Waarom likt mijn kat me?

Waarom likt mijn kat me?

Een zwart-witte kat likt een vinger

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?

Waarom likken katten elkaar?

Om te begrijpen waarom katten mensen likken, werpen we eerst een blik op de sociale verhoudingen tussen katten onderling. Dat helpt ons te begrijpen welke rol hun tong in sociale interacties tussen katten speelt.

De redenen waarom katten elkaar likken zijn:

  • Verzorging van de vacht: kleine kittens worden al op deze manier door hun moeder verzorgd.
  • Band versterken: net als bij de band tussen moederkat en kitten is het onderling verzorgen van de vacht tussen volwassen katten een uitdrukking van genegenheid en wederzijds vertrouwen.
  • Vacht ruiken: door te likken neemt de kat de geur van de soortgenoot beter waar.
  • Geur veranderen: de kat bedekt onbekende geuren van de soortgenoot met de eigen geurmoleculen. Bijvoorbeeld als de ene kat terug komt van een bezoek aan de dierenarts.

Drie redenen waarom katten mensen likken

Katten passen dat wat ze van de interactie met soortgenoten kennen toe op mensen. Daaruit kunnen we dus de volgende redenen afleiden die verklaren waarom je kat je likt.

Genegenheid tonen

De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden. Het is dus letterlijk een kwestie van smaak of je kat je likt.

Territorium afbakenen

Genegenheid gaat hand in hand met de volgende reden tot likken. Omdat je kat je zo aardig vindt, krijg je ook meteen een labeltje: “dit mens is van mij!” Katten hebben namelijk veel gevoeligere neuzen dan wij hebben. Wij krijgen dus niet mee dat wanneer onze katten ons likken ze ook minuscule geurdeeltjes achterlaten. Die maken soortgenoten en honden kenbaar dat je bij het territorium van je kat hoort. Likken bakent zo ook het eigendom af. Zo werkt het dus ook als je een andere kat of hond hebt geaaid voordat je je eigen kat weer ziet. Je kat ruikt de mogelijke concurrentie. Doordat je kat je likt verwijdert ze niet alleen de concurrerende geurdeeltjes, maar bedekt ze die tegelijkertijd met de eigen geur.

Zweet

Ben je bij warm weer aan het zonnebaden en likt je kat ondertussen je hand? Misschien vindt ze de smaak wel lekker. Het licht zoute aroma is voor veel dieren interessant. Ook als je van te voren wat lekkers hebt gegeten, is het goed mogelijk dat de kat de geur daarvan op je hand waarneemt. Het is dus niet zo gek dat je kat dat zich niet laat ontzeggen.

Wat moet je doen als je kat je likt?

Als je kat je uit genegenheid likt, wil je misschien ook een tegengebaar maken. Aai je kat met je vrije hand. Veel katten vinden het daarnaast fijn om met een zachte borstel of massagehandschoen gekamd te worden. Als dat ook voor jouw kat geldt, verwen je haar door de vacht met een borstel extra te kammen. Zo versterk je de band tussen jou en je kat.

Kunnen katten via likken ziektes overdragen?

Niet alleen bezorgde ouders van jonge kinderen vragen dit zich af: kunnen katten door te likken ziektes doorgeven? In principe is het het beste om je aan een paar hygiëneregels te houden. Als je kat je hand heeft gelikt, moet je die daarna wassen. Maar als je kleine kinderen hebt, is het lastiger dat te doen voor ze hun hand in hun mond hebben gestoken. Ongeacht het likken geldt het volgende: als je katten en kleine kinderen hebt, moet je de katten regelmatig ontwormen. Als kattenspeeksel op kleine wonden belandt, kan het zeer zelden tot een infectie met de ziekteverwekker Bartonella henselae leiden en zo de ‘kattenkrabziekte’ veroorzaken. Deze ziekte wordt echter, zoals de naam al doet vermoeden, vooral middels krabben overgedragen. Het risico dat een kat ziektes door middel van likken verspreid is laag. Laat de kat uit hygiënische opzichten niet aan het gezicht van hun lievelingsmens likken.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?
7 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.