Past een kat bij mij?

wat je moet weten voordat je een kat koopt

Een kat in huis is leuk, maar kan dat ook?

Geen twijfel mogelijk: kittens zijn schattig! Zo schattig dat veel mensen onbezorgd een kat kopen zonder eerst uitvoerig onderzoek te doen over wat het inhoudt om voor een kat te zorgen.

Maar schattige kittens worden katten met behoeften die je voor de komende 15 tot 20 jaar. Een kitten of volwassen kat in huis nemen, moet daarom goed worden overwogen. Deze 10 dingen die je moet weten voordat je een kat koopt helpen je te beslissen of een kat bij je past.

Huisdierverzekering

Verantwoordelijkheid voor jaren

Spontaan op vakantie gaan, tot de middag in bed liggen of een nieuwe woning zoeken: voortaan is het belangrijk om bij kleine en grote beslissingen aan je kat te denken. Houd er dus rekening mee dat het je leven voor een zeer lange tijd zal veranderen!

Velen vinden het samenleven met een kat erg verrijkend. Maar sommige mensen zijn zich niet bewust van de verantwoordelijkheid die het aanschaffen van een kat met zich meebrengt. Helaas verhoogt dit het risico dat je kat op een gegeven moment een nieuw thuis nodig heeft.

Katten kosten veel geld

Als je een kat koopt, moet je dat altijd bij een serieuze fokker doen. De kosten bedragen meerdere honderden euro’s en ook de basisuitrusting kost toch ruim honderd euro.

Je hebt bijvoorbeeld een comfortabel bed, voerbakken, speelgoed, een borstel, krabpaal en een kattenbak nodig. Vervolgens bestaan er regelmatige kosten voor hoogwaardig voer en eventueel kattenbakvulling.

Er zijn ook uitgaven voor controles en inentingen bij de dierenarts. Over de dierenarts gesproken. Zorg altijd voor voldoende financiële buffer behandelingen. Als je kat ziek is, kan dit snel duur uitpakken.

Katten met huurbaas en buren?

Als je een woning huurt, heb je toestemming van je verhuurder nodig voordat je een kat kunt kopen. Houd je je daar niet aan dan kan hij of zij erop aandringen dat je de kat wegdoet. Wanneer je kat toch bij je blijft, kun je een waarschuwing krijgen en daarna kan het huurcontract worden opgezegd. Speel dus altijd open kaart.

Bedenk ook dat intrekken met een kat je mogelijkheden beperkt, want niet elke huisbaas laat katten toe. Als je kat een vrije zwerver wordt, kan de band met de buren veranderen. Sommige mensen ergeren zich als vreemde katten hun behoefte in de groentetuin of in de zandbak van hun kinderen achterlaten. Probeer samen een oplossing te vinden.

vrouw knuffelt kat

Katten zijn eigenwijs

Katten zijn nu eenmaal eigenwijze dieren. Dat is dan ook deel van hun charme. Op tafels springen, gordijnen verscheuren of planten eten: katten doen wat ze leuk vinden. Natuurlijk kun je je kat een paar regels leren voor het samenleven. Je moet er echter niet op vertrouwen dat je kat zich hier altijd houdt.

Een bekend spreekwoord kunnen we makkelijk veranderen in: “Als de mens van huis is, dansen de katten op tafel.” Vooral de opvoeding van kittens vergt veel geduld. Als je niet wilt dat je kat in het bed slaapt, moet je consequent zijn. Een enkele nacht op je matras zet je weken terug in de opvoeding van je kat.

Haar en hygiëne

Katten verliezen haar. Veel haar. Het blijft in je kleding, op je bank en in je bed zitten. Zorg voor een goede vachtborstel. Na verloop van tijd ontwikkel je een natuurlijk gevoel voor welke stoffen kattenhaar aantrekken. Regelmatig kammen en hoogwaardig kattenvoer zorgen ervoor dat je kat minder haar in huis verliest.

Maar toch wordt je hele leven een stuk hariger met je kat in huis. Velen onderschatten dit voordat ze een kat kopen. Bovendien zijn katten schone dieren, maar ze vormen nog steeds veel uitdagingen in een stralend schone woning.

Voorbeelden? Geen probleem. Kattenbakvulling blijft in de vacht hangen en verspreidt zich in een straal van 20 meter rond de kattenbak. Resten van voer van katten met slechte eetgewoonten vind je tegen de muren of in de aangrenzende kamer. Als katten braken, wat ook regelmatig voorkomt bij gezonde katten, doen ze dat het liefst op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op het mooie Perzische tapijt. En bij ziekte of stress kunnen problemen met de zindelijkheid optreden.

Katten zijn geen eenlingen

Als je een kat uitsluitend binnenshuis wilt houden, moet je altijd twee katten samen houden. Dat heeft veel voordelen. Je kunt ze zonder slecht geweten ook eens alleen laten en weet dat ze altijd iemand hebben om mee te spelen.

Als je absoluut maar één kat wilt kopen, vraag dan in de dierenbescherming naar katten die absoluut niet met soortgenoten willen leven. Dan moet je echter weer veel tijd samen met je kat plannen. Buitenkatten kunnen ook goed als ‘alleenstaande katten’ leven. Ze vinden genoeg uitdagingen en activiteiten buiten, en soms ook een kattenmaatje.

Katten komen (bijna) overal

Op de bovenste plank of in de kast, veel katten zijn echte springers en klimmers. Sommigen hebben een talent om de deur te openen en gaan tijdens je afwezigheid zelfstandig op ontdekkingstocht door de voorraadkast.

Maar let wel op! Sommige katten doen een dutje in de wasmachine of springen ‘s ochtends ongemerkt meteen in de garage of auto. In tegenstelling tot de meeste honden lopen katten ook rond op het bureau, het keukenaanrecht of de vensterbank.

In het kort: je moet altijd op je kat letten om haar niet per ongeluk in gevaar te brengen. Als je huisdier niet onbeperkt vrije toegang naar buiten mag hebben, beveilig je tuin of balkon dan met een hek van minstens twee meter hoog. Eventueel moet je je verhuurder hiervoor om toestemming vragen.

past kat bij me

De kat is een jager

Klinkt er ‘s nachts plotseling gepiep in je slaapkamer? Misschien heeft jouw kat een gast meegebracht! Als je een buitenkat houdt, moet je er rekening mee houden dat ze af en toe graag iets mee naar binnen brengt. Daar moet je je bewust van zijn voordat je een kat koopt. Je kat legt de buit als cadeau in de gang of brengt hem mee naar de slaapkamer om met de nog levende muis te spelen. Ook jongen van zangvogels of goudvissen kunnen het slachtoffer worden van de vakkundige jagers. Als je een kat wilt, moet je deze eigenschap van je toekomstige huisdier accepteren.

Ziekte en leeftijd

Met veel geluk heb je de komende 15 of 20 jaar een gezonde kat aan je zijde. Veel katten worden echter vroeg of laat acuut of chronisch ziek. Lichte infecties of diarree zijn na een paar dagen voorbij, maar kunnen vervelend zijn. Chronische ziektes zoals diabetes vereisen veel tijd en omgaan met de juiste medicatie. Misschien heeft je kat dagelijks tabletten nodig. De toediening oefen je het beste al op kittenleeftijd, maar natuurlijk niet met echte medicijnen. Als sommige katten ouder worden, worden ze zwak of dement. Dan hebben ze ondersteuning nodig in de vorm van opstaan of regelmatg bezoek aan de dierenarts.

Een kat is een fantastische metgezel

Ja, katten kosten geld, ze houden werk in en soms stellen ze ons geduld op de proef. Dat schrikt je niet af? Dan heb je een groot hart voor katten en staat niets een aankoop in de weg. Met humor, geduld en dierenliefde ga je de uitdagingen van samenleven met een kat al spelenderwijs aan.

En als uiteindelijk je kat op je schoot ligt te spinnen, is al dat gedoe al snel vergeten. We wensen je veel plezier met je nieuwe huisdier.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.