Haaruitval bij de chinchilla

Haaruitval bij de chinchilla

Haaruitval bij de chinchilla

Haaruitval bij de chinchilla, de oorzaken en behandeling

De vacht van een chinchilla is extreem zijdeachtig en dicht, omdat er tot wel 60 haren uit één haarwortel groeien. Haaruitval of haarbreuk, of dit nu door vachtwissel, door stress of door het houden in ongeschikte omstandigheden wordt veroorzaakt, kan er zomaar toe leiden dat jouw hele interieur of jouw eigen kleding met een nieuw laagje chinchillabont wordt voorzien.

Meest voorkomende oorzaken van vachtproblemen

Vaak zijn stress en ongeschikte leefomstandigheden de oorzaak van vachtbreuk en vachtbijten. Controleer altijd als eerste het zandbad. Chinchilla’s nemen namelijk niet alleen maar een zandbad om hun vacht te verzorgen. Ze gebruiken het ook als een soort ‘bliksemafleider’, doordat ze in het bad niet alleen vuil, maar ook zorgen, stress en agressies van zich af wrijven. Hierbij is het essentieel dat de diertjes altijd toegang hebben tot het zandbad en vooral niet gestoord worden. Vogelzand, met zijn erg ruwe en scherpe korreltjes, is niet geschikt voor chinchilla’s, omdat een bad hierin binnen afzienbare tijd tot vachtbreuk leidt. Als je al chinchillazand gebruikt kan ook het wisselen naar een andere zandsoort effect hebben.

In grotere groepen komen vachtproblemen vooral voor bij dieren die laag in de hiërarchie staan en door andere dieren worden onderdrukt. Maar ook individuele dieren trekken vaak uit verveling hun eigen haren uit. Voor deze uitzonderlijk beweeglijke, intelligente en ’s nachts actieve diertjes zijn meerdere uren uitloop, sociaal contact en een heuse avontuurlijke omgeving echt geen overbodige luxe, maar zelfs noodzaak – niet alleen voor een gezonde vacht, maar ook voor een gezond leventje absoluut essentieel.

chinchilla

Invloed van het dieet op de vachtkwaliteit

Natuurlijk is een goed en gezond, d.w.z. speciaal afgestemd op deze diersoort, dieet het alfa en omega van een prachtig glanzende vacht. Als je jouw vrolijke vriendje naast chinchilla-pellets ook kruidenmixen, goed hooi en verse fruittakken om aan te knagen aanbiedt, is het dieet van jouw huisdier op beide manieren gezond en afwisselend – dus ook qua textuur en bezigheid – en kan haaruitval bij de chinchilla van tevoren voorkomen worden.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.
4 min

Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Een gezonde cavia houdt zijn schoonheid en gezondheid grotendeels zelf in stand. Met zijn nageltjes haalt hij stof en vuil uit zijn vachtje en met zijn tong likt hij zichzelf schoon. Maar jij kan ook wat doen! Bestudeer deze verzorgingstips voor een cavia goed en kijk wat je kunt doen.
5 min

Hoe werkt de spijsvertering van een konijn?

Alle baasjes van een konijn moeten vertrouwd zijn met de spijsvertering van hun huisdier. Konijnen hebben namelijk speciale voeding nodig dat rijk is aan ruwe celstoffen (bijvoorbeeld hooi), aangezien voedingstransport alleen door permanente voedingsopname kan plaatsvinden. De ononderbroken voedingsopname zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel continu werkt. Anders kan een konijn gevaarlijke verteringsproblemen krijgen.