Wanneer konijnen kou vatten This article is verified by a vet

Wanneer konijnen kou vatten

Wanneer konijnen kou vatten

Symptoom voor verschillende aandoeningen

Wanneer konijnen kou vatten, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen. Maar ook ingeademde stofdeeltjes als strooisel, grit of voerresten kunnen een luchtweginfectie veroorzaken.

Zieke ademhalingsorganen

Ontstoken neusholtes (rhinitis) en bijholtes (sinusitis) komen het meest voor, maar ook ontstekingen van de luchtpijp (tracheitis), de bronchiën (bronchitis) en longen (pneumonie) komen voor. Deze worden veroorzaakt door verschillende bacteriële en virale ziekteverwekkers.

Pseudotuberculose van knaagdieren

De bacterie Yersinia pseudotuberculosis komt via het voer of door de lucht in de ademhalingsorganen. Een chronisch ziekteverloop is het meest voorkomend, waarbij aan het begin van de infectie rhinitis, sinusitis en tracheobronchitis optreden. Bij zware vormen hebben de dieren een ontwikkelde longontsteking onder de leden. Ook mensen kunnen door een pseudotuberculose-bacterie worden aangestoken. De diagnose is bij mensen echter alleen te stellen als de aanwezigheid van de ziekteverwekker is aangetoond, omdat er niet altijd karakteristieke symptomen optreden.

Infectieuze konijnenpneumonie

Ook deze aandoening wordt door een bacterie veroorzaakt – de Pasteurella multocida. In acute gevallen worden de dieren snel extreem apathisch en verliezen ze al hun eetlust, hebben een bindvliesontsteking en eventueel ook diarree. Bij een chronisch verloop krijgt het konijn moeilijkheden met ademen, een loopneus, vermagert hij sterk en krijgt hij een borstelige vacht.

Wanneer konijnen kou vatten

Veroorzakers van de zogenaamde konijnenverkoudheid zijn meerdere verschillende ziektekiemen. De verkoudheid blijft vooral bij dieren met verzwakte immuunsystemen als chronische aandoening bestaan en kan zo de vatbaarheid voor andere ziekten verhogen.

Myxomatose

Een myxomatose-infectie wordt door virussen veroorzaakt en komt meestal in eerste instantie tot uiting door het opzwellen van de oogleden. Deze ziekteverwekkers komen namelijk onder andere via de slijmhuid in het dier. In een later stadium komt er slijmerig-etterige afscheiding uit de ogen en neus, en later zwelt de hele kop op. De verwekkers van myxomatose worden door bloedzuigende insecten als konijnenvlooien, mijten en luizen overgedragen, maar kunnen ook door besmet groenvoer, vliegen en zelfs door uzelf worden opgelopen. Ongeveer twintig procent van de geïnfecteerde dieren sterft.

Is bescherming tegen de ziekten mogelijk?

je kunt jouw dier laten inenten tegen konijnenverkoudheid en myxomatose.  De andere twee ziekten kunnen met antibiotica worden bestreden. Hiervoor moet de ziekte echter op tijd geconstateerd worden. Controleer jouw dieren daarom regelmatig en ga bij de eerste tekenen van een verkoudheid met jouw konijn naar de dierenarts. Je kunt jezelf en jouw konijnen ook tegen deze ziekten beschermen door alleen gezonde dieren in huis te halen.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.