Voeding voor de Weimaraner

Voeding voor de Weimaraner

Waar moet ik op letten?

Het oudste Duitse hondenras, de Weimaraner, wordt vanaf ongeveer 1890 puur zuiver gefokt en daarom vertoont hij ook geen kruizingen met anderen hondenrassen. Over het ontstaan van dit ras bestaan veel theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat de Weimaraner al aan het begin van de 19de eeuw de groothertog Karel August van Saksen-Weimar-Eisenach als baasje had. Destijds werd het ras vooral voor vorsten en beroepsjagers in Midden-Duitsland gefokt.

Met zijn schofthoogte van 57 tot 70 cm hoort de Weimaraner bij de middelgrote tot grote honden die voor de jacht gebruikt worden. Met zijn gespierde lichaamsbouw en krachtige spieren is het een nuttige werker. De teefjes wegen ongeveer 25 tot 35 kilogram, de reutjes 30 tot 40 kilogram. De ofwel korte en gladde, ofwel zachte en lange vacht is vooral zilver tot grijs. De kop en de oren vallen meestal lichter uit. Als jachthond met doorzettingsvermogen, de liefde voor uitdagingen en de motivatie om opdrachten te volbrengen, neemt hij als jachthond een bijzondere plek in. Zijn specialiteit laat de Weimaraner na het schot zien, wanneer hij naar wild zoekt.

De veelzijdige en betrouwbare Weimaraner is niet alleen goed als jachthond inzetbaar, maar hij is ook een geschikte gezinshond. Het is een territoriale hond die op een niet agressieve manier waakt en beschermt. Toch heeft hij niet alleen een liefdevolle verzorging nodig, maar hij heeft ook een heel zorgvuldige, moemakende en consequente omgang. In het geval van een goede en een vakkundige opvoeding kan en wil de Weimaraner een zeer goede band met zijn baasje opbouwen. Ook al is het een souvereine, zelfbewuste en intelligente hond, toch moet zijn passie voor het jagen samen met de bewegingsdwang in de goede richting gestuurd worden, wanneer hij niet als jachthond wordt ingezet.

Indicatie voor een gezonde groei: de juiste voeding als puppy

De Weimaraner behoort tot de grote hondenrassen. Tijdens de groei is het vooral bij puppy’s van grotere rassen noodzakelijk om voeding met afgestemde energiehoeveelheid te geven. Dit, omdat een overschot aan energie kan leiden tot verkeerde positionering van het spier- en skeletstelsel. In dat geval kan de hond zijn genetisch bepaalde eindgewicht eerder bereiken dan voorzien en dus ook nog meer wegen, terwijl zijn skelet daar niet stabiel genoeg voor is. Om krachtige botten en gewrichten te krijgen, moeten weimarenerpuppy’s voer krijgen dat aan hun behoefte voldoet. Mineralen, vooral van calcium en fosfor, sporenelementen, vitaminen en energie moeten, afgestemd op de behoefte, in de voeding zitten.

Om de voedingshoeveelheid van een puppy te bepalen, kijk je naar het huidige gewicht van de hond en het verwachte gewicht als volwassen hond. Ga ervan uit dat een puppy hetzelfde gewicht bereikt als volwassen honden van hetzelfde geslacht. Bovendien moet je bij het bepalen van de voedselhoeveelheid kijken naar hoe actief de puppy is.

Aanbevolen voer: Royal Canin Maxi Puppy Hondenvoer

Eigenschappen:

 • Speciaal aangepast aan de behoeftes van opgroeiende honden van grote rassen
 • Calcium en fosfor voor een harmonische groei
 • Geschikte verhouding van eiwitten en energie
 • Chondroïtinesulfaat, glucosamine en EPA/DHA ondersteunen de gezondheid van botten en gewrichten
 • Met exclusieve antioxidantencomplex voor de versterking van het natuurlijke afweersysteem
 • Pre- en probiotische inhoudsstoffen die een gebalanceerde darmflora ondersteunen

Hoeveelheid voer voor een Weimaraner puppy met normale activiteit

Huidig gewicht Eindgewicht als volwassen hond Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag
8 kg 35 kg Royal Canin Maxi Puppy 360 g
25 kg 35 kg Royal Canin Maxi Junior 1125 g

De hoeveelheid voeding voor een puppy dient altijd over meerdere maaltijden per dag verdeeld te worden. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

Juiste voeding voor de aristocraat onder de honden

De Weimaraner kan zijn talent, behendigheid en voordelen op verschillende manieren laten zien. Als jachthond, wat zijn oorspronkelijke beroep was, als waakhond, maar ook als gezinshond is hij op meerdere manieren inzetbaar. Omdat de Weimaraner als jachthond een sterke behoefte aan beweging heeft, moet hieraan in ieder geval tegemoet worden gekomen. Echter heeft een Weimaraner die als jachthond fungeert, een hogere energiebehoefte dan een gezinshond. Niet alleen op basis van hun ras en hoe actief ze zijn hebben ze speciale behoeftes, maar ook de individuele eigenschappen van een hond spelen mee. De vraag van honden naar voedingsstoffen en hun energiebehoefte hangen af van hoe groot, oud, zwaar of actief de hond is.

Zodra de Weimaraner volgroeid is, moet hij voeding voor volwassen honden krijgen. Aangezien dit ras tot de actieve rassen hoort, is voeding met een hoger aantal koolhydraten aan te raden. Mocht jouw Weimaraner tot de rustigere exemplaren horen, dan is minder koolhydraten beter, omdat hij anders licht overgewicht zou kunnen krijgen. Natuurlijk is niet alleen de samenstelling van het voer en de hoeveelheid aan activiteit verantwoordelijk voor het gewicht van de hond, maar ook de voedselhoeveelheid. Daarbij is ook het aantal beloningen en lekkernijen die de hond krijgt belangrijk. Bij de dagelijkse voeding moet rekening worden gehouden met de hoeveelheid snacks.

Aanbevolen natvoer voor de Weimaraner

Zooplus Classic

 • In verschillende soorten en groottes beschikbaar
 • Malse, natuurlijke stukken vlees om van te genieten
 • Hoog aandeel vlees
 • Omega 3-vetzuren voor weerstand, celbescherming en een gezonde huid
 • Door betere bewerking blijven waardevolle voedingsstoffen behouden

Aanbevolen droogvoer voor de Weimaraner

Royal Canin Maxi Adult Hondenvoer

 • Aangepast aan de voedingsbehoefte van grote honden
 • Glucosamine en chondroïtine voor de gezondheid van gewrichten
 • Vetzuren voor een veilige spijsvertering
 • Met vezels voor de spijsvertering en stabiele uitwerpselen
 • Brokgrootte is aan de kaken van grote honden aangepast

Bosch Maxi Adult

 • Optimaal afgestemde energie- en eiwitgehalte tegen overgewicht
 • Met imuun-complex van β-glucanen en mannanen voor het imuunsysteem
 • Glanzende vacht en gezonde huid door essentiële vetzuren en zink
 • Met prebiotica voor de darmflora
 • Zonder tarwe of tarwevoerbloem

Hoeveelheid voer voor een volwassen Weimaraner met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag bij een gewicht van 35 kg
Zooplus Classic 1150 g
Royal Canin Maxi Adult 450 g
Bosch Maxi Adult 450 g

Zorg ervoor dat je hond altijd vers drinkwater binnen pootbereik heeft.

In de beste jaren – de voeding voor de oudere Weimaraner

In de loop van hun leven verandert de voedingsbehoefte van honden. Lichamelijke veranderingen overkomen ook senior-honden. De stofwisseling verandert en de energiebehoefte neemt af, omdat oudere honden minder actief zijn. Om rekening te houden met de leeftijd van honden, ook wat betreft voeding, is het raadzaam om senior-voer te gaan gebruiken. Daarin is de energietoevoer gereduceerd, zodat je hond niet aankomt. Bij sommige oudere honden is het reuk- en smaakvermogen verminderd, waardoor bijzonder smaakvolle voeding voordelig kan zijn.

Aanbevolen voer voor senioren

Animonda GranCarno Original Senior

 • Hoog aandeel vlees
 • Optimale aanwezigheid van voedings- en bouwstoffen
 • Combinatie van veschillende antioxidanten voor een sterk immuunsysteem
 • Wordt weinig afgeslagen door de natuurlijke vleessmaak die behouden is
 • Zonder soja, smaakversterkers of kunstmatige kleur- en conserveringsstoffen
 • Rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren door zalmolie

Happy Dog Supreme Fit & Well Senior Hondenvoer

 • Houdt rekening met de veranderde stofwisseling van oudere honden
 • Met voedingsvezels die een gezonde vertering kunnen bevorderen
 • Bevat groenlipmossel voor de gezondheid van gewrichten
 • Met glutenvrije koolhydraten voor een goede verdraagzaamheid
 • Rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren via lijnzaad voor huid- en vachtgezondheid

Hoeveelheid voer voor een senior Weimaraner met normale activiteit

Voersoort Geschatte hoeveelheid voer in g/dag bij een gewicht van 35 kg
Animonda GranCarno Original Senior 1365 g
Happy Dog Supreme Fit & Well Senior 365 g

Snacks voor de Weimaraner

Als snack voor tussendoor, om te trainen of simpelweg om je hond te verwennen: Dokas Kauwsnack (semi-moist). De snack bestaat voor 93% uit het fijnste eenden- en konijnenvlees in premium kwaliteit en dat zonder toegevoegde stoffen. De kauwsnack wordt zorgvuldig aan de lucht gedroogd en behoudt zo zijn onweerstaanbare vleessmaak. Door zijn halfvochtige samenstelling zijn de vleesstroken makkelijk in stukken te kauwen en ze zijn daarom geschikt voor grote honden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?