Kattenbezitter vs hondenbezitter

Kattenbezitter versus hondenbezitter

De aloude cliché-vlieger van kattenbezitter vs hondenbezitter gaat al lang niet meer op. Wat wel nog steeds klopt, is dat honden en katten flink verschillen in hun karaktertrekjes, behoeften en eisen. Beslissen welk huisdier objectief ‘het best’ is, is absoluut niet mogelijk of wenselijk. Deze vraag is wel te beantwoorden: welk dier past het beste in jouw gezin? Hoe ziet het dagelijks leven van een hondenbezitter eruit en hoe verschilt dit met de dagelijkse bezigheden van een kattenbaasje?

Geschiedenis

Honden worden meestal als ‘de beste vriend van de mens’ gezien, meer nog dan mensen zelf. En die titel dragen ze al heel lang! Ook al zijn onderzoekers en wetenschappers het nog niet eens over het precieze moment waarop wij honden hebben gedomesticeerd, één ding is zeker: toen onze voorouders hun nomadische mantels van zich af wierpen, begon de wolf zich tot tamme hond te ontwikkelen. Ongeveer 35.000 tot 10.000 jaar geleden kwamen wolven dichter bij menselijke nederzettingen. Afval en etensresten waren een onweerstaanbare reden om in de buurt van mensen te blijven. Later werden tammere wolven gericht gehouden en gefokt. Ze werden daarbij voor de jacht, als trekdieren en beschermers gebruikt en ontwikkelden zich uiteindelijk als begeleiders en vrienden van de mens.

Ook katten sloten zich vrijwillig bij de mensen aan. Onze voorraadkamers en -schuren wemelden van ongedierte en kleine knaagdieren en waren ze een waar paradijs voor katten. Terwijl ze in eerste instantie ongewenste gasten waren, werden ze al snel gewaardeerd als nuttige verdelgers van muizen en ander ongedierte. De oudste kattenmummie is 9.500 jaar oud en stamt uit Cyprus – ook in het oude Egypte waren katten geliefde huisdieren. Wat de lengte van gemeenschappelijke geschiedenis betreft delven katten dus het onderspit.

Opvoeding

‘Honden hebben baasjes, katten hebben personeel’, heeft de Berlijnse satiricus Kurt Tucholsky waarschijnlijk gezegd, en er steekt toch wel kern van waarheid in. Katten zijn van nature onafhankelijk. Ze gaan alleen op jacht en zijn gewend om op eigen benen te staan, terwijl honden dit laatste alleen letterlijk doen. In tegenstelling tot honden zijn katten namelijk solidaire jagers. Ook al hangen ze in bepaalde situaties in losse groepen rond, jagen en leven doen ze overwegend in hun eentje. De kattenprooi is immers zo klein dat deze na een gezamenlijke jacht eigenlijk niet in tweeën te delen valt. Wanneer katten toch losjes in groepen samenkomen, heerst er dan ook geen strikte hiërarchie. Wie de overhand heeft en wie niet, hangt in een kattengemeenschap van tijd en plaats af.

Dit model houdt een kat ook aan als ze zich bij een mensengezin aansluit. Haar mensenfamilie weet ze op waarde te schatten en ook van een aaipartij op zijn tijd kan ze uitgebreid genieten. Maar ze binden zich lang niet zo vast aan hun familie als een hond. Katten weten namelijk: ik kan me nog altijd zelf redden! Kattenbezitters moeten bereid zijn om hun huisdier wat ruimte te geven. Katten weten bijvoorbeeld precies wanneer ze willen worden geaaid – en wanneer juist niet. Toch kunnen katten ook regels leren: bedelen aan de tafel mag niet, de behoefte wordt in de kattenbak gedaan.

Honden zijn daarentegen roedeldieren. Een hond overleeft in het wild zelden in zijn eentje. De randorde in een roedel wolven is absoluut: ze leven en jagen in familieverband, ieder groepslid heeft vaste taken en onderwerpt zich aan een vastgelegde hiërarchie. Een hond zoekt daarom een ‘alfa-dier’ in zijn mensenfamilie. Dit komt ook in de positie van de hond in het gezin terug. Wie een hond in huis neemt, moet daarom bereid zijn om hem een veilig gevoel te geven. Opvoeding hoort daarbij, voor hondennieuwelingen kun je van een hondenschool gebruikmaken. Afhankelijk van de persoonlijkheid en het ras kan dit tijd en energie kosten!

Eisen en behoeften

Lang gold het cliché dat katten weinig verzorging nodig hebben, dat ze ook graag alleen blijven terwijl het mens zich op zijn alledaagse leven richt. Dat klopt slechts deels. Katten hoeven dan wel niet constant beziggehouden te worden, het blijven jagers. Ze zijn hierdoor op een spannende omgeving vol stimulatie aangewezen: klim-, krab- en verstopmogelijkheden geven jouw kat de mogelijkheid om zich op een passende manier heerlijk uit te leven. En ook het contact met het baasje hoort bij een gelukkig leven! Een kat de hele dag alleen laten is zeker niet de bedoeling – ook niet als een soortgenoot voor afwisseling zorgt. Toch hebben katten relatief weinig verzorging nodig, zeker als je er huisdieren als een hond of zelfs een paard bij betrekt:

Honden zijn nog sterker op hun mensenfamilie gefixeerd. Er zijn maar weinig honden die urenlang alleen kunnen blijven en terwijl katten hun behoefte probleemloos in de kattenbak doen, moeten honden regelmatig worden uitgelaten. Afhankelijk van het hondenras heeft hij ook een bepaalde drang om te bewegen, houdt van lange wandelingen of urenlang spelen. Wie een hond in zijn familie wil opnemen, moet genoeg tijd hebben om aan deze behoeften te voldoen!

Beslissen

De beslissing voor of tegen een bepaald huisdier is niet bepaald makkelijk. Het helpt vaak om te jouw eigen (alledaagse) leven onder de loep te nemen: hoe groot is uw woning? Hoe veel tijd heb je om met jouw dier bezig te zijn? Wat voor persoonlijkheid heb je het liefst? Die van de onafhankelijke kat of van het roedeldier dat de hond is? Misschien kunnen wij je ook verder helpen met onze rassenportretten en artikelen over het houden van honden en katten.

Wij wensen je veel succes bij jouw keuze en het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn toiletten voor katten met en zonder kap of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!