Voeding voor de Mopshond

Voeding voor de Mopshond

Ontdek ook hondenvoer dat speciaal voor mopshonden is samengesteld op onze shop. In dit artikel lees je alles over: de juiste voeding voor de mopshond.

‘’Een leven zonder Mopshond is mogelijk, maar zinloos.’’ Deze uitspraak komt van de Duitse cabaretier Loriot, een van de beroemdste liefhebbers van Mopshonden. Maar niet alleen Loriot was fan van mopshonden, ook beroemdheden als Jessica Alba en Mesut Özil waren dat. Ook Mopshonden zelf kunnen beroemd worden. Dat was het geval bij Sir Henry, hond van zakenvrouw Uschi Ackermann die een eigen Facebook-profiel en Mopshond-collectie had. ‘’Een Mopshond bezit je niet, je raakt eraan verslaafd’’, is de lijfspreuk van Uschi Ackermann.

Wie een Mopshond kent, kan deze uitspraken makkelijk begrijpen. De charmante hond met zijn meestal knorrige of melancholische gezichtsuitdrukking verovert ieders hart met de vrolijke, humoristische en levendige manier van doen. Tegenover soortgenoten of andere huisdieren is hij niet agressief of strijdlustig. Hij is daarentegen sociaal en kan met iedereen goed overweg. Toch is een goede opvoeding noodzakelijk, omdat de Mopshond intelligent is en aanvoelt strikt zijn baas is. Hij kan zich aanpassen en is gemakkelijk, waardoor hij de ideale begeleidings- of gezinshond is.

De rassengeschiedenis van de Mopshond is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk stamt hij uit Oost-Azië, waarschijnlijk uit China. Daar was het traditie kleine honden te fokken die als overeenkomst een brede, vlakke kop hadden. Waarschijnlijk kwam de Mopshond rond 1600 over zee naar Nederland en daardoor voor het eerst in Europa. In 1688 nam Willem III van Oranje een groot aantal Mopshonden mee naar Engeland voor de troonbestijging.

Het Huis van Oranje kreeg een bijzondere band met dit ras. Dat gebeurde nadat een Mopshond genaamd Pompey zijn baas Willem de Zwijger door hard te blaffen waarschuwde voor een moordenaar. In de 18de eeuw maakte de Mopshond een groei aan populariteit door, wat terug te vinden is in schilderijen, porselein, liederen en verhalen. Hij werd genoemd in werken van Wilhelm Busch, Johann Wolfgang von Goethe en natuurlijk Loriot. De Mopshond is absoluut een modieus ras. De trend om de ‘retro-Mopshond’ met veranderde eigenschappen zoals een langere neus en nek te fokken, is een belangrijke stap in de juiste richting.

De basis voor een gezond leven – van het begin de juiste voeding voor de mopshond

De Mopshond wordt tot de kleine hondenrassen geteld en bereikt bij een lichaamsgrootte van ca. 26 tot 34 cm een ideaal lichaamsgewicht van ca. 6,3 tot 8,1 kg. Omdat de Mopshond tot de zogenaamde branchycefale rassen behoort en door de ronde hoofdvorm en korte neus met ademhalingsproblemen te maken heeft, moet extra overgewicht voorkomen worden. Er moet gelet worden op de hoeveelheid energie in het voer, omdat de hond anders een hoger gewicht kan behalen dan bedoeld en zo een instabiele botstructuur kan ontwikkelen.

De Mopshond heeft van nature een compacte lichaamsbouw met een goede en vaste spiermassa. Daarom heeft deze hond voldoende beweging en evenwichtige voeding nodig, die is afgestemd op zijn behoeftes. Door verkeerde voeding kan tijdens de puppyfase deze compactheid al overgaan in overgewicht. Let daarnaast op de hoeveelheid voer, want zolang er nog voer in de bak zit, stopt een Mopshond niet uit zichzelf met eten.

Je moet ook letten op een afgestemde en evenwichtige hoeveelheid energie, mineraalstoffen, sporenelementen en vitamines in het puppyvoer, zodat de kleine Mopshond gezond aan zijn leven kan beginnen.

De voedingsadviezen voor puppyvoer zijn afgestemd op het huidige gewicht van de pups en op het verwachte gewicht als volwassen hond. Hiervoor wordt het gewicht van een volwassen dier van hetzelfde geslacht als richtpunt gebruikt. Daarnaast wordt de hoeveelheid voer afgestemd op de hoeveelheid activiteit van de pups.

Voeding voor de Mopshond

Puppyvoer: geschikt voer voor de kleine Mopshond

Voor een puppy van dit ras is het puppyvoer Animonda ‘’vom Feinsten’’ Junior aan te raden.

Kenmerken van Animonda vom Feinsten Junior:

 • Evenwichtige voorziening met alle noodzakelijke voedingsstoffen
 • Licht verteerbaar door afwezigheid van graan en soja
 • Met hoogwaardige dierlijke eiwitten
 • Zonder chemische aromastoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen

Daarnaast is de GranataPet Hondenvoer – Junior Gevogelte geschikt als droogvoer voor puppy’s.

Kenmerken van GranataPet Hondenvoer – Junior Gevogelte:

 • Grote hoeveelheid vlees, geen graan, eiwitrijk en goed recyclebaar
 • Met waardevolle omega 3- en omega 6-vetzuren door zalmolie
 • Evenwichtige calcium-fosforverhouding
 • Rijk aan chondroïtine en glucosamine voor de ondersteuning van gewrichten
 • Met prebiotisch werkende inuline door cichorei.
Voeding voor de Mopshond

Hoeveelheid voer voor een Mopshond-puppy met normale activiteit

Huidig gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
3 kg 7 kg Animonda vom Feinsten Junior 380 g
3 kg 7 kg GranataPet Junior Gevogelte 140 g
5 kg 7 kg Animonda vom Feinsten Junior 410 g
5 kg 7 kg GranataPet Junior Gevogelte 150 g

De juist hoeveelheid voeding voor de mopshond puppy dient altijd over meerdere maaltijden per dag verdeeld te worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Zo gelukkig als een Mopshond in haverstro – voeding voor een volwassen Mopshond

De volwassen Mopshond moet voer krijgen dat geschikt is voor kleine honden. Deze honden zijn heel gevoelig en attent tegenover mensen en passen zich goed aan levenssituaties en gewoontes aan. Misschien dat door deze eigenschappen het vooroordeel bestaat dat Mopshonden lui zouden zijn en daardoor dik worden. Dat ze vroeger gefokt zijn om goede eters te worden, is nu nog terug te zien. Daarom kunnen eigenaren van Mopshonden beter aan de aard van de temperamentvolle en energieke hond tegemoetkomen en deze niet afremmen.

Zo kan je ook het risico op overgewicht gemakkelijker tegengaan. Bij hoge temperaturen moet je er echter op letten dat je hondje minder beweegt. Je kan dan beter de ochtend of avond gebruiken om samen te gaan wandelen. Hij is gevoelig voor hoge temperaturen, wat door zijn anatomie met korte snuit en daarmee verbonden rudimentaire neusspieren logisch is.

Als beloning voor de Mopshond kan je gezonde snacks of brokken droogvoer geven. De hoeveelheid beloningen moeten altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer afgetrokken worden. Zowel natvoer als droogvoer is geschikt voor Mopshonden. Bij het kiezen kan je rekening houden met de voorkeur van je hond of hem beide voersoorten geven. Bij natvoer is de hoeveelheid energie (calorieën) lager dan bij droogvoer. Dit kan vooral voordelig zijn bij honden die naar overgewicht neigen.

Voeding voor de Mopshond

Aanbevolen natvoer voor de volwassen Mopshond

Royal Canin Mini Adult:

 • Natvoer voor volwassen, kleine honden tot 10 kilo
 • Voor het behoud van het ideale gewicht
 • Licht verteerbaar
 • Voer van hoge kwaliteit met mals vlees in overheerlijke saus

Voor actieve honden biedt droogvoer een aantal voordelen. Door de grotere hoeveelheid energie dan in natvoer worden actieve honden met droogvoer goed gevoed. Meestal is dit ook goedkoper dan natvoer. Droogvoer is handig voor onderweg, als beloning en ook tijdens het trainen kan je dit goed gebruiken. Het voer is gemakkelijk op te bergen en zorgt voor minder verpakkingsafval dan natvoer.

Aanbevolen droogvoer voor de volwassen Mopshond

Royal Canin Breed Hondenvoer – Pug Adult is geschikt als droogvoer.

 • Voer dat is afgestemd op de behoeftes van Mopshonden
 • Speciale brokken voor de Mopshonden
 • Goed verdraagbaar, ook geschikt voor gevoelige honden
 • Met antioxidanten die cellen kunnen beschermen tegen vrije radicalen
 • Bevat waardevolle visolie met omega 3- en omega 6-vetzuren
Voeding voor de Mopshond

Aanbevolen hoeveelheid voer voor een volwassen Mopshond met normale activiteit

Huidig gewicht Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
7 kg Royal Canin Mini Adult 450 g
7 kg Royal Canin Breed Pug Adult 300 g

Zorg ervoor dat je mopshond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

De Mopshond in de bloei van zijn leven

Door lichamelijke veranderingen tijdens het ouder worden, veranderen ook voedingseisen en de voeding van honden. Door de lagere hoeveelheid beweging en activiteit daalt ook de behoefte aan energie. De hoeveelheid energie in het voer moet minder zijn om ervoor te zorgen dat de oudere hond niet aankomt. Echter moet er wel aan de voedingsbehoefte worden tegemoetgekomen. De juiste voeding voor de mopshond moet bovendien eiwitten van hoge kwaliteit bevatten. Omdat bij sommige oudere honden het geur- en smaakvermogen afneemt, is bijzonder smaakvol voer voordelig.

Aanbevolen natvoer voor de senior Mopshond

Zooplus Selection Senior & Light Kip

 • Hoog vleesaandeel
 • Speciaal geselecteerde ingredienten
 • Zonder suiker, lokstoffen en kunstmatige conserveringsmiddelen
 • Aangepast aan de levensfase
Voeding voor de Mopshond
Voeding voor de Mopshond

Aanbevolen droogvoer voor de senior Mopshond

Bozita Naturals Senior

 • Ingrediënten uit duurzame, Zweedse landbouw
 • Receptuur die is afgestemd op de voedingsbehoeftes van oudere honden
 • Met lijnzaad en cichorei-inuline als natuurlijke verteringsregulatoren
 • Hoge aanvaardbaarheid en intense smaak door onbehandelde ingrediënten

Aanbevolen hoeveelheid voer voor een senior Mopshond met normale activiteit

Huidig gewicht Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
7 kg Zooplus Selection Senior & Light Kip 390 g
7 kg Bozita Naturals Senior 115 g

Zorg ervoor dat je mopshond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Voeding voor de Mopshond

Snacks voor Mopshonden

De zoolove Softsnacks voor Honden zijn geschikt als beloning tussendoor voor Mopshonden van alle leeftijden. De snacks zijn bijzonder vetarm en bevatten één enkel eiwit.  De hoeveelheid snacks moet altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer worden afgetrokken.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?