Waarom katten goed zijn voor onze gezondheid

vrouw knuffelt kat goed voor gezondheid

Katten zijn beter voor je gezondheid dan je zou denken!

Het geluid van een spinnende kat is misschien wel een van de meest ontspannende dingen om naar te luisteren. Kattenbaasjes zullen bevestigen dat samenleven met katten hen goed doet. Deze uitspraak is ook nog eens wetenschappelijk bevestigd. Lees in dit artikel waarom katten goed zijn voor onze gezondheid.

  • Katten verminderen stress

Amerikaanse onderzoekers hebben bewezen dat katten het stressniveau van hun baasjes verlagen. Als je een kat aait, worden er meer gelukshormonen aangemaakt. Tegelijkertijd neemt de productie van stresshormonen af. Het gespin van een kat versterkt het ontspannende effect.

Het team van onderzoekers ging voor deze studie op zoek naar een beroepsgroep die dagelijks veel stress heeft. Ze besloten daarom alleenstaande effectenmakelaars te kiezen. De onderzoekers hebben daadwerkelijk bewezen dat de aanwezigheid van katten een positief effect op de testpersoon had. Ze maten daarvoor stresssymptomen zoals een stijgende bloeddruk, verhoogde hartslag en de productie van zweet. De testpersoon met kat reageerde aanzienlijk rustiger in stressvolle situaties.

  • Katten zijn goed voor het hart

Bij stress stijgt onze bloeddruk. Als je constant een te hoge bloeddruk hebt, loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Aangezien katten een positief effect hebben op stress, wordt ook het risico op ziekte verlaagd. Onderzoeken hebben bevestigd dat in huishoudens met katten 30% minder hartinfarcten optraden.

  • Katten dragen bij aan gezonde botten

Het spinnen van katten heeft een genezende werking. Spinnen heeft echter nog meer voordelen. Onderzoeken wijzen uit dat het gelijkmatige, brommende geluid van katten een genezend effect op botten kan hebben. Daardoor genezen botbreuken bij katten sneller dan bij andere zoogdieren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat een frequentie van ca. 25 Hertz daarvoor verantwoordelijk is. Het spinnen werkt ook bij mensen. Met behulp van elektronica konden de onderzoekers de frequentie imiteren. Daarmee is een genezende werking op menselijke botbreuken bevestigd.

  • Katten verlagen het risico op allergieën bij kinderen

Kersverse ouders maken zich er vaak zorgen over dat hun kat een negatieve invloed op de gezondheid van hun baby kan hebben. Het tegendeel is echter het geval. Onderzoeken hebben uitgewezen dat kinderen die opgroeien met een kat een lager risico op allergieën hebben. Dit is echter alleen van toepassing als er geen eerdere gevallen in de familie bekend zijn.

Goed om te weten

Kinderen die opgroeien met katten, genieten nog meer voordelen. Veel onderzoeken hebben dit bevestigd. Zo hebben katten bijvoorbeeld een positief effect op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Ze leren snel verantwoordelijkheid te nemen en ontwikkelen een hogere sociale competentie.

kat met kind
  • Katten zijn fijngevoelig

Katten schijnen onze gevoelens zeer goed op te pikken. Ze merken het blijkbaar als het niet goed met ons gaat of als we ziek zijn. Er zijn verhalen die verraden hoe fijngevoelig katten precies zijn. Zoals die over de kater Oscar. Oscar woont in een Amerikaans verzorgingshuis. Daar wandelt hij iedere dag door de gangen en bezoekt patiënten. Het bijzondere is dat hij het lijkt te merken als patiënten binnenkort zullen overlijden. Zijn voorspelling is zo precies dat het verzorgingspersoneel de familie op de hoogte brengt als de kater langer bij een patiënt blijft liggen.

  • Katten zijn goede therapiedieren

Dankzij hun positieve effect op ons mensen worden katten tegenwoordig ook gebruikt in therapie. Therapiekatten kunnen bijvoorbeeld ouderen met dementie of kinderen met AIDS helpen. Ze geven patiënten een goed gevoel en gaan eenzaamheid tegen. Bovendien kunnen ze de afstand tussen therapeut en patiënt verkleinen. Katten kunnen dus op veel manieren worden ingezet in therapie.

Goed om te weten

Therapiekatten hebben geen speciale training nodig. Het is echter wel aan te raden dat de kat open tegenover mensen en vreemden is. In principe is iedere kat geschikt. Een dierenasiel in Amersfoort heeft bijvoorbeeld een project in het leven geroepen waarbij kinderen katten voorlezen. Katten luisteren namelijk goed en leveren geen kritiek. Dat geeft kinderen een veilig gevoel en helpt ze te leren lezen. De asielkatten genieten op hun beurt van de aandacht en het aaien.

Ontdek ook ons assortiment aan kattenvoer en kattenaccessoires!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.