Waterverversing in een aquarium

Waterverversing bij een aquarium

Waterverversing bij een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort. In dit artikel lees je dan ook alles over: water verversen in een aquarium.

Hoewel ze vrijwel uitgestorven zijn, geloven een aantal siervishouders nog steeds in de mythe, dat een ‘biologisch evenwicht’, zoals in de natuur, ook in hun aquaria mogelijk is. Zij rechtvaardigen hiermee hun ‘kostbare’ oude water. Lees meer over de noodzaak van waterverversing in dit artikel.

  1. Het aquarium is een kunstmatig ecosysteem
  2. Gedeeltelijke waterverversing

1. Het aquarium is een kunstmatig ecosysteem, dat zichzelf niet reguleert

Theoretisch gezien zit er misschien wel wat in, maar in de praktijk ziet het er totaal anders uit. Een aquarium, hoe groot het ook is, blijft altijd een kunstmatig ecosysteem dat niet naar evolutionaire maatstaven is ontstaan of zo werkt. In de natuur heerst een constante stofwisseling: alles dat afgestorven is wordt nog verder afgebouwd en in de kleinst mogelijke basisdeeltjes ontleedt.  Hieruit ontstaat weer nieuw leven – de kringloop van het leven.

In het aquarium is deze stofwisselingsketen daarentegen onvolledig en daarom blijven sommige producten automatisch onverwerkt. Ze blijven dus ‘over’ en hopen zich na verloop van tijd op tot gestaag stijgende concentraties. Op een gegeven moment komt het dan zo ver, dat zelfs de flexibelste siervis er genoeg van heeft en (“Waarom dan, hij zag er toch nog zo gezond uit?”) in stilte afscheid van het leven neemt.

2. Gedeeltelijke waterverversing

Het juiste wapen tegen vervuild water en de goede strategie voor “schoon” water is regelmatige waterverversing. Hoe vaak en hoe veel water er nu ververst moet worden, hangt ten eerste van aquariuminhoud en bevolkingsdichtheid af.

Vuistregel

Voor de frequentie kan in principe aangehouden worden: Hoe kleiner het aquarium is en hoe meer vissen er in leven, hoe vaker een deel van het oude water ververst moet worden. De hoeveelheid water die daarbij ververst moet worden is normaliter 30%, dus ongeveer een derde van de inhoud. Zo veel, iedere 14 dagen ververst, is een goede doorsneewaarde, waarbij ook beginners weinig fout kunnen doen. Behalve misschien te weinig verversen.

Zo verversen aquariumbezitters die bijv. cichliden uit het Malawimeer houden, wekelijks tot wel 50% van het water, omdat hun aquaria meestal ook nog dichtbevolkt zijn.

Methode

De daadwerkelijke methode hangt ook nog van de grootte af, maar wordt toch meestal met een slang verricht. Sommigen voeren het water met de slang in een emmer af en lopen dragen die dan op en neer, anderen leggen de slang bij een (lagergelegen!) afvoer met een friswateraansluiting in de buurt.

Een kleine markering op het glas kan je er enorm bij helpen, iedere keer evenveel water te verversen. De temperatuur van het verse water moet overeenstemmen met die van het aquarium, of hoogstens licht daaronder liggen.

In onze webshop vind je verschillende producten voor waterzuivering en waterverzorging van je aquarium! Ook andere producten voor het aquarium bestel je extra voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Algen in het aquarium

Groen, rood, blauw – in alle kleuren en variaties bewonen algen een aquaria. Zonder hun hulp gaat het niet, maar als ze de overhand krijgen, moet er ingegrepen worden. Lees in dit artikel meer over algen in het aquarium.

2 min

Waterverversing in een aquarium

Vanaf het moment dat de mensheid zich tot aquariumbezitters ontwikkelde, sleept de discussie over de noodzaak van een waterwisseling in aquaria of de frequentie daarvan zich al voort. In dit artikel lees je dan ook alles over: water verversen in een aquarium.

4 min

Verhuizen met vissen

Niemand die ooit een aquarium gekocht heeft, dacht er bij deze gelegenheid als eerste aan, zijn huidige domicilie samen met zijn vochtige huisdieren weer te verlaten. Het gebeurt echter maar al te vaak dat mensen door persoonlijke of beroepsmatige veranderingen verplicht worden van woning of woonplaats te veranderen. Hoe krijg je dan het aquarium met inhoud zo goed mogelijk in het nieuwe thuis? In dit artikel lees je alles over verhuizen met vissen.