Fantoomzalm

Fantoomzalm

Fantoomzalm

Een school vol kwaliteitsvissen

Tegenwoordig zijn vooral de zwarte en rode fantoomzalm bekend bij aquariumspeciaalzaken. Vrijwel onbekend blijft echter nog de veel zeldzamere gele fantoomzalm – deze is bij lange na niet zo ver verspreid en de teelt gaat nog minder vaak goed.

Fantoomzalm, land van herkomst?

De fantoomzalm stamt zoals veel karperzalmen uit Centraal-Brazilië. De vissen die hier in de schappen staan stammen voornamelijk uit vanggebieden van de Rio São Francisco. Een aantal komen ook uit de Rio Guaporé – waarbij niet eenduidig vast te stellen is waar deze eigenlijk vandaan komen.

Uiterlijk

Zwarte en rode fantoomzalmen worden in principe 4 tot 5 cm lang. Andere ondersoorten blijven iets kleiner. De kleur buiten beschouwing gelaten, zijn de vrouwtjes feller gekleurd dan de mannetjes van die soort. Ze zien er elegant uit, ze zwemmen geanimeerd, maar verre van hectisch. Zeker in een grotere school komt hun elegante vorm en verschijning bijzonder goed uit de verf. Maar ook in paren (wat mogelijk, maar niet ideaal is) zijn ze een verrijking voor ieder aquarium.

Houden

De fantoomzalm is een tevreden, goedmoedig visje dat je – mits het aquarium niet overbezet is – zonder problemen in aquaria vanaf 60 liter bruto-inhoud kunt houden. Het best gedijt deze vis in middelgrote scholen, maar ook in paarhouding – zoals bij de kweek – is dit mogelijk. Sommige paren passen echter niet perfect bij elkaar; je zult hierdoor dus vooral in de begintijd goed op moeten letten.

De karperzalm stelt maar weinig eisen aan de waterwaarden. Hij kan probleemloos in water met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7 gehouden worden tot een waterhardheid van 18 graden. Ideaal voor deze visjes is echter eerder zachter water – daarin gaat ook het vermeerderen beter. De temperatuur van het water mag tussen de 22 en 28°C liggen, wat veel verschillende aquariumgenoten mogelijk maakt.

Voeding van de Fantoomzalm

De karperzalmen zijn ook met betrekking tot hun dieet probleemloze aquariumbewoners. Zowel bevroren voer als vlokkenvoer wordt dankbaar verorberd.

Gezelschap

De fantoomzalm is, zoals al gezegd, een goedaardig en vredelievend visje. Ze schieten erg goed met bijna alle andere soorten karperzalmen en met de meeste andere soorten, mits deze geen roofvissen zijn. Met alle ondersoorten van de pantsermeerval zijn deze vissen bijzonder in harmonie. Maar je moet er ook op letten dat de fantoomzalmpjes – zoals alle vissen – genoeg ruimte om te zwemmen en zich in de verstoppen hebben, en natuurlijk overbevolking van het aquarium voorkomen, al was het alleen maar om de waterkwaliteit niet in gevaar te brengen.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Axolotl

Sinds een paar jaar geleden is de Mexicaanse salamandersoort Axolotl een regelrechte trend. De vriendelijke blik op zijn gezicht en de opvallende kleuren maken het dier tot een echte blikvanger in ieder huis. Hoewel de axolotl als erg exotisch wordt gezien,  is het diertje relatief makkelijk te verzorgen. In dit artikel kun je alles over deze vissensoort leren.
9 min

Clownvis (Annemoonvis)

De clownvis, hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
9 min

De kogelvis

De familie van de kogelvissen (Tetraodontidae = viertandige) bestaat uit 25 onderfamilies met in totaal zo’n 200 soorten. Met een grootte van net twee centimeter is de dwergkogelvis (Carinotetraodon travancoricus) het kleinste lid van de familie. De reuzenkogelvis is – zoals de naam waarschijnlijk al verraadt – beduidend groter: deze kan een doorsnede van wel 1,20 meter hebben. Kogelvissen zijn vertegenwoordigers van de hoogontwikkelde beenvissen. In dit artikel lees je alles over de kogelvis.