Overgewicht bij honden: tips voor een betere gezondheid

Ongeveer 56% van alle honden is te zwaar. Deze cijfers zijn per land en per onderzoek erg verschillend, maar waar het vooral om draait is het feit dat het aantal honden met overgewicht ieder jaar toeneemt.

De reden hiervoor: soms geef je met al het voer en snacks je hond te veel van het goede. Dit kan dan leiden tot ernstige ziektes. Ook in de coronacrisis draagt de lockdown daaraan bij. 71% procent van de dierenartsen geeft aan dat de pandemie het eetgedrag van dieren beïnvloedt. We willen je daarom uitvoerig informeren over het thema overgewicht bij honden. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je daar tegen kunt doen.

Lijdt mijn hond aan overgewicht?

Om overgewicht bij honden tegen te gaan moeten baasjes het probleem eerst weten te herkennen. Of je dier te zwaar is kun je het beste samen met je dierenarts bepalen. Met een paar tips kun je echter zelf al een goede inschatting maken.

 • Zo herken je overgewicht bij je hond

  Leg je handen losjes op de borstkas van je hond en maak een aaibeweging. Als je de ribben makkelijk kunt voelen, is alles in orde. Als je best wat druk uit moet oefenen om de ribben te kunnen voelen, is je hond waarschijnlijk te dik.

  Nog een aanwijzing is het silhouet van je hond. Als de taille niet meer duidelijk te herkennen is en de buik en het lichaam van je hond eerder rond lijken, lijdt je hond waarschijnlijk aan overgewicht.

Het juiste voer voor zwaarlijvige honden

Dieetvoer

Wat is het verschil tussen een dieetvoer en lightvoer?

Dieetvoer is speciaal aangepast voer voor dieren die aan bepaalde ziektes lijden. Ze mogen alleen in overeenstemming met een dierenarts worden gegeven. Zo bestaat er bijvoorbeeld dieetvoer voor honden die kampen met diabetes of nieraandoeningen. Een dieetvoer is niet per se bedoeld om af te vallen.

Hondenvoer met het woord light in de naam is daarentegen een voer met een verlaagd caloriegehalte. Als je hond minder energie moet opnemen en moet afvallen is dit voer de beste keuze.

Alles onder controle met de zooplus voedingsadviseur

Voedingsadvies

Met onze zooplus voedingsadviseur vind je het juiste voedingsconcept voor jouw hond, met of zonder een paar gram te veel. Probeer het nu!

Beweging tegen overgewicht bij honden

Beweging

Niet te veel in een keer: beweging langzaam opbouwen

De basisregel luidt: leg niet te veel druk op je hond of op jezelf. Afvallen is een langdurig proces.

Het is daarom belangrijk dat jij en je hond het bewegen leuk vinden en je het programma stapsgewijs opbouwt. Begin door je hond iedere dag steeds iets langer uit te laten. Later kun je nog extra oefeningen toevoegen en samen met andere hondenbaasjes iets doen.

Bij honden met overgewicht of obesitas moet je daarnaast extra op de gewrichten letten. Hulpmiddelen zoals schansen en orthopedische hondenbedden besparen je hond ongemak.

Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn hond?

image

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

image

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

image

Meermaals per dag lang uitlaten

image

Uitvoering met je hond spelen & hondensport

image

Ribben voelen & op silhouet letten

image

Hond regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan

Prijzen in € incl. BTW * Leveringsvoorwaarden.

"Van"-prijs = De laagste prijs van het artikel in de afgelopen 30 dagen.

Betaalmethoden

Bezorgdiensten

 • Dpd
 • DHL
 • PostNL
 • Mondial Relay
 • bpost

Veilig shoppen

Sociale media

 • App Store
 • Google Play