Wanneer konijnen kou vatten

Wanneer konijnen kou vatten

Wanneer konijnen kou vatten

Symptoom voor verschillende aandoeningen

Wanneer konijnen kou vatten, kan de oorzaak bij verschillende aandoeningen liggen. En een aantal ziekten beginnen heel onschuldig met symptomen die op verkoudheid lijken, alleen om later met ernstige complicaties te eindigen. Maar ook ingeademde stofdeeltjes als strooisel, grit of voerresten kunnen een luchtweginfectie veroorzaken.

Zieke ademhalingsorganen

Ontstoken neusholtes (rhinitis) en bijholtes (sinusitis) komen het meest voor, maar ook ontstekingen van de luchtpijp (tracheitis), de bronchiën (bronchitis) en longen (pneumonie) komen voor. Deze worden veroorzaakt door verschillende bacteriële en virale ziekteverwekkers.

Pseudotuberculose van knaagdieren

De bacterie Yersinia pseudotuberculosis komt via het voer of door de lucht in de ademhalingsorganen. Een chronisch ziekteverloop is het meest voorkomend, waarbij aan het begin van de infectie rhinitis, sinusitis en tracheobronchitis optreden. Bij zware vormen hebben de dieren een ontwikkelde longontsteking onder de leden. Ook mensen kunnen door een pseudotuberculose-bacterie worden aangestoken. De diagnose is bij mensen echter alleen te stellen als de aanwezigheid van de ziekteverwekker is aangetoond, omdat er niet altijd karakteristieke symptomen optreden.

Infectieuze konijnenpneumonie

Ook deze aandoening wordt door een bacterie veroorzaakt – de Pasteurella multocida. In acute gevallen worden de dieren snel extreem apathisch en verliezen ze al hun eetlust, hebben een bindvliesontsteking en eventueel ook diarree. Bij een chronisch verloop krijgt het konijn moeilijkheden met ademen, een loopneus, vermagert hij sterk en krijgt hij een borstelige vacht.

Wanneer konijnen kou vatten

Veroorzakers van de zogenaamde konijnenverkoudheid zijn meerdere verschillende ziektekiemen. De verkoudheid blijft vooral bij dieren met verzwakte immuunsystemen als chronische aandoening bestaan en kan zo de vatbaarheid voor andere ziekten verhogen.

Myxomatose

Een myxomatose-infectie wordt door virussen veroorzaakt en komt meestal in eerste instantie tot uiting door het opzwellen van de oogleden. Deze ziekteverwekkers komen namelijk onder andere via de slijmhuid in het dier. In een later stadium komt er slijmerig-etterige afscheiding uit de ogen en neus, en later zwelt de hele kop op. De verwekkers van myxomatose worden door bloedzuigende insecten als konijnenvlooien, mijten en luizen overgedragen, maar kunnen ook door besmet groenvoer, vliegen en zelfs door uzelf worden opgelopen. Ongeveer twintig procent van de geïnfecteerde dieren sterft.

Is bescherming tegen de ziekten mogelijk?

je kunt jouw dier laten inenten tegen konijnenverkoudheid en myxomatose.  De andere twee ziekten kunnen met antibiotica worden bestreden. Hiervoor moet de ziekte echter op tijd geconstateerd worden. Controleer jouw dieren daarom regelmatig en ga bij de eerste tekenen van een verkoudheid met jouw konijn naar de dierenarts. Je kunt jezelf en jouw konijnen ook tegen deze ziekten beschermen door alleen gezonde dieren in huis te halen.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.
4 min

Verzorgingstips voor een tevreden cavia

Een gezonde cavia houdt zijn schoonheid en gezondheid grotendeels zelf in stand. Met zijn nageltjes haalt hij stof en vuil uit zijn vachtje en met zijn tong likt hij zichzelf schoon. Maar jij kan ook wat doen! Bestudeer deze verzorgingstips voor een cavia goed en kijk wat je kunt doen.
6 min

De voedselvoorziening van de cavia

De spijsvertering van cavia's is erg complex. Aandoeningen aan de spijsvertering worden meestal veroorzaakt door fouten in de voeding. Het voedseltransport in het spijsverteringsstelsel van cavia's vindt plaats door verdere voeropname, waardoor cavia's vrijwel ononderbroken eten. Het toevoegen van meer voedsel zal het vorige voedsel verschuiven. Hiervoor hebben ze vooral rauw vezelrijk voer nodig, zoals hooi, dat dus altijd beschikbaar moet zijn voor cavia's met zoet water. In dit artikel lees je alles over de voedselvoorziening van de cavia.