Voor het eerst de wijde wereld in

Voor het eerst de wijde wereld in

Is mijn kitten klaar voor zijn eerste uitstapje naar de natuur?
De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat.

katze an freigang gewöhnen

Nieuwe huisgenootjes – waar moet je op letten?

  • Na aankomst in het nieuwe thuis is het verstandig om katten ten minste vier weken in huis te houden, zodat ze een verband kunnen leggen tussen de nieuwe leefomgeving en hun territorium!
  • Woon je aan een straat met verkeer en heeft jouw kat geen ervaring met auto’s? Dan kan dat al snel nare gevolgen hebben. Overweeg goed of je dat risico voor lief wilt nemen.
  • Het is belangrijk dat jouw kat ook overdag door een kattenluik het huis in kan of op een beschut plekje kan schuilen – zo is ze beschermd tegen wind, weer, honden, buurtkatten of andere bedreigingen.
  • Kent jouw kat haar eigen naam en komt ze als je roept naar huis? Zo niet, kun je met een rammelend zakje voer ook kleine avonturiertjes op de been krijgen. Probeer het eens uit!
  • Zorg ervoor dat de kat gecastreerd is en door een microchip of tatoeage is gekenmerkt. Op die manier worden onaangename verrassingen voorkomen en kan jouw kat in noodgevallen gewoon terug naar jou herleid worden.
  • Heeft jouw kat alle belangrijke inentingen? Voor vrijheidslievende katten zijn inentingen tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës. De dierenarts kan je hierover uitgebreid adviseren.
  • Ook regelmatige wormkuren en preventieve kuren tegen ongedierte is bij katten onontkomelijk.
  • Halsbanden zijn geen goed idee voor buitenkatten: deze kunnen te makkelijk aan bosjes of struiken blijven haken en zo jouw viervoetertje ernstig verwonden.

Met goede voorbereiding wordt ieder buitenavontuur voor jouw kat onbeperkt genieten!

Meest gelezen artikelen

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.