Blauwe Mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus)

Mandarijnpitvis aquarium

De Blauwe Mandarijnpitvis is een kleine, maar enorm kleurrijke zoutwatervis.

Wat een kleuren en vormen! Bij het zien van deze vis zul je versteld staan van waartoe de natuur in staat is. Door de kleurrijke patronen met puntjes, vlekken en strepen raakt iedereen die naar deze pitvis kijkt in zijn ban. Daarom hoort hij bij de mooiste vissen in zoutwateraquaria. In ons artikel lees je alles over het houden van de Blauwe Mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus).

Uiterlijk: kleine vis met kleurrijke patronen

De Blauwe Mandarijnpitvis is een kleine onderwaterbewoner. Hij wordt gemiddeld 5 tot 8 centimeter lang.

Ondanks zijn kleine lichaam kan hij je echter amper ontgaan. Deze pitvis kenmerkt zich namelijk door de veelzijdige kleuren en patronen. Je zou kunnen zeggen dat een schilder met passie voor kleur aan het werk is geweest.

Een stralende oranje, gele, blauwe en groene kleur versieren het blauwe tot turquoise lichaam. Deze kleuren zie je ook terug in de patronen, die een donkere rand hebben. Die patronen kunnen verschillende vormen hebben, zoals puntjes, vlekken of strepen.

Naast de Synchiropus splendidus is er nog de Synchripodus tudorjonesi. Eigenaren van deze vissoorten houden ze uit elkaar door ze op informele wijze ‘rode’ en ‘blauwe’ mandarijnpitvis te noemen. De Rode mMndarijnpitvis is te herkennen aan het rode lichaam. Daarnaast heeft hij een gele buik en witte vlekken.

Hoe houd je mannetjes en vrouwtjes uit elkaar?

Over het algemeen hebben mannetjes fellere kleuren dan vrouwtjes. Bovendien kan je het geslacht herkennen aan de grootte en de rugvin. De vrouwtjes zijn iets kleiner en niet zo fors als de mannetjes. Daarnaast hebben de mannetjes een langere eerste rugvinstekel.

Tot welke soort hoort de Blauwe Mandarijnpitvis?

De Synchiropus splendidus is een kleine zoutwatervis en valt onder de pitvissen. Het bijzondere kenmerk: hij heeft geen schubben, maar een vaste huid met slijmlaag die hem beschermt tegen parasieten en ziektes.

Zelf eigenaar worden: hoe kan ik een Blauwe Mandarijnpitvis goed verzorgen?

Pitvissen kan je het best in een groot aquarium – dat al een tijdje staat – houden met levend steen. Imitatie van de natuurlijke leefomgeving met een koraalrif en voldoende holletjes om zich in terug te trekken zijn belangrijk.

Als zoutwatervis hebben de mooie dieren natuurlijk een zoutwateraquarium nodig. Die moet minstens een inhoud hebben van 300 liter.

Je kunt daarnaast het beste nog een aantal van dezelfde vissensoort houden. Dan wordt je meteen toeschouwer van de mooie paringsdans. Let erop dat je niet twee mannetjes bij elkaar in het aquarium zet. Dat kan namelijk een strijd veroorzaken die doorgaat tot de dood.

Mandarijnpitvis koraal
De bonte Mandarijnpitvis verstopt zich ook graag in spleten en kloven.

Wanneer moet ik de Synchiropus splendidus in het aquarium uitzetten?

Voor het uitzetten van Mandarijnpitvissen is een voldoende hoeveelheid kleine schaaldieren in het aquarium een voorwaarde, aangezien de vissen anders waarschijnlijk verhongeren.  Als constante eter hebben ze veel kleine schaaldieren op de bodem nodig.

Daarom moeten Mandarijnpitvissen niet in nieuw water worden uitgezet. Zoutwateraqiaria die al meer dan een jaar lang eigen microfauna opgebouwd hebben zijn het meest geschikt.

Voeding: het liefst enkel levend voer

Als contante eters ‘pikken’ de Mandarijnpitvissen de hele dag door. Het liefst verzamelen ze Zoöplankton en Fytoplankton van levend steen en van de bodem. Het voeren is veeleisend, aangezien ze bijna alleen maar levend voer eten.

Bevroren voeding eten ze enkel zelden. Droogvoer eten deze vissen helemaal niet. Je kunt het beste beginnen met wennen aan levend voer. Zodra de vissen zich op hun gemak voelen, kan je proberen ze ook te laten wennen aan bevroren voer.

Hoe vaak moet ik voeren?

De Mandarijnpitvis heeft meerdere keren per dag kleine maaltijden nodig en niet 1 grote. Hou er rekening mee dat het langzame eters zijn.

Gezondheid: hoe hoog is de levensverwachting?

Hoe oud Mandarijnpitvissen worden in hun natuurlijke leefomgeving is niet bekend. In de aquaristiek horen de Mandarijnpitvissen in ieder geval bij de meest veeleisende vissen als het gaat om de verzorging.

Helaas worden ze in een aquarium vaak door ziektes of fouten door de eigenaar niet ouder dan een jaar. In oudere aquaria onder de juiste omstandigheden kunnen ze echter ook tot 7 jaar oud worden.

Kopen: kweek in plaats van wild

Mandarijnpitvissen zijn verkrijgbaar bij de vakwinkel of online. Het kweken is mogelijk.

Aangezien deze vis de populairste pitvis is bij aquariumeigenaren, is het aantal kweekvissen niet opgewassen tegen de grote vraag. Daarom worden veel Mandarijnpitvissen aangeboden als wilde vangst, wat de flora en fauna verstoort door gebruik van schadelijke substanties.

Als je een Mandarijnpitvis wilt kopen, vraag de handelaar daarom altijd om kweekvissen.

Herkomst: de Blauwe Mandarijnpitvis houdt van tropische lagunes

De natuurlijke leefomgeving van de Mandarijnpitvis is de Indische Oceaan en het westelijke deel van de Stille Oceaan. Duikers kunnen ze zien bij de kust voor Japan, Afrika, Sri Lanka, Australië en de Filipijnen.

De Mandarijnpitvis leeft het liefst in tropische lagunes en koraalriffen. Hij voelt zich het meest thuis in de buurt van zanderige en modderige zeebodems. Daar zwemt hij de hele dag, op zoek naar voer en hij verstopt zich graag tussen stenen en koraal.

Hij leeft in een waterdiepte van drie tot vijf meter, soms zelfs tot dieptes van 18 meter.

Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Onder ‘mandarijn’ wordt niet alleen een Chinese taal verstaan. Hiermee werden ook de hoge ambtenaren in het keizerlijk China aangeduid. Deze ambtenaren waren altijd gekleed in mooie zijden mantels. In navolging van de mooie en kleurrijke dracht hield de Synchiropus splendidus er de naam Mandarijnpitvis op na.

In het kort

  • Naam Mandarijnpitvis (Synchiropus splendidus of ook wel Pterosynchiropus splendidus)
  • Lichaamslengte: 5 tot 8 centimeter
  • Levensverwachting: in het aquarium tot 7 jaar
  • Houden: in paren, maar nooit twee mannetjes samen
  • Aquarium: zoutwateraquarium met koraalrif en een inhoud van minstens 300 liter
  • Watertemperatuur: 24 tot 27 graden Celcius
  • Stroming: middelhoog
  • Verlichting: hoog
  • Voer: constante eter, bij voorkeur kleine ongewervelden, voer meerdere keren per dag.
  • Moeilijkheidsgraad: gevorderd

Samenvatting: enkel geschikt voor ervaren vissenhouders

Mandarijnpitvissen zijn echte exoten in het aquarium. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook als vis zonder schubben. Ze zijn veeleisend qua voeding en hebben een aquarium nodig dat al een tijdje staat met veel kleine schaaldieren en actieve steen. Daarom mogen deze pitvissen alleen gehouden worden door gevorderde eigenaren.

Zoek je nog naar andere aquariumbewoners? Dan vind je bij onze beschrijving van vissoorten nog meer interessante vissen.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.
9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.