Als de jager in de kat naar boven komt

katten jagen

In jouw bijzijn gedraagt je huisdier zich poeslief, maar zodra hij een potentiële prooi ziet, neemt zijn innerlijke jager het over. Het normale proces van op de loer liggen, sluipen, vangen, doden en opvreten wordt alleen helemaal doorlopen als de kat écht honger heeft. Zo niet, dan komt het maar al te vaak voor dat de succesvolle jager je een halfdode muis als trofee op het tapijt aanbiedt.

Waarom katten jagen

Voor hun broodwinning hoeven huiskatten niet meer te jagen. Desondanks hebben katten nog steeds een onweerstaanbaar oer-jachtinstinct. Ook als een kat gewoon ruim genoeg gegeten heeft, zal het jachtinstinct aangevuurd worden zodra hij of zij een potentiële prooi in het oog krijgt. Daarbij maakt het niets uit of het een buitenkat, binnenkat of een ‘wilde’ kat is. Het jachtinstinct is erfelijk en wordt zo onophoudelijk van generatie op generatie doorgegeven.

Als de kat van huis is...

Brengt ze een muis voor je mee. Dat komt vaker voor dan je misschien zou verwachten. Niemand weet helemaal waarom dat precies is. Veel mensen vermoeden dat katten ons een cadeautje gunnen, omdat onze jachtkunsten natuurlijk nogal te wensen overlaten. Wees daarom dankbaar als je dier af en toe een muisje voor je meebrengt. Het zou erg ongepast zijn om de kat voor dit mooie gebaar te straffen. Je dier zou helemaal niet in kunnen zien waarom je dit gedrag in hemelsnaam ongepast vindt.

katten jagen

De sprong is allesbepalend

De beslissende sprong wordt zo uitgemeten dat de achterpoten, die als eerste naar boven komen, alle vaart opvangen en de voorpoten vrij blijven om de prooi te grijpen. Daardoor kan de kat ook tijdens de sprong nog reageren op de uitwijkbeweging van een muis met zijn voorpoten. Bij een sprong van een verhoging komt de kat dicht bij het dier terecht en grijpt zijn prooi dan pas. De kat slaat zijn prooi niet, maar grijpt het met een snelle beweging van zijn met klauwen bewapende poten.

Kleine prooidieren worden direct met de tanden vastgepakt – meestal zet de kat het dier nog met een extra poot vast. Het komt ook voor dat katten hun buit weer laten gaan om er nog eens op te kunnen jagen. Na een aantal van zulke jachtpartijtjes is het jachtinstinct in sommige gevallen zoveel verzwakt dat de kat zonder buit thuiskomt. Anders neemt hij zijn prooi in zijn mond en brengt het zo naar een veilige plek om op te eten of naar zijn baasje, die niet weet wat hij of zij ermee aanmoet.

Alles wat je voor een kat nodig kunt hebben, zoals kattenvoer, kattenspeeltjes of kattengrit, vind je in de zooplus-shop.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?
7 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.