Een kattenproof tuin

Een kattenproof tuin

Een kattenproof tuin

Lekker doe-het-zelven

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld. In dit artikel lees je alles over: een kattenproof tuin.

Het nodige materiaal

Zijn twee prachtige Turkse-Van-katten alleen maar op het balkon vrij rond te laten lopen leek meneer Böhm niet genoeg en daarom wilde hij een omheining in zijn tuin die veilig voor katten is. Honden moesten buitengehouden worden, katten moesten binnengehouden worden. Maar hij schrok enorm van de torenhoge prijs die er voor materiaal en installatie werd gerekend. Hij besloot dan ook om de omheining zelf te bouwen, waardoor hij meer dan de helft goedkoper uit was. Bij de bouwmarkt sloeg hij het nodige materiaal in:

  • Gerold hekwerk, 2 meter hoog en 25 meter lang
  • 2 bouwpakketdeuren
  • Genoeg hekpalen
  • 50 cm hoog plexiglas
  • Drainagepijpen
  • Kant-en-klaar-cement
  • Spandraden en klemmen

Met de aanhangwagen van de buren bracht hij de voorraad thuis en begon met de voorbereidingen.

Zo wordt een omheining opgezet

Met een draad stak meneer Böhm de toekomstige omheining af en groef om de drie meter en extra aan de kant van de deur een gat van 60 centimeter diep. Daar zette hij telkens een drainagepijp in, vulde het met kant-en-klaar-cement en stak daar weer loodrecht een hekpaal (gebruik de waterpas!). Het cement moest een aantal dagen drogen, daarna wamen de dwarsbalken aan de beurt, die ook met cement in de grond werden verankerd, zonder een pijp, maar wel met een gegoten blok cement als verzwaring. Pas weer na een aantal dagen kon hij het hekwerk uitrollen en met een draad aan de palen vastmaken. Meneer Böhm zette op de leeggelaten plekken de deuren in en zette het geheel vast met spandraden, die aangetrokken worden door klemmen.

De puntjes op de i

Ten slotte kwam het bevestigen van de plexiglasplaten aan bod. Dit gebeurde bovenaan de binnenkant van de omheining, om te voorkomen dat de katten kunnen ontsnappen. Anders bestaat er bij dieren met bijzondere klim- en springtalenten het gevaar dat ze de omheining kunnen overwinnen. De 50 cm hoge en 2 tot 4 mm dikke platen zijn op meerdere plaatsen aangeboord en met draad aan het hekwerk bevestigd. En klaar was de kattenproof omheining. Nu mochten de twee katten via het kelderraam hun nieuwe rijk in, dat direct hun lievelingsterrein werd. Afgezien van de enorme hoeveelheid geld die is bespaard, heeft de bouw van het omheinde kattenverblijf meneer Böhm zo’n 100 uur werk gekost.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.