardig is en bij voorkeur deelneemt aan alle gezinsactiviteiten. Hij past probleemloos in de voor hem beoogde rol in de familie. Naast het feit dat hij past bij een harmonieus familie leven, is hij een vrolijke en levendige hond met een grote drang om te bewegen en blijft hij tot op hoge leeftijd speels.

Van alle Retriever-rassen is bewezen dat ze afkomstig zijn uit Newfoundland. In de 19e eeuw was er een levendige vishandel tussen Engeland en Newfoundland. Tijdens hun verblijf in Newfoundland konden de Engelse zeelieden tijdens hun werk de robuuste en weerbestendige honden van het eiland observeren. Ze waren enorm verbaasd dat de water liefhebbende honden, zelfs bij slecht weer, touwen uit het water visten en uit de netten gevallen vissen terughaalden. De zeelieden brachten enkele van deze “kleine Newfoundlands” of “St. John’s honden” mee naar Engeland, waar ze werden gekruist met Engelse jachthonden. Zo ontstond de zogenaamde “Wavy-Coated Retriever”. In 1864 kocht heer Tweedmouth een soortgelijke Wavy-Coated Retriever met een mooie gele vacht genaamd „Nous“. Hij kruiste het mannetje met een Tweed Waterspaniel teefje genaamd „Belle“. Dit ras stond ook bekend als een goede apporteerhond met een groot uithoudingsvermogen. De nakomelingen van Nous en Belle kruiste Tweedmouth vervolgens gedurende 20 jaar met andere Wavy-Coated Retrievers en Tweed Water Spaniels, evenals Ierse setters. Uit deze kruisingen ontstond uiteindelijk de Golden Retriever die wij kennen. Deze hond werd vervolgens gebruikt voor de jacht. Hij werd vooral gebruikt bij het jagen op eenden, door de geschoten vogels op te halen, ook uit het water. Zijn intelligentie en aanpassingsvermogen maken hem ook erg geschikt als blindengeleidenhond, reddingshond, drugs &  explosieven-speurhond.

Sterke botten en een optimale groei door een gezonde voeding

De Golden Retriever kan tot de grote honden worden gerekend. Puppy’s van deze rassen moeten een niet al te energierijke voeding gegeven worden, zodat ze niet te snel groeien. Als gevolg van te veel energie in het voer, kan het genetisch bepaalde eindgewicht eerder worden bereikt en zelfs hoger liggen dan beoogd, terwijl het skelet nog niet voldoende stabiel is om dit gewicht te dragen. Dit kan leiden tot verkeerde positionering van de ledematen. Golden Retriever puppy’s hebben daarom behoefte aan een gepaste energie-inname en een gebalanceerde inname van mineralen en vooral calcium en fosfor.

Voor een gezonde groei van de Golden Retriever puppy, moet je erop letten dat hij een op zijn behoeften gebaseerde en evenwichtige hoeveelheid energie, mineralen, sporelementen en vitaminen binnenkrijgt.

Voedingsaanbevelingen voor puppyvoeding zijn afhankelijk van het huidige gewicht van de pup en het verwachte gewicht als volwassen hond. Hiervoor kan je het gewicht van de ouder van hetzelfde geslacht als leidraad nemen. Bovendien hangt de hoeveelheid voer ook af van hoe actief de puppy is.

Welk voer kan ik aan mijn Golden Retriever pup geven?

Voor Golden Retriever puppy’s wordt het droogvoer Purizon Puppy en bosch Junior Lam en Rijst aanbevolen. Lees hieronder meer over de eigenschappen van deze soorten hondenvoer:

Purizon Puppy

 • Evenwichtige calcium/fosforverhouding voor de ontwikkeling van de botten
 • Optimaal afgestemd op de individuele behoeften van puppy’s en jonge honden
 • Met gevogelte en zalm als hoogwaardige eiwitbronnen
 • Met hoogwaardige groenten, fruit en geselecteerde kruiden
 • Met pre- en probiotische ingrediënten die een stabiele darmflora kunnen bevorderen

bosch Junior Lam & Rijst

 • Zonder glutenbevattende granen
 • Aangepast energie-gehalte
 • Met immuuncomplex uit mannanen en bèta-glucanen
 • Chondroïtine en glucosamine ter ondersteuning van de gewrichten
 • Rijk aan omega 3-vetzuren door lijnzaad

Hoeveel gram geef je een Golden Retriever pup met normale activiteit van deze voeding?

Actueel gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
10 kg 35 kg Purizon Puppy 375 g
10 kg 35 kg bosch Junior Lam & Rijst 400 g
25 kg 35 kg Purizon Puppy 480 g
25 kg 35 kg bosch Junior Lam & Rijst 510 g

De hoeveelheid voer bij puppy’s moet altijd in meerdere porties per dag worden verdeeld. Bovendien moet de hond altijd vers water beschikbaar hebben.

Of hij nu op het werk of in het gezin is – de voeding maakt het verschil!

De Golden Retriever is een veelzijdige hond. Hij is zeer geschikt als werkhond, metgezelhond evenals gezinshond en wordt ook ingezet als apporteerhond, blindengeleidehond, speurhond en reddingshond. De eisen aan het voer zijn afhankelijk van hoe de hond wordt ingezet. Niet alleen het ras en hoe de hond wordt ingezet zijn van invloed op wat hij moet eten, iedere individuele hond heeft andere eigenschappen en daarom ook individuele voedingseisen. De voedingsbehoeften van een hond variëren afhankelijk van de grootte, gewicht en activiteit van de hond. Bij de voeding moet je ook letten op veel voorkomende ziektes bij Golden Retrievers, zoals allergieën, overgewicht en gewrichtsproblemen.

Nadat de Golden Retriever volgroeid is, moet de voeding worden omgeschakeld naar een dieet voor volwassen honden. Voor actieve honden mag het voer meer koolhydraten bevatten om meer energie uit het voer te kunnen halen. Daarentegen moeten rustige honden voer krijgen met een gematigd koolhydraatgehalte, zodat de hond geen overgewicht krijgt. Zo moet er ook een middelmatige hoeveelheid vet in zitten. Naast het niveau van activiteit en de samenstelling van het voer, is de hoeveelheid voer ook bepalend voor het gewicht. Er moet rekening worden gehouden met het geven van lekkernijen en beloningen. De hoeveelheid lekkernijen moet afgetrokken worden van de dagelijkse hoeveelheid voer. Of je bij het kiezen van het voer nu kiest voor geschikt natvoer of droogvoer of een combinatie van beide, is een kwestie van smaak.

Lees in het artikel ‘droogvoer vs natvoer‘ in het zooplus magazine meer over de voordelen van beide soorten voer.

Aanbevolen droogvoer voor een volwassen Golden Retriever

bosch Maxi Adult

 • Ontwikkeld voor volwassen honden van grote rassen
 • Optimaal afgestemde hoeveelheid energie en eiwitten, waardoor het risico op overgewicht wordt geminimaliseerd
 • Glanzende vacht en een gezonde huid door essentiële vetzuren en zink
 • Met prebiotica en voedingsvezels ter ondersteuning van de darmflora
 • Bevat geen tarwe en tarwevoerbloem

Wolf of Wilderness Adult Oak Woods

 • Hoogwaardige ingrediënten, het voer wordt zelden afgeslagen
 • Met voedingsvezels ter bevordering van de balans van de darmen
 • Bevordert de gezondheid van huid en vacht met omega 3- en omega 6-vetzuren
 • Met prebiotica voor de darmflora
 • Receptuur zonder granen

Aanbevolen natvoer voor een volwassen Golden Retriever

Rocco Sensitive

 • Hoogwaardig compleetvoer voor honden
 • Beschikbaar in verschillende smaken en hoeveelheden
 • Slechts één dierlijke eiwitbron en één koolhydraatbron tegelijkertijd
 • Ook geschikt voor honden met voedselovergevoeligheden
 • Hoog aandeel vlees en geen glutenbevattende granen
 • Geen chemische kleur-, geur-, en lokstoffen

Hoeveel gram geef je een volwassen Golden Retriever pup met normale activiteit van deze voeding (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 35 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
Rocco Sensitive ca. 1150 gram
bosch Maxi Adult ca. 385 gram
Wolf of Wilderness Adult Oak Woods ca. 385 gram

Hoe ouder, hoe doller

Ook honden worden oud. Oudere honden hebben andere behoeften dan jongere honden. Door de fysieke veranderingen ontstaan er andere voedingsbehoeften. De fysieke veranderingen als gevolg van ouder worden zorgen voor andere eisen voor het dieet van de oudere hond. Naarmate de activiteit bij senioren honden afneemt, neemt hun energiebehoefte af. Daarom moet de hoeveelheid energie in het voer worden verminderd, zodat de oudere hond niet aankomt. Omdat bij sommige oudere honden het smaak- en reukvermogen afneemt, kan het een goed idee zijn om extra smaakvol voer te geven.

Aanbevolen voer voor een senioren Golden Retriever

Concept for Life Large Senior

 • Op maat gemaakt voor de speciale behoeften van oudere, grote honden
 • Aangepast vetgehalte
 • Glucosamine en chondroïtinesulfaat ter ondersteuning van de gewrichten
 • Vitamine B-complex, zink, omega 3- en omega 6-vetzuren voor de huid en vacht
 • Bevordert de vitaliteit door ingrediënten zoals appelbes, groene thee en hop

Animonda GranCarno Senior

 • Hoog aandeel vlees
 • Optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen en bouwstoffen
 • Combinatie van verschillende antioxidanten voor een sterk immuunsysteem
 • Wordt zelden afgeslagen door het behoud van de natuurlijke vleessmaak
 • Zonder soja, smaakversterkers, evenals kleurstoffen en conserveermiddelen
 • Rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren door de zalmolie

Hoeveel gram geef je een ouderen Golden Retriever met normale activiteit van deze voeding (gram/dag bij een lichaamsgewicht van 35 kg)?

Voer Geschatte hoeveelheid voer in gram/dag
Concept for Life Large Senior ca. 1220 gram
Animonda GranCarno Senior ca. 345 gram

Ontdek ons speciale aanbod aan hondenvoer speciaal voor Golden Retrievers in onze webshop!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?