Kattenkruid

Kattenkruid

Kattenkruid

Het merendeel van de katten zijn gek op de geur van kattenkruid, in het Engels catnip, hoort botanisch gezien bij de lipbloemen. Dit kruid heeft zijn naam gekregen doordat het onweerstaanbaar is voor geslachtsrijpe katten. De reactie op het kruid is afhankelijk van de genetische opmaak van de kat en slechts zo’n 50% van de katten reageren hier sterk op. Op kittens en erg oude katten is het effect niet zo sterk. Niet alleen de huiskat, maar ook grotere katachtigen worden hierdoor aangetrokken. Ratten worden naar verluid juist afgedreven door het aroma van kattenkruid.

Speeltjes met kattenkruid

Niet meer dan een aantal katten heeft het in zich om de geur van kattenkruid te weerstaan. Katten zijn echt gek op deze geur en geen speeltje met dit kruid blijft onaangeroerd door kattenpootjes. De lichte roes die ze van het kruid krijgen versterkt hun interesse in het speeltje en jouw kat zal ook langer bezig blijven. Zo zorgt je ervoor dat jouw kat zich urenlang niet verveelt en bovendien in vorm blijft.

In ons assortiment kunt je veel verschillende uitvoeringen van speeltjes met kattenkruid vinden.

Speelballetjes met kattenkruid houden jouw huisdier zeker erg lang op de been. Daar kan jouw kat prima mee spelen en ravotten. Met een kattenhengeltje met catnip kun je ook van een luie kat een enthousiaste jager maken. Jouw kat kan op het hangertje af sluipen, het bespringen, aanvallen en vluchten. Naast kattenkussens met kattenkruid en pluchen knuffels met catnip kun je in ons assortiment ook kruidenmixen en kattenkruid-sprays vinden.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.
8 min

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact. In dit artikel lees je alles over de bange kat en hoe je deze kan helpen.