Voeding voor de Sint-Bernard

Voeding voor de Sint-Bernard

Vooral door de vele film- en televisieoptredens horen de Sint-bernardshonden tot de favoriete gezinshonden. Met een schofthoogte van 65 tot 90 cm en een gewicht van 55 tot 80 kilogram tellen ze tot de grootste en zwaarste hondenrassen. Vroeger werden ze vooral als werk- en reddingshonden gebruikt. In dit artikel lees je alles over: voeding voor sint-bernard.

Oorsprong en karakter van de Sint-Bernard

Zijn naam kreeg de Sint-bernardshond in de 11e eeuw toen de hond in een door monniken gebouwd hospice op de Sint Bernhardpas in Zwitserland ter bescherming ingezet werd. Deze plaats was toen een toevluchtsoord voor reizigers en pelgrims. Sindsdien wordt de Sint-bernardshond gebruikt als begeleidings-, reddings- en lawinehond bij sneeuw en mist om verdwaalde reizigers te redden. Tegenwoordig worden de Sint-bernardshonden door hun zware lichaamsbouw nog maar zelden als reddingshond ingezet, maar zijn vooral populair gebruikt in de zorg, bij rehabilitatie of als begeleidingshonden. Samen met de Berner sennenhond behoren ze tot de bekendste Zwitserse hondenrassen.

Er zijn twee soorten. Een met een korte, vlakke vacht die dicht tegen de huid ligt, en het andere heeft lang haar. In beide gevallen is de vacht rood-wit met witte borst, poten en staartpunt. Een compact en gespierd lichaam, een imposante kop en een opmerkelijke gezichtsuitdrukking maken het geheel af.

Als reddingshond staat de Sint-bernardshond vooral bekend om  zijn goedhartige, waakzame, evenwichtige en betrouwbare aard. Hij is de rust zelve, waardoor hij open is tegenover vreemden en hij zich zelfs door onbekenden en kinderen vaak graag laat aaien en aanraken. Er is bijna geen andere hond zo tolerant, evenwichtig en goed met kinderen. Hierdoor is de Sint-bernard – hoewel hij door zijn grootte een indrukwekkende verschijning heeft – vooral geschikt als gezinshond, daar hij zijn gezin en territorium uiterst doeltreffend verdedigt (mits hij goed opgevoed is). Daarnaast is hij heel aanhankelijk en heeft hij veel contact met mensen en andere honden nodig.

Grote hond – nog heel klein

De Sint-bernardshond kan tot de grote honden ofwel de molossers worden geteld. Juist bij grote en zware hondenrassen is het bijzonder belangrijk erop te letten dat de hoeveelheid energie (calorieën) in het voer voor de desbetreffende pup geschikt is. Bij een te hoog energiegehalte bestaat het gevaar dat ze te snel groeien. Daardoor kan de hond het genetisch bepaalde eindgewicht te vroeg bereiken, terwijl het skelet dit gewicht nog niet aan kan. Verkeerde positionering van de ledematen kunnen het gevolg zijn. Om dit te voorkomen moeten Sint-bernardspuppy’s voeding krijgen die hen voorziet van de juiste hoeveelheid mineralen (vooral calcium en fosfor), sporenelementen, vitamines en energie. Op die manier wordt een gezonde groei van de lieve reus door niets meer in de weg gestaan.

Voeding voor de Sint-Bernard

Bij het voedingsadvies is het belangrijk om op het actuele gewicht van de puppy’s en het verwachte volwassen gewicht te letten. Voor de inschatting van het verwachte gewicht kijk je naar volwassen soortgenoten van hetzelfde geslacht. Bij het bepalen van de hoeveelheid voedsel moet je daarnaast rekening houden met het activiteitsniveau en de leeftijd.

Voor puppy’s is Royal Canin Giant Puppy Hondenvoer aan te bevelen.

 • Chrondroïtine, glucosamine en omega 3-vetzuren ter ondersteuning van de gewrichten
 • Met probiotica voor een evenwichtige darmflora
 • Gepatenteerd antioxidantencomplex voor actieve celbescherming
 • De ideale vorm, grootte en textuur van de brokken, die het kauwen stimuleren
Voeding voor de Sint-Bernard

Hoeveelheid voer voor een Sint-bernhard puppy met normale activiteit

Huidig gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
10 kg 65 kg Royal Canin Giant Puppy 425 g
45 kg 65 kg Royal Canin Giant Puppy 760 g

Het voer moet bij puppy’s altijd over meerdere porties per dag verdeeld worden. Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater.

De vriendelijke reus – voeding voor de volwassen Sint-bernard

Alleen al door zijn grootte en massa hoort de Sint-bernard niet tot de rassen die een grote behoefte aan beweging hebben. Zijn oorspronkelijke werk als reddingshond wordt nog maar zelden uitgeoefend, omdat zijn lichaamsbouw sindsdien sterk veranderd is. Hiermee heeft hij ook andere voedingsbehoeftes gekregen. Tegenwoordig is de Sint-bernardshond een perfecte begeleidingshond door zijn rustige karakter. Zijn voeding moet aan zijn lichaamsgrootte en activiteitsniveau worden aangepast. Bovendien zorgen zijn grootte en gewicht voor des te meer gewrichtsproblemen. Helaas loopt een Sint-bernardshond steeds vaker risico op een heupdysplasie. Door het geven van voeding met een gematigd energiegehalte en hoogwaardige ingrediënten kun je overgewicht vermijden en gewrichtsproblemen voorkomen. De energiebehoefte en hoeveelheid voer moeten aan de grootte, het gewicht en het activiteitsniveau worden aangepast.

Juist bij een groot ras als de Sint-bernard, die als volwassen hond een hoog eindgewicht bereikt, is evenwichtige en op de behoefte afgestemde voeding optimaal en noodzakelijk. Wanneer de Sint-bernard volgroeid is, moet er op voeding voor volwassen honden overgegaan worden. Het geven van lekkernijen en snacks moet hierbij altijd van de dagelijkse hoeveelheid voer afgetrokken worden, zodat de hond op het juiste gewicht blijft.

Aanbevolen natvoer voor een volwassen Sint-Bernard

Rocco Sensitive

 • Hoogwaardig compleetvoer voor honden
 • In meerdere smaken en groottes verkrijgbaar
 • Met slechts één dierlijke eiwit- en koolhydratenbron
 • Ook geschikt voor gevoelige honden
 • Met veel vlees en zonder glutenbevattende graanproducten
Voeding voor de Sint-Bernard
Voeding voor de Sint-Bernard

Aanbevolen droogvoer voor een volwassen Sint-Bernard

Royal Canin Giant Adult

 • Speciale brokken die zorgen voor intensiever kauwen en een langzamere voedselopname
 • Ideale voedingssamenstelling voor grote rassen
 • Met antioxidanten voor de celbescherming tegen vrije radicalen
 • Chondroïtine, glucosamine en omega 3-vetzuren kunnen zorgen voor gezond kraakbeen en gezonde gewrichten

Hill’s Canine Adult Large Breed met Lam & Rijst

 • Met L-carnitine voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht, slanke spieren en optimale lever- en hartfunctie
 • Prebiotica en vezels die het darmevenwicht kunnen bevorderen
 • Kan de huid- en vachtgezondheid bevorderen door omega 3- en omega 6-vetzuren
 • Goede afweer door een speciale mix van antioxidanten
 • Met glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen voor de ondersteuning van gewrichten
Voeding voor de Sint-Bernard

Hoeveelheid voer voor een volwassen Sint-Bernard met normale activiteit

Soort voer Geschatte hoeveelheid voer bij een gewicht van 65kg
Rocco Sensitive circa 1830 gram
Royal Canin Giant Adult circa 540 gram
Hill’s Canine Adult Large Breed Lam & Rijst circa 575 gram

Zorg er altijd voor dat je hond over vers drinkwater beschikt.

Gezond ouder worden met de juiste voeding

Net als bij mensen zie je ook aan honden dat ze ouder worden. De Sint-bernard heeft als groot ras een kortere levensverwachting dan kleinere hondenrassen. Ook begint de Sint-Bernard eerder met verouderen. De stofwisseling van de hond verandert en daardoor ook de voedingsbehoeftes. De energiebehoefte neemt af, omdat ook de activiteit afneemt. Kies dan voor voer met een aangepaste hoeveelheid energie. Daarnaast is een gereduceerd vetgehalte aan te raden, net als een verhoogd vezelgehalte voor de spijsvertering. Het reuk- en smaakvermogen kan afnemen, wat smaakvol voedsel een goede keuze maakt. Om het immuunsysteem van de senior Sint-bernard te ondersteunen, bevat seniorvoedsel een hoog aantal antioxidanten.

Aanbevolen natvoer voor een senior Sint-Bernard

Zooplus Selection Senior & Light Kip Hondenvoer

 • Bijzonder smaakvol
 • Licht verteerbaar
 • Hoeveelheid vet en ruwe vezels afgestemd op oudere honden
 • Bevat vezels voor een gezonde spijsvertering
 • Speciaal op de behoeftes van oude honden aangepast
Voeding voor de Sint-Bernard
Voeding voor de Sint-Bernard

Aanbevolen droogvoer voor een senior Sint-Bernard

Hill’s Science Plan Mature Adult 5+ Active Longevity Large Breed met Kip

 • Hoogwaardige licht verteerbare bestanddelen
 • Met speciaal antioxidantencomplex voor de bescherming van de cellen en het immuunsysteem
 • Glucosamine en chondroïtine voor de ondersteuning van gewrichten
 • Omega 3-vetzuren voor de vacht, de huid en de gewrichten

Hoeveelheid voer voor een senior Sint-Bernard met normale activiteit

Soort voer Geschatte hoeveelheid bij een gewicht van 65kg
Zooplus Selection Senior & Light Kip circa 2170 gram
Hill’s Canine Mature Adult 5+ Active Longevity Large Breed met Kip circa 545 gram

Zorg ervoor dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Snacks voor de Sint-bernard

Gewoon om te verwennen of om te trainen, Rocco Kauwrollen met Kipfilet zijn in beide gevallen uitstekend voor jouw Sint-bernard. De Rocco Kauwrollen zijn zowel zacht als knapperig. Ze bestaan uit rauwe runderhuid en zijn met heerlijke kipfiletrepen omwikkeld. Je kan ze in hun geheel als verwensnack geven of in stukjes tijdens het trainen. De Rocco Kauwrollen worden in de oven gebakken en zonder kunstmatige toevoegingen gemaakt.

Voeding voor de Sint-Bernard
Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?