Waarom zijn katten gek op kartonnen dozen? Dit is het antwoord

Geschreven door Bärbel Edel
Kat zit in doos

Kartonnen dozen hebben een magische aantrekkingskracht op katten.

Voor kattenbaasjes is het maar wat bekend: je hebt nog maar net een doos weggezet of je kat ligt er al in. Katten zijn dol op dozen. Maar waar komt dat door? Nederlandse wetenschappers hebben dit aparte gedrag onderzocht. Lees hieronder meer over waarom je kat gek is op kartonnen dozen.

Het internaat staat vol met afbeeldingen van katten die in een doos zitten. Kartonnen dozen hebben voor katten een magische aantrekkingskracht. Veel kattenbaasjes staan versteld te kijken als hun kat straal voorbij een mooi, nieuw knuffelholletje loopt en liever in de verpakking gaat liggen.

Dozen verminderen stress bij katten

Het team van Claudia Vinken, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en gedragsbioloog, ploos dit fenomeen tot op de bodem uit. Voor haar experiment gingen de onderzoekers naar een asiel en selecteerden 19 katten die daar recentelijk waren aangekomen. Tien van deze katten kregen een doos in hun kooi. De negen andere katten moesten het zonder doos stellen.

Na een aantal dagen werd al duidelijk dat de katten met doos aanzienlijk rustiger waren. In de nieuwe omgeving voelden ze zich meer op hun gemak en vertrouwden mensen sneller. Hun stressniveau zonk een stuk sneller dan bij de controlegroep zonder doos.

De dozen gaven de katten een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De katten konden zich op ieder moment in de dozen verstoppen en hebben zo wat privacy. Daardoor konden de katten zich ontspannen en werd het stressniveau verlaagd. Dit verbeterde ook het immuunsysteem van de dieren.

Kat slaapt in doos © tatianika / stock.adobe.com
Hoe kleiner, des te beter: hoe kleiner de doos is, des te liever lijkt de kat er in te willen liggen.

Karton zorgt voor een aangename temperatuur

Het experiment met de asielkatten verklaart echter niet waarom met name kartonnen dozen nou zou geliefd zijn onder katten. Een kunststof mand zou namelijk ook een goede schuilplek kunnen zijn.

De doorslaggevende factor is de speciale eigenschap van karton: het materiaal isoleert namelijk redelijk goed en beschermt daardoor tegen kou.

Uit onderzoek is gebleken dat katten het graag lekker warm hebben. Ze kunnen over het algemeen hogere temperaturen dan mensen aan. Daarom liggen katten ook graag op de verwarming of een zonnige plek op de vensterbank.

Ook een kartonnen doos is lekker warm, vooral als die op een koude vloer staat. Dan is het dus ook geen probleem als de doos eigenlijk veel te klein is voor de kat. Integendeel, hoe kleiner, des te prettiger. Door de lichaamswarmte ontstaat namelijk snel een warme plek. Perfect om lekker in op te krullen.

Kartonnen dozen: het beste cadeau voor je kat

Gooi een gebruikte doos niet meteen weg. Je maakt je kat er juist blij mee. Gun je kat er een tijdje plezier mee. De doos is namelijk een perfect cadeau.

Je kat kan erin slapen, van wat privacy genieten of vanuit een veilige plek de hele omgeving bekijken. Kartonnen dozen beschermen je kat van alle vier de kanten tegen mogelijke vijanden en biedt voldoende dekking op jacht naar een prooi.

Met een beetje tijd en moeite kun je van een doos ook een kattenhuis met raampjes maken. Ideaal voor je kat om zich in te verstoppen, te slapen en te spelen. Dozen van karton hebben ook nog andere voordelen: ze zijn uitermate geschikt om de klauwen aan te scherpen.

Let op: controleer van tevoren voor de zekerheid of er geen nietjes in de doos zijn achtergebleven waaraan je kat zich zou kunnen verwonden. Als je kat graag op kunststof knaagt moet je het plakband ook verwijderen.

Als een normale kartonnen doos niet helemaal jouw smaak is, zijn er in de online shop van zooplus genoeg mooie kartonnen kattenhuisjes te vinden.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van de  Universiteit Utrecht.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Ik ben een journalist, gek op dieren en heb al gedurende mijn studie Folklore de relatie tussen mensen en honden onderzocht. Een aantal jaar geleden heb ik een kater uit het dierenasiel in München geadopteerd. Hij, Elvis, is de reden dat ik mijn met blog “Lieblingskatze” (NL: lievelingskat) ben begonnen en me ook binnen mijn beroep op dieren richt. Met mijn artikelen wil ik mensen helpen hun huisdier beter te begrijpen.


Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.