5 redenen om een oudere kat te adopteren

rode kat wordt geknuffeld

Ook een oudere kat verdient liefde.

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.

Er wordt weleens gezegd dat wijsheid met de jaren komt. Dit geldt ook voor katten. Oudere katten krabben niet meer aan meubels, hangen niet meer in de gordijnen en jagen ‘s nachts niet meer op muizen. Ze weten genieten in alle rust van het leven, wachten geduldig op hun eten en hebben geen behoefte meer aan grote actie om thuis te genieten. Samenleven met oudere katten is ongetwijfeld makkelijker en ontspannen dan het dagelijks leven met een levendige kitten, die in zijn kinderlijke nieuwsgierigheid nog veel op zijn kop zet.

Wie een kat wil, zou dus zeker ook volwassen katten moeten overwegen. Een oudere kat adopteren kan namelijk in veel opzichten de moeite waard zijn.

5 redenen om een oudere kat te adopteren

 • Je koopt geen kat in de zak

  Bij een volwassen kat weet je van tevoren wat je krijgt. Je ziet de gestalte en het gewicht van de kat. Je kunt de kleur en de structuur van de vacht zien, nagaan of de kat veel of weinig vacht heeft. Ook weet je of het dier eerder sportief of een levensgenieter is. Terwijl een kitten, ondanks alle beloftes van de fokker, een kleine verrassing blijft, hoef je bij een oudere, al volwassen kat dus geen nare verrassingen meer te vrezen. Ook de persoonlijkheid van de kat is al ontwikkeld, daar hoef je dus niet meer naar te gissen. In het dierenasiel of bij een kattenbeschermingsorganisatie vind je meestal alles wat je moet weten over het karakter van je nieuwe huisdier. Je ontdekt of de kat speelt of liever lekker op de bank ligt, of ze van gezelschap houdt of zich bij te veel onrust eerder terugtrekt, of ze zich graag laat aaien en op de arm laat nemen of dat ze zelfstandig leeft. Je kunt dus een kat kiezen die optimaal bij jou en je leven past. Tegelijkertijd kun je je voordat je het dier meeneemt naar huis al voorbereiden op bepaalde gedragsvormen of eigenaardigheden.
oudere kat adopteren © serav / stock.adobe.com
Het adopteren van een oudere kat kan veel voordelen hebben.
 • Je hebt meer tijd om te knuffelen

  Als de wilde jaren voorbij zijn, is het toch een stuk rustiger op de bank. Je bent tenslotte niet meer bang om iets te missen en blijft daarom ook graag af en toe gewoon thuis. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor katten. Jonge katten zijn snel afgeleid en moeten steeds weer iets nieuws verkennen. Oudere katten nemen daarentegen veel meer tijd om te knuffelen en ontspannen. Ze vinden het geweldig als ze bij hun baasje mogen liggen en geknuffeld worden. Als je zelf ook graag veel tijd doorbrengt op de bank, een boek leest of televisie kijkt, of je werkt misschien veel aan de computer, dan is een oudere kat adopteren zeker aan te bevelen. Er is immers bijna niets leukers dan je kat aaien terwijl je naar het gespin luistert. En als je toch even weg wil, hoef je je ook minder zorgen te maken over een oudere kat. Volwassen katten zijn namelijk gewend om soms alleen te zijn. Ze vervelen zich niet zo snel als jonge katten en hoeven niet voortdurend te worden vermaakt.
 • Oudere katten kennen de regels

  Een van de grootste voordelen van een volwassen kat is zeker dat hij al zindelijk is. Hij gebruikt de kattenbak en laat zijn behoefte meestal niet meer achter op het tapijt, in het bed of in je planten. Over het geheel genomen vergt het opvoeden van een volwassen kat dus veel minder tijd dan het wennen aan een jonge kat die de huisregels nog moet leren. De oudere kat weet al dat ze niet in de gordijnen mag hangen en niet aan het tapijt mag krabben. Bovendien weet ze er vaste tijden zijn om te eten, spelen, slapen en naar buiten te gaan. Natuurlijk zijn er in het asiel ook volwassen katten die in de eerste weken en jaren niet goed zijn opgevoed en gesocialiseerd en die je, ondanks hun vergevorderde leeftijd, nog een aantal regels moet leren. Volwassen katten die uit het asiel gered zijn, zijn meestal dankbaar voor hun nieuwe thuis. Ze proberen voor hun nieuwe baasje hun beste beentje voor te zetten. Oudere katten hoeven hun grenzen niet meer uit te proberen en zullen zich zeker al vlug aan jouw regels houden Overigens zijn er in dierenasielen veel minder ‘onopgevoede’ katten dan je misschien denkt. De meeste dieren belanden namelijk in een asiel vanwege een verhuizing, scheiding of sterfgeval. Dus niet omdat hij overbelast is met de opvoeding van zijn kat.
 • Een oudere kat adopteren bespaart geld

  Normaal gesproken kosten volwassen katten, vooral in het begin, minder geld dan kittens die nog aan de belangrijkste onderzoeken en inentingen door de dierenarts moeten beginnen. Een volwassen kat is meestal al gevaccineerd, ontwormd en gechipt en ook een castratie is vaak al uitgevoerd. In tegenstelling tot een fokker die vaak verschillende honderden euro’s vraagt voor zijn raszuivere kittens, betaal je bij een adoptie van een asielkat meestal slechts een relatief lage bijdrage. Trouwens, als je je kat de gezonde voeding & nodige verzorging geeft en ervoor zorgt dat ze voldoende beweging krijgt, zul je je zich geen zorgen hoeven te maken over hoge dierenartskosten als je kat ouder wordt.
oudere kat wast zich © ChenPG / stock.adobe.com
Een oudere kat blijft meer in de buurt dan een jonge kat.
 • Oudere katten blijven bij je

  Volwassen katten blijven ‘s nachts veel liever aan de warme voeten van hun baasje. Zelfs overdag zijn ze minder geneigd om naar buiten te gaan dan jonge katten, die alles nog willen verkennen. Ook buitenkatten blijven naarmate ze ouder worden dichter bij huis dan hun jonge soortgenoten. Dat vermindert niet alleen het risico op een ongeluk, maar versterkt ook de band tussen jou en je kat.

Nog meer redenen waarom je een volwassen kat moet kiezen

Zoals je ziet, kan de aankoop van een oudere kat grote voordelen met zich meebrengen. Vooral beginners die voor het eerst een kat nemen kunnen beter een volwassen kat vkeizen. Dit geldt ook voor mensen met een stressvolle baan.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.