Hoest bij het paard

Dierenarts bij paard

Allergie of infectie?

Als het paard hoest en snuift, is een infectie niet altijd de oorzaak. Soms zijn de elegante viervoeters ook gewoon allergisch – voor hooi of het stof dat daarin zit en voor schimmelsporen. Een dierenarts kan vaststellen of er sprake is van een infectie of een moeilijk behandelbare allergie.

Waar komt een allergie vandaan?

De oorzaak van een allergie is vaak het verkeerd functioneren van het immuunsysteem,  dat onschadelijke stoffen identificeert en bestrijdt als ziekteverwekkers. Daardoor ontstaan typische allergische reacties: het lichaam reageert op de zogenaamde ziekteverwekkers met een uitslag, hoesten, gezwollen slijmvliezen of een loopneus.

Is mijn paard allergisch?

Ook in een paardenstal zijn allergenen alomtegenwoordig. Dit komt in de beste pensionstallen voor: zelfs hoogwaardig hooi stuift en bevat sporen van schimmels, die zich tijdens het drogen in de balen vestigen. Een hoestend paard is dus niet zelden het gevolg van een allergie. Om vast te stellen of het paard een allergie heeft, raden veel dierenartsen een allergietest aan. Deze is niet altijd doorslaggevend, maar kan een indicatie geven welke stoffen vermeden dienen te worden.

Wat te doen bij hoesten?

Of het nu gaat om een allergie of een infectie – bij een hoestend paard moet men in elk geval naar een stofvrije omgeving met frisse lucht streven. Paardenstrooisel in plaats van stro in de stal en het voeren van hoogwaardig hooi of geweekt hooi of hooibrokken verminderen de belasting en verzachten de symptomen.

Pollenallergie

De behandeling is lastiger als het paard niet allergisch is voor hooi, maar voor pollen. Ook deze viervoeters hebben een stofvrije omgeving met frisse lucht nodig. Dat is in het pollen-hoogseizoen vaak lastig. Tegenwoordig zijn er pollennetjes voor paarden, die de meeste pollen moeten opvangen. Daarnaast kan de dierenarts verschillende geneesmiddelen voorschrijven die de gevoeligheid voor allergieën verminderen en het ophoesten van eventueel aanwezig slijm makkelijker maken.

Moet ik mijn paard nu sparen?

Wat veel paardenliefhebbers niet weten: ook voor hoestende paarden is beweging een must! Het paard hoeft niet per se te zweten, maar draven aan de longeerlijn of aan de hand helpt om de bronchiën te verwijden en slijm op te hoesten. Raadpleeg ook hiervoor een dierenarts.

Overigens: in de zooplus-shop vindt je speciaalvoer voor hoestende paarden!

Meest gelezen artikelen

Jouw eerste aquarium

Wie eindelijk al zijn dromen met de aankoop van jouw eerste aquarium vervuld heeft en de veel te lange opstartfase achter de rug heeft, wil die natuurlijk zo snel mogelijk bevolken. Nu is het tijd om een keuze te maken uit alle vissoorten die in de handel verkrijgbaar zijn. De vissen moeten ten eerste bij het desbetreffende aquarium passen (qua waterwaarden etc.) en natuurlijk bij elkaar kunnen leven. Om je alvast inzicht te geven in wie er allemaal in jouw aquarium kan gaan zwemmen, stellen wij je van de bekendste en grootste visfamilies telkens één vertegenwoordiger voor:

Vissen voeren met levend voer

Wie ’s zomers regelmatig door de natuur gebanjerd is, om de beschubde vrienden met vers levend voer zoals muggenlarven of watervlooien te verwennen, vraagt zich waarschijnlijk af of zijn of haar vissen ook in de koudere maanden van vers voer kunnen genieten. Maar veel aquariumhouders schrikken ervoor terug om wormen, larven of watervlooien in de vriezer te bewaren. Bovendien is levend voer natuurlijk niet hetzelfde als vers. Wat nu?

Installatie van het aquarium

Het besluit is genomen: Er moet een aquarium komen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk; waar moet op gelet worden? In dit artikel lees je alles over de installatie van het aquarium.