Verhuizen met vissen

Verhuizen met vissen

Verhuizen met vissen

Met de goede voorbereiding stressvrij verhuizen met vissen

Niemand die ooit een aquarium gekocht heeft, dacht er bij deze gelegenheid als eerste aan, zijn huidige domicilie samen met zijn vochtige huisdieren weer te verlaten. Het gebeurt echter maar al te vaak dat mensen door persoonlijke of beroepsmatige veranderingen verplicht worden van woning of woonplaats te veranderen. Hoe krijg je dan het aquarium met inhoud zo goed mogelijk in het nieuwe thuis? In dit artikel lees je alles over verhuizen met vissen.

Water in de nieuwe woonplaats

Vraag ruim op tijd bij de plaatselijke watermaatschappij naar de waarden van het leidingwater of test deze waarden met een simpele teststrip of druppeltestje zelf. Vooral als het nieuwe huis verder weg is, zijn de verschillen vaak diepgaand. In sommige regio’s verschillen de waarden van het water al dramatisch binnen een paar kilometer. Met name bij gevoelige vissen kunnen grote schommelingen in waterwaarden fatale gevolgen hebben.

Acclimatiseren van het water

Als je voor de eigenlijke verhuizing al de mogelijkheid heeft, water uit de toekomstige woonomgeving te gebruiken, kun je het ‘nieuwe’ water voor de wekelijkse waterverversing gebruiken. Hiervoor geldt: liever vaker minder, dan één keer veel. Als richtlijn kun je één tot twee keer per week 20 tot 30 procent aanhouden. Hiermee voer je de nieuwe waterverhoudingen langzaam in en geef je de dieren genoeg tijd om daaraan te wennen. Gebruik je ontzout water (totaalontzouter of omgekeerde osmoseinstallatie), heb je natuurlijk als voordeel dat de waterwaarden door de ontzouting sowieso erg stabiel zijn. Is je nieuwe woonplaats te ver weg, of is het aquarium gewoon te groot om genoeg vers water voor de acclimatisering-waterverversing aan te voeren, moet je ruim op tijd naar geschikte waterbakken zoals jerrycans of vaten (vanzelfsprekend voor levensmiddelen geschikt en bezinkselvrij) zoeken. Hierin moet zoveel mogelijk van het vertrouwde water, minstens 50 procent, mee verhuisd worden. De vissen hebben dan ter plaatse de mogelijkheid om aan de nieuwe situatie te wennen.

Verhuizen met vissen, het transport van het reservoir

Met name grotere aquaria moeten voor transport geleegd worden. Ook bij kleine 60 liter-aquaria is dit sterk aanbevolen. Een paar centimeter van de bodem met een beetje water belast de bodemplaat en natuurlijk ook de ijverige verhuishulpen al enorm. De bodemgrond (die je overigens absoluut niet mag reinigen, omdat in de bodem bacteriën leven die voor het ecosysteem absoluut essentieel zijn) kan eenvoudig in jerrycans of cementemmers vervoerd worden. Het reservoir zelf kunt u, nadat het volledig geleegd is, afhankelijk van gewicht min of meer probleemloos vervoerd worden. Het is raadzaam om de randen, of zelf het hele reservoir, met piepschuim te beschermen. In de verhuiswagen moet het aquarium per se vlak staan om spanningen in het glas te vermijden.

Vervoer van de dieren en planten

Kleinere vissen en planten kunnen vervoerd worden in plastic zakken van gepaste grootte met genoeg lucht boven het wateroppervlak. Bij langere afstanden of grotere vissen zijn grote, afsluitbare emmers aan te bevelen, die je in een isolerende verpakking zoals bijvoorbeeld krantenpapier verpakt. Ook polystyreenbakjes, die ook voor levensmiddelentransport gebruikt worden, houden de temperatuur grotendeels constant. Als je grotere afstanden moet rijden, is het de moeite waard om voor de eigenlijke verhuizing een ‘testrit’ zonder vissen te doen, waarbij je regelmatig de temperatuur van het water controleert. Als de schommelingen toch te groot zijn, kun je eventueel warm (of natuurlijk in de zomer koud) water in een losse container meenemen en het aquariumwater hiermee steeds in kleine hoeveelheden op temperatuur brengen.

Langere ritten

Op langere ritten kan het nodig zijn om lucht in het water in te spuiten. Door het bewegen van het water in de auto en natuurlijk het verbruik van de dieren zelf kan het zuurstofgehalte namelijk erg snel afnemen. Hiervoor maak je in de deksel van emmer of bak een passend gat, breng je een luchtslang in en plakt deze dicht met silicone. Een bijpassende luchtpomp, die je aan de sigarettenaansteker van je voertuig kunt aansluiten, kun je ofwel kopen ofwel met een beetje handigheid zelf bouwen. Vergeet niet ook nog een gat voor de overbodige lucht te maken. Om het weglopen van lucht te voorkomen, kun je ook aan dit gat een klein stukje slang plakken en dit met een klein kunststoffen terugslagklepje te bedekken.

Om al te veel vervuiling van het transportwater te vermijden, zou je de dieren al de avond voor hun grote reis niet meer moeten voeren. Ook nadat je de vissen weer in het aquarium heeft gezet, hebben de dieren eerst een paar uur nodig om van de reisstress bij te komen, voordat ze weer gevoerd worden.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Waterverversing in een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort. In dit artikel lees je dan ook alles over: water verversen in een aquarium. Hoewel ze vrijwel uitgestorven zijn, geloven een aantal siervishouders nog steeds in de mythe, dat een ‘biologisch evenwicht’, zoals in de natuur, ook in hun aquaria mogelijk is. Zij rechtvaardigen hiermee hun ‘kostbare’ oude water. Lees meer over de noodzaak van waterverversing in dit artikel.
4 min

Verhuizen met vissen

Niemand die ooit een aquarium gekocht heeft, dacht er bij deze gelegenheid als eerste aan, zijn huidige domicilie samen met zijn vochtige huisdieren weer te verlaten. Het gebeurt echter maar al te vaak dat mensen door persoonlijke of beroepsmatige veranderingen verplicht worden van woning of woonplaats te veranderen. Hoe krijg je dan het aquarium met inhoud zo goed mogelijk in het nieuwe thuis? In dit artikel lees je alles over verhuizen met vissen.
4 min

Algen in het aquarium

Groen, rood, blauw – in alle kleuren en variaties bewonen algen een aquaria. Zonder hun hulp gaat het niet, maar als ze de overhand krijgen, moet er ingegrepen worden. Lees in dit artikel meer over algen in het aquarium.