16 januari 2019

Als de jager in de kat naar boven komt

katten jagen

In jouw bijzijn gedraagt je huisdier zich poeslief, maar zodra hij een potentiële prooi ziet, neemt zijn innerlijke jager het over. Het normale proces van op de loer liggen, sluipen, vangen, doden en opvreten wordt alleen helemaal doorlopen als de kat écht honger heeft. Zo niet, dan komt het maar al te vaak voor dat de succesvolle jager je een halfdode muis als trofee op het tapijt aanbiedt.

Waarom katten jagen

Voor hun broodwinning hoeven huiskatten niet meer te jagen. Desondanks hebben katten nog steeds een onweerstaanbaar oer-jachtinstinct. Ook als een kat gewoon ruim genoeg gegeten heeft, zal het jachtinstinct aangevuurd worden zodra hij of zij een potentiële prooi in het oog krijgt. Daarbij maakt het niets uit of het een buitenkat, binnenkat of een ‘wilde’ kat is. Het jachtinstinct is erfelijk en wordt zo onophoudelijk van generatie op generatie doorgegeven.

Als de kat van huis is...

Brengt ze een muis voor je mee. Dat komt vaker voor dan je misschien zou verwachten. Niemand weet helemaal waarom dat precies is. Veel mensen vermoeden dat katten ons een cadeautje gunnen, omdat onze jachtkunsten natuurlijk nogal te wensen overlaten. Wees daarom dankbaar als je dier af en toe een muisje voor je meebrengt. Het zou erg ongepast zijn om de kat voor dit mooie gebaar te straffen. Je dier zou helemaal niet in kunnen zien waarom je dit gedrag in hemelsnaam ongepast vindt.

katten jagen

De sprong is allesbepalend

De beslissende sprong wordt zo uitgemeten dat de achterpoten, die als eerste naar boven komen, alle vaart opvangen en de voorpoten vrij blijven om de prooi te grijpen. Daardoor kan de kat ook tijdens de sprong nog reageren op de uitwijkbeweging van een muis met zijn voorpoten. Bij een sprong van een verhoging komt de kat dicht bij het dier terecht en grijpt zijn prooi dan pas. De kat slaat zijn prooi niet, maar grijpt het met een snelle beweging van zijn met klauwen bewapende poten.

Kleine prooidieren worden direct met de tanden vastgepakt – meestal zet de kat het dier nog met een extra poot vast. Het komt ook voor dat katten hun buit weer laten gaan om er nog eens op te kunnen jagen. Na een aantal van zulke jachtpartijtjes is het jachtinstinct in sommige gevallen zoveel verzwakt dat de kat zonder buit thuiskomt. Anders neemt hij zijn prooi in zijn mond en brengt het zo naar een veilige plek om op te eten of naar zijn baasje, die niet weet wat hij of zij ermee aanmoet.

Alles wat je voor een kat nodig kunt hebben, zoals kattenvoer, kattenspeeltjes of kattengrit, vind je in de zooplus-shop.

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.