Hamsterscaping – Creeër het ultieme huis voor je hamster!

Hamsterscaping

Het bouwen en inrichten van het huis van je hamster, ook wel hamsterscaping genoemd, is ontzettend populair in Nederland. Dat is ook geen wonder, het is voor veel mensen een leuke hobby en je hamster zal je dankbaar zijn met een op en top ingerichte kooi. Wil je zelf beginnen met hamsterscaping en ben je benieuwd welke spullen je nodig hebt? Of ben je vooral op zoek naar inspiratie? Lees dan verder en ontdek de eindeloze mogelijkheden van hamsterscaping!

Hamsterscape ideeën uitwerken

Stap één is bepalen hoe je ongeveer wilt dat de hamsterkooi eruit komt te zien. Denk aan de grootte van de kooi, hoeveel ruimte heb je beschikbaar? En wat wil je erin aanbrengen? Dat is onder andere afhankelijk van het aantal hamsters dat je hebt, je budget en je creativiteit. Schrijf alles op dat je leuk of interessant vindt. Zo vormt zich vanzelf een beeld in je hoofd dat je op papier kunt uittekenen.

Kladblok

Wat heb je nodig voor hamsterscaping?

Op basis van je ideeën en je tekening ga je op zoek naar materialen met de juiste afmetingen. Gebruik bij hamsterscaping zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Hamsters zijn echte knagers. Door materialen zoals hout te kiezen voorkom je dat je hamster ziek wordt omdat hij iets binnenkrijgt dat hij niet zou moeten eten. Hieronder tips en handige links naar onmisbare producten voor je hamsterscaping project.

Alles begint natuurlijk met een goede kooi. Je kunt plastic kooien gebruiken met een traliedak. Zo kun je lekker naar je hamster kijken terwijl die zich vermaakt met alle spulletjes in de kooi. Maar ook kooien met tralies rondom kun je prima gebruiken. Zo is de hamsterkooi Skyline Hoppelgarten 100 een prima optie. Deze kooi heeft al een aantal hoogteverschillen zodat je meteen aan de slag kunt Wil je liever de hoogte in? Dan is de Savic Zeno 3 Empire met zijn 116 cm hoogte echt iets voor jou.

De kunst bij hamsterscaping is om een zo natuurlijk mogelijke, uitdagende en comfortabele omgeving voor je hamster te maken. Goede bodembedekking is dan ook onmisbaar. Dus wat is goede bodembekking? Natuurlijk materiaal zoals vlas, gras, hooi of mos is perfect. Een laag van ongeveer 10 cm is lekker voor de pootjes van je hamster, er kan naar hartenlust op geknaagd worden en het geheel ziet er mooi en natuurlijk uit. Pas wel op met stro. Een beetje stro is niet erg maar vanwege de dikte en grove structuur is het niet geschikt als volledige bodembedekking voor hamsters.

Gebruik natuurlijk nestmateriaal waar je hamster zich lekker in kan nestelen en dat goed isoleert. Kerbl hennepwol is bijvoorbeeld een goede keuze. Naast goede isolatie is hennepwol ook goed absorberend en het is nog eens 100% composteerbaar ook!

Hamsters houden van lekker klimmen en klauteren. Wanneer hamsters te weinig beweging krijgen gaan ze aan de tralies van de kooi knagen en iedereen met een hamster weet hoe dit je nachtrust behoorlijk kan verstoren. Met een knaagdiertrapje breng je hoogteverschillen aan in de kooi. Dat maakt het geheel wat ruimtelijker en bovendien maak je zo optimaal gebruik van de ruimte.

Met bruggetjes verbind je verschillende onderdelen van het parcours of de inrichting met elkaar. Zo zijn er prachtige, houten hangbruggen van ongeveer 55 cm lang. Is je hamster een echte acrobaat? Kies dan voor de Trixie hangbrug Grand, met nog meer speelmogelijkheden!

Hamsters vinden het heerlijk om door tunneltjes heen te kruipen. Hamstertunnels stimuleren het natuurlijke gedrag van de dieren en ze vinden het leuk om tunnels te graven. Tunnels zijn verkrijgbaar van verschillende natuurlijke materialen zoals wilgentenen, kurk of zelfs gras. Er is zelf een hooitunnel van JR Farm verkrijgbaar. Dat is niet alleen speelgoed maar ook een lekkere snack voor je hamster!

Voor de echte sportievelingen kun je een loopwiel aan de inrichting toevoegen. Het Trixie houten loopwiel is een mooie, die perfect aansluit bij de natuurlijke uitstraling van de rest van de hamsterkooi.

Ook je hamster wordt weleens moe van al dat gespeel en al die avonturen. En zelfs als er niks bijzonders gebeurt, slaapt een hamster al gauw 14 uur per dag. Een gezellig, warm huisje is dan ook een echte must-have bij hamsterscaping! Dit houten hoekhuisje is hier perfect voor en staat ook nog eens leuk bij de rest van de kooi inrichting. Zet er een lekker grasbed van Trixie in voor nog meer comfort. En je hamster kan ook nog eens zijn eigen bed opeten!

Overige inrichting voor je hamsterkooi

Je hamsterscaping project is bijna compleet wanneer je alle bovenstaande spullen hebt toegevoegd en vormgegeven op je eigen, creatieve manier. Vergeet niet om de kooi aan te vullen met drinkflesjes en voerbakjes, want van al dat spelen krijgen hamsters honger en dorst!

De ultieme hamsterscaping kooi bouwen?

Dan heb je de Savic Tasmania 120 nodig. Deze gigantische kooi is maar liefst 1,20 m lang en bijna een meter hoog. Nog beter, voor deze kooi is er een speciale knaagdierset met verschillende platformen en ladders van onbehandeld hout. Oftewel, de perfecte basis voor de ultieme hamsterscaping kooi!

Voorgestelde producten van de redactie van zooplus.

De producten in deze box zijn voorstellen van de redactie. Accessoires in de zooplus online dierenwinkel zijn geen reclame van de genoemde merken.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?