De belangrijkste vragen aan een kattenfokker

Vragen aan kattenfokker

De kittens moeten absoluut contact met mensen hebben bij de kattenfokker.

Perzische KatSiamese KatMaine Coon of Brits Korthaar? Het maakt niet uit welk kattenras je hebt gekozen: als je echte raskat in huis wilt, kun je niet ontkomen aan een betrouwbare kattenfokker. Maar hoe weet je dat je een betrouwbare fokker hebt uitgekozen en dat de kittens gezond zijn? Hier vind je een samenvatting van de belangrijkste vragen voor de kattenfokker.

Overwegingen voordat je een kat in huis neemt

Een kat in huis halen is een grote verandering. Er is plots een ander levend wezen in huis dat eigen behoeften en eisen heeft waarmee je rekening moet houden. Wie bekommert zich gedurende de volgende 10 tot 15 jaar voor de kat en zal zorgen voor voldoende beweging en activiteit, een gezonde voeding en de juiste verzorging? En wie zorgt voor de kat als jij weg bent? Als je een kat wil kopen moet je over deze vragen nadenken. Koop nooit overhaast een huisdier. Je wilt toch immers niet dat je je geliefde kat aan een dierenasiel moet afstaan, alleen maar omdat je plotseling beseft dat ze toch niet in je leven past. Houd ook rekening met de gebruikelijke dierenartskosten, maar ook met onvoorziene kosten bij ziekte of ongevallen. Een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten laag te houden. Als je de verzekering op tijd afsluit, vallen de maandelijkse kosten lager uit. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Huisdierverzekering

Vragen voor de kattenfokker vóór het eerste bezoek

Van zodra je een beslissing hebt genomen om een kat van een bepaald ras in te huis te halen, moet je gaan zoeken naar een geschikte fokker. Maar eerst kun je een paar vragen vooraf ophelderen, voordat je een afspraak maakt voor een bezoek.

Aan de ene kant krijg je zo een eerste indruk van de kattenfokker en aan de andere kant word je zelf niet afgeleid door de aanblik van de schattige kittens. Tal van zwarte schapen onder de fokkers zorgen er juist voor dat je de schattige kittens gewoon niet kunt weerstaan.

Mag ik langskomen?

Een persoonlijk bezoek ter plaatse is noodzakelijk om een volledig beeld van de fokker en zijn katten te kunnen krijgen. Als een vermeende fokker nee antwoordt op deze vraag en probeert een ontmoeting op een rustige of ‘neutrale’ plaats te regelen, kun je het telefoongesprek of de e-mails beter onmiddellijk beëindigen. Een betrouwbare fokker zal je graag bij hem of haar thuis uitnodigen en zal trots de kittens en katten tonen.

Is de fokker lid van een fokkerijvereniging?

Een fokker moet lid zijn van een erkende fokkerijvereniging om een stamboom voor de katten te verkrijgen. In de stamboom staan niet alleen de gegevens over de ouders en grootouders van de kittens, maar het is ook een bewijs dat de fokker aan alle fokvereisten heeft voldaan. Alleen raszuivere katten van een verantwoorde fokkerij krijgen een stamboom. Dat wil zeggen dat de ouders van de kat in de vereniging zijn geregistreerd en negatief zijn getest op erfelijke ziekten.

Vraag de kattenfokker hoe vaak de dieren worden gedekt

Verantwoord fokken impliceert ook dat het welzijn van de fokdieren op de eerste plaats komt. Elk nageslacht zorgt natuurlijk voor geld in het laatje, maar verzwakt ook de kracht van de moederpoes. Daarom mag de fokker de kat niet vaker dan eens per jaar laten dekken. Dat zorgt ervoor dat de moederpoes voldoende tijd heeft tussen de nesten door om te herstellen van het fokken. Het is dus een goed teken als de kattenfokker zich richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Vraag de kattenfokker naar zijn of haar rassenselectie

Als je in een bepaald kattenras bent geïnteresseerd, heb je waarschijnlijk al heel wat gelezen en gehoord over de eigenschappen van dat ras. Je kunt er natuurlijk vanuit gaan dat de betreffende fokker ook heel vertrouwd is met dat ras en de bijzondere kenmerken. Vraag daarom naar de redenen waarom hij of zij dit ras heeft gekozen en waarom deze katten juist zo bijzonder zijn.

Een uitgebreid gesprek met een ervaren fokker is niet alleen zeer leerzaam als je een raskat gaat houden. Het is tegelijkertijd een testje om na te gaan of de fokker wel serieus is. De fokker moet gespecialiseerd zijn in één of maximum twee rassen en moet normaalgesproken veel persoonlijke ervaring in de omgang met de katten hebben.

Wees dus voorzichtig als de fokker meer dan twee rassen fokt en je alleen maar wat algemene en oppervlakkige informatie geeft. Je zou beter op zoek kunnen gaan naar een andere fokker, met meer ervaring.

Vraag de kattenfokker naar de afgiftedatum en de prijs

Het is belangrijk dat de kittens niet te vroeg bij de fokker vertrekken, voor een goede start in het leven en een gezonde inprenting en socialisatie. Een betrouwbare fokker laat de kittens daarom niet vrij voor ze twaalf weken oud zijn.

Een gesprek met de kattenfokker bevat natuurlijk ook zakelijke informatie. Vraag de kattenfokker naar de prijs. Let op voor speciale ‘buitenkansjes’. Een echte raskat uit een verantwoorde fokkerij heeft zijn prijs.

Een fokker moet trouwens ook heel wat geld in een kat investeren. De kosten van dierenartsbezoeken, inentingen, ontworming, gezondheidstesten, kwaliteitsvoer en training mogen niet worden onderschat. Vraag de fokker dus ook hoe de prijs voor kittens tot stand komt, ook al is die redelijk en lijkt hij aanvaardbaar.

Een serieuze fokker maakt een koopovereenkomst met je, waarin ook de aansprakelijkheidsvoorwaarden en de identificatiekenmerken van de raskat worden vastgelegd, naast de overeengekomen prijs en de contactgegevens van de koper en de verkoper.

Vraag de fokker naar zijn of haar dierenarts

Naast de deskundige zorg van de fokker, moet er voor de moederpoes en haar kittens uiteraard ook een dierenarts beschikbaar zijn. Vraag de kattenfokker daarom of de kittens bij de afgifte ontwormd, gevaccineerd en, bij voorkeur, al gechipt zullen zijn.

De eerste inenting bij kittens gebeurt als ze acht weken oud zijn. Deze eerste inenting is nog steeds de verantwoordelijkheid van de fokker, omdat een serieuze fokker de kittens op zijn vroegst pas vanaf de tiende week aan de nieuwe eigenaar overdraagt.

Een regelmatige ontworming is net zo belangrijk voor de gezondheid van de kittens. Gewoonlijk laten fokkers de katten drie weken na de geboorte voor het eerst ontwormen en daarna ongeveer om de drie tot vier weken.

Ben je al tevreden over de antwoorden op al deze vragen? Maak dan met een gerust geweten een afspraak voor een eerste bezoek aan de kittens. Want een goede fokker wil de potentiële nieuwe eigenaars van zijn kittens ook leren kennen. Je kunt ter plaatse bij de kattenfokker ook andere belangrijke vragen stellen en je kunt vragen om documenten zoals de stamboom te laten tonen.

Kat knuffelt kitten
Stel de belangrijkste vragen voor je je hart weggeeft.

Welke vragen zijn belangrijk tijdens je bezoek aan een kattenfokker?

Al je vragen worden niet beantwoord, ook al heb je een uitgebreid telefoongesprek. Er zijn ook nog andere dingen die je moet ophelderen tijdens een eerste bezoek aan de fokker en de kittens.

Waar en hoe leven de katten bij de fokker?

Het belangrijkste is natuurlijk de toestand van de katten en hun leefomstandigheden. De hoofdzaak is om te zien of de katten opgroeien in een lichte, vriendelijke en schone omgeving.

Als de katten niet in het huis zelf leven, maar in een kennel, een kelder of een schuur, is er beslist niet veel dierenliefde van de fokker. Hoewel katten onafhankelijke dieren zijn, hebben ze nauw contact met mensen nodig. Daarom moeten ze er vanaf hun geboorte aan gewend zijn om bij mensen te wonen. Je koopt dus best alleen van een fokker waar de dieren in huis of in de flat met een hechte familieband opgroeien.

Neemt de fokker voldoende tijd voor jou en om je vragen te beantwoorden?

Neem de tijd om een echte indruk van de kittens en hun fokker te krijgen. Bekijk de kittens in alle rust. Geef de dieren ook de nodige tijd om aan je te snuffelen en jou te leren kennen. Je vragen aan de kattenfokker zouden gemakkelijk moeten worden beantwoord.

Lijken de dieren ontvankelijk en levenslustig? Hoe gedragen de kittens zich tegenover jou en onder elkaar? Kittens zijn van nature nieuwsgierig en ze willen hun omgeving leren kennen en ontdekken. Als ze echter extreem angstig en schichtig zijn, of apathisch zijn en zich verschuilen, kun je beter wantrouwig worden.

Het uiterlijk van de dieren verraadt natuurlijk ook veel over hun staat van gezondheid en welzijn. Hebben de kittens kale plekken in hun vacht, is de anale streek vies of de buik opgeblazen? Dit zijn ernstige aanwijzingen dat de fokker zijn dieren verwaarloost en ze niet op de juiste manier voedt en verzorgt. Let erop dat de vacht glanst en zacht is, en dat de ogen, neus en oren schoon zijn en niet kleverig zijn of korsten hebben.

Nog een vraag voor de kattenfokker: mag ik de moederpoes zien?

Geen enkele persoon kan het contact met de moederpoes of de broers en zussen vervangen. De kittens hebben voor een optimale start in hun leven de nabijheid van hun kattenfamilie nodig. Samen met hun broers en zussen leren ze van hun moeder alles wat ze moeten weten voor hun toekomst.

De moederpoes moet daarom altijd bij de fokker in huis wonen. Wees dus op je hoede als dat niet het geval is en de fokker je eventueel een triest verhaal vertelt dat de moederpoes bij de geboorte is overleden. Helaas is dit vaak oplichterij van onbetrouwbare fokkers.

Een serieuze kattenfokker geeft om de moederkat en zal haar zonder problemen aan je laten zien. De moederpoes mag niet te schuw zijn of zelfs agressief lijken. Ze moet blij zijn als ze door de fokker wordt geaaid. Kijk ook aandachtig hoe ze zich tegenover haar kroost gedraagt. Als ze geïrriteerd of ongeïnteresseerd lijkt, is het mogelijk dat ze niet de echte moeder van de kittens is.

vragen aan kattenfokker
De kittens moeten ontvankelijk en nieuwsgierig zijn.

Welke vragen moet de kattenfokker aan mij stellen?

Bij verantwoordelijke fokkers staan zowel de liefde voor katten als het behoud en welzijn van hun ras op de voorgrond. Een goede fokker wil dan ook precies weten waar de kittens terecht zullen komen.

Het is dus niet uit pure nieuwsgierigheid dat hij of zij je persoonlijke vragen stelt over je beroep, burgerlijke staat, woonsituatie en hobby’s. Deze vragen dienen vooral om de fokker een volledig beeld van je te geven. Wees open en eerlijk als je de vragen beantwoordt. Het is tenslotte ook in jouw belang dat de kitten het goed bij je heeft.

Geef gerust toe als je er nog niet helemaal zeker over bent om katten te houden en ze te voeren. Dit is heel normaal, zeker als je voor de eerste keer katten in huis neemt. Het is dus zeker geen reden voor de fokker om je als koper te weigeren. Het is veel belangrijker dat je belangstelling toont voor de adviezen en de tips van de fokker. Je kunt tenslotte veel over de katten te weten komen bij een erkende fokker.

Het is niet alleen in het begin, maar ook terwijl je met de kat samenwoont, dat er nog vragen kunnen opkomen voor de kattenfokker. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de kat zich plotseling ongewoon gedraagt, voer of de kattenbak weigert of andere onregelmatigheden vertoont. In zulke gevallen is een goed contact met een ervaren fokker, die je ook na de aankoop met raad en daad bijstaat, van onschatbare waarde.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.