Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

kat in armen baasje

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

Het antwoord op de vraag “houdt mijn kat van me”? is bijna in zijn geheel gelijk aan het antwoord op de vraag of jouw kat gelukkig is. Als je ervoor zorgt dat je kat in jouw bijzijn gelukkig is, staat dat bijna gelijk aan liefde. Ook in jouw afwezigheid kan je kat gelukkig zijn als ze erop kan vertrouwen dat je terugkomt. Ook dit vertrouwen is in zekere zin een teken van liefde, net als bij honden.

Houdt mijn kat van me? Op deze manieren toont ze haar liefde

  • Je kat knipoogt met beide ogen

Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.

  • Ze geeft je cadeaus

Natuurlijk krijg je niet precies wat je voor ogen had. Je krijgt echter iets wat vanuit het hart komt en tegelijkertijd moet laten zien wat een goede jager je kat is. Ze laat daarmee op een liefdevolle manier zien wat ze je te bieden heeft. Ook al is een dode muis of vogel in je woonkamer niet per se een leuk gegeven, moet je het geschenk toch weten te waarderen.

  • Je kat is spraakzaam

Vocalisatie kan dan ook wel een uitdrukking van gedragsproblemen, pijn, spanning, stress en ziekte (doofheid, seniliteit, dementie, schildklieraandoeningen, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, hoge bloeddruk, etc) zijn, miauwen hoort aan de andere kant ook bij het normale gedrag van een kat. Bovendien is het als positieve uitdrukking een teken dat het goed gaat met je kat en dat ze jou waardeert. Let altijd op de externe factoren en ontwikkel een gevoel voor het welzijn van je lieve kat. Je moet ook bedenken dat sommige rassen spraakzamer dan andere zijn. In dat geval kun je dit gedrag met positieve reacties vanuit jou bevestigen. Bij twijfel kun je bij jouw dierenarts navragen of het gemiauw van je kat een positieve of negatieve reden heeft.

gelukkige kat
  • Ze slaapt bij jou in de buurt

Als jouw kat haar dutje niet in een kattenmand of bedje doet, maar bij jou op het bureau komt liggen, weet je zeker dat je kat van je houdt. Je kunt hier al helemaal zeker van zijn als ze wilt dat je je werk links laat liggen en naast haar gaat liggen. Dat toont aan dat ze bij jou in de buurt wil zijn.

  • Ze toont jou haar buik

Net als honden stellen katten zich kwetsbaar op als ze hun buik laten zien. Daarmee tonen ze aan dat ze jou compleet vertrouwen. Dit vertrouwen is nauw verwant aan liefde.

  • Ze wrijft met haar kop tegen je aan

Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt. Ze geeft dus aan dat jij van haar bent en van niemand anders!

  • Ze likt je met alle liefde

Als je kat jouw “vacht” verzorgt, laat ze daarmee duidelijk zien dat ze jou als familie beschouwt. Tegelijkertijd geeft ze aan dat ze jou graag mag. Ook katten onderling tonen zo hun genegenheid aan door elkaars vacht te verzorgen. Moederdieren versterken de band met hun kittens door hun vacht te verzorgen. Als jouw kat dit gedrag dus ten opzichte van jou vertoont, mag je je vereerd voelen.

  • De staart ziet eruit als een vraagteken

Een kat zegt duidelijk “Ik hou van je” als de staart de vorm heeft van een vraagteken. Ook als de staart rechtop staat betekent dat toewijding en vertrouwen.

  • Ze kneedt jou met haar pootjes

Dit gedrag stamt nog uit de tijd dat je kat een kitten was en op deze manier de melkstroom bij de moeder wilde stimuleren. Als jouw kat al wat ouder is, duidt het kneden op absolute tevredenheid en een bepaalde adoratie. Het kneden is dus een van de grootste tekenen van liefde die je kat kan geven.

  • Ze strijkt langs je benen

Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou.

Wij wensen jou en je kat een liefdevolle tijd samen en hopen dat jullie elkaar door dit artikel beter kunnen begrijpen!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.