14 augustus 2018

Hoest bij het paard

allergie of infectie?

Als het paard hoest en snuift, is een infectie niet altijd de oorzaak. Soms zijn de elegante viervoeters ook gewoon allergisch – voor hooi of het stof dat daarin zit en voor schimmelsporen. Een dierenarts kan vaststellen of er sprake is van een infectie of een moeilijk behandelbare allergie.

Waar komt een allergie vandaan?

De oorzaak van een allergie is vaak het verkeerd functioneren van het immuunsysteem,  dat onschadelijke stoffen identificeert en bestrijdt als ziekteverwekkers. Daardoor ontstaan typische allergische reacties: het lichaam reageert op de zogenaamde ziekteverwekkers met een uitslag, hoesten, gezwollen slijmvliezen of een loopneus.

Is mijn paard allergisch?

Ook in een paardenstal zijn allergenen alomtegenwoordig. Dit komt in de beste pensionstallen voor: zelfs hoogwaardig hooi stuift en bevat sporen van schimmels, die zich tijdens het drogen in de balen vestigen. Een hoestend paard is dus niet zelden het gevolg van een allergie. Om vast te stellen of het paard een allergie heeft, raden veel dierenartsen een allergietest aan. Deze is niet altijd doorslaggevend, maar kan een indicatie geven welke stoffen vermeden dienen te worden.

Wat te doen bij hoesten?

Of het nu gaat om een allergie of een infectie – bij een hoestend paard moet men in elk geval naar een stofvrije omgeving met frisse lucht streven. Paardenstrooisel in plaats van stro in de stal en het voeren van hoogwaardig hooi of geweekt hooi of hooibrokken verminderen de belasting en verzachten de symptomen.

Pollenallergie

De behandeling is lastiger als het paard niet allergisch is voor hooi, maar voor pollen. Ook deze viervoeters hebben een stofvrije omgeving met frisse lucht nodig. Dat is in het pollen-hoogseizoen vaak lastig. Tegenwoordig zijn er pollennetjes voor paarden, die de meeste pollen moeten opvangen. Daarnaast kan de dierenarts verschillende geneesmiddelen voorschrijven die de gevoeligheid voor allergieën verminderen en het ophoesten van eventueel aanwezig slijm makkelijker maken.

Moet ik mijn paard nu sparen?

Wat veel paardenliefhebbers niet weten: ook voor hoestende paarden is beweging een must! Het paard hoeft niet per se te zweten, maar draven aan de longeerlijn of aan de hand helpt om de bronchiën te verwijden en slijm op te hoesten. Raadpleeg ook hiervoor een dierenarts.

Overigens: in de zooplus-shop vindt je speciaalvoer voor hoestende paarden!

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?