Overgewicht bij honden: tips voor een betere gezondheid

Het zijn niet alleen wij mensen die een probleem hebben met overtollige vetophopingen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 56 procent van alle honden te veel weegt. Obesitas bij honden is niet ongewoon.

De redenen? Soms zijn we gewoon te lief voor onze viervoeters als het om eten en lekkernijen gaat. Maar ziekten kunnen ook overgewicht veroorzaken. Hoe dan ook kunnen de gezondheid en het welzijn van de hond eronder lijden. Daarom hebben wij voor jou samengevat wat je moet weten over overgewicht bij honden en wat je eraan kunt doen.

DieetvoerDieetvoer
LightvoerLightvoer
Light snacksLight snacks
AccessoiresAccessoires

Ongeveer 56% van alle honden is te zwaar. Deze cijfers zijn per land en per onderzoek erg verschillend, maar waar het vooral om draait is het feit dat het aantal honden met overgewicht ieder jaar toeneemt.

De reden hiervoor: soms geef je met al het voer en snacks je hond te veel van het goede. Dit kan dan leiden tot ernstige ziektes. Ook in de coronacrisis draagt de lockdown daaraan bij. 71% procent van de dierenartsen geeft aan dat de pandemie het eetgedrag van dieren beïnvloedt. We willen je daarom uitvoerig informeren over het thema overgewicht bij honden. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je daar tegen kunt doen.

Lijdt mijn hond aan overgewicht?

Om overgewicht bij honden tegen te gaan moeten baasjes het probleem eerst weten te herkennen. Of je dier te zwaar is kun je het beste samen met je dierenarts bepalen. Met een paar tips kun je echter zelf al een goede inschatting maken.

Zo herken je overgewicht bij je hond

Leg je handen losjes op de borstkas van je hond en maak een aaibeweging. Als je de ribben makkelijk kunt voelen, is alles in orde. Als je best wat druk uit moet oefenen om de ribben te kunnen voelen, is je hond waarschijnlijk te dik.

Nog een aanwijzing is het silhouet van je hond. Als de taille niet meer duidelijk te herkennen is en de buik en het lichaam van je hond eerder rond lijken, lijdt je hond waarschijnlijk aan overgewicht.

Waardoor kan overgewicht bij honden worden veroorzaakt?

Bij de meest voorkomende oorzaken horen: te weinig beweging en/of te hoge calorieopname Meestal eten betroffen honden te veel, maar het kan ook zo zijn dat het hondenvoer een te hoog energiegehalte heeft.

Ook een hogere leeftijd, diverse ziektes, castratie, of mentale belasting kunnen overgewicht bij honden in de hand werken. Ga daarom altijd naar een dierenarts om de echte oorzaak vast te stellen en eventuele ziektes uit te sluiten.

Wat voor gevolgen heeft een te hoog lichaamsgewicht?

De gevolgen van overgewicht bij honden kunnen heel verschillend zijn. Naast een lagere levenskwaliteit en een beperkte mobiliteit verhoogt overgewicht vooral de risico's op gewrichtsschade, hart- en vaatziekten, aandoeningen van de luchtwegen en diabetes. Bovendien vermindert zwaarlijvigheid de levensverwachting met gemiddeld twee jaar in vergelijking met honden van hetzelfde ras die hun ideale gewicht behouden.

In het zooplus Magazine vind je meer informatie over het herkennen van overgewicht!

Zijn er bepaalde hondenrassen met een neiging tot overgewicht?

Er bestaat een aantal hondenrassen die eerder tot overgewicht neigen dan andere. Hieronder vallen de Labrador, Golden Retriever, Beagle, Dackel, Cocker Spaniel en Border Collie. Ze hebben uit genetisch opzicht minder energie nodig en/of eten gewoon graag.

Het juiste voer voor zwaarlijvige honden

Dieetvoer

Wat is het verschil tussen een dieetvoer en lightvoer?

Dieetvoer is speciaal aangepast voer voor dieren die aan bepaalde ziektes lijden. Ze mogen alleen in overeenstemming met een dierenarts worden gegeven. Zo bestaat er bijvoorbeeld dieetvoer voor honden die kampen met diabetes of nieraandoeningen. Een dieetvoer is niet per se bedoeld om af te vallen.

Hondenvoer met het woord light in de naam is daarentegen een voer met een verlaagd caloriegehalte. Als je hond minder energie moet opnemen en moet afvallen is dit voer de beste keuze.

Alles onder controle met de zooplus voedingsadviseur

Voedingsadvies

Met onze zooplus voedingsadviseur vind je het juiste voedingsconcept voor jouw hond, met of zonder een paar gram te veel. Probeer het nu!

Waar moet ik bij het wisselen van voer op letten?

 1. Je moet er met name op letten dat je langzaam en voorzichtig van het ene op het andere voer overstapt.
 2. Houd je bij de hoeveelheid voer altijd nauwkeurig aan de aanbevelingen van je dierenarts of van de voerproducent. Op iedere verpakking vind je specificaties over de juiste hoeveelheid voer per doelgewicht. Een paar gram meer kunnen namelijk al een negatief effect op het uiteindelijke doel hebben.
 3. Let erop dat je hond van niemand etensresten krijgt. Snacks zijn natuurlijk toegestaan, mits met mate. De hoeveelheid snacks moet je echter van de dagelijkse hoeveelheid voer aftrekken.

Let op: halveer nooit de voerporties als je hond aan overgewicht lijdt! Anders loopt je hond belangrijke voedingsstoffen mis.

In het zooplus Magazine vind je tips over hoe je op een juiste manier van hondenvoer wisselt en hoe je de juiste hoeveelheid voer bepaalt.

Op welke voedingsstoffen in het voer moet ik vooral letten?

Een goed lightvoer wordt gekenmerkt door drie punten: Het heeft een lager gehalte aan ruw vet en een hoger gehalte aan ruwe celstof (voedingsvezels) dan normaal voer. Het is daarnaast ook belangrijk dat het gehalte aan ruw eiwit constant hoog is om de spieren van je hond voldoende te verzorgen.

In het zooplus Magazine vind je meer informatie over het juiste voer voor honden met overgewicht.

 • Speciaalvoer
 • Gezonde snacks

Beweging tegen overgewicht bij honden

Beweging

Niet te veel in een keer: beweging langzaam opbouwen

De basisregel luidt: leg niet te veel druk op je hond of op jezelf. Afvallen is een langdurig proces.

Het is daarom belangrijk dat jij en je hond het bewegen leuk vinden en je het programma stapsgewijs opbouwt. Begin door je hond iedere dag steeds iets langer uit te laten. Later kun je nog extra oefeningen toevoegen en samen met andere hondenbaasjes iets doen.

Bij honden met overgewicht of obesitas moet je daarnaast extra op de gewrichten letten. Hulpmiddelen zoals schansen en orthopedische hondenbedden besparen je hond ongemak.

Deze oefeningen helpen tegen overgewicht bij honden

Naast het klassieke uitlaten kun je met je hond ook nog talrijke andere activiteiten uitproberen die overgewicht goed bestrijden. Vraag je dierenarts echter eerst of je deze oefeningen zorgeloos kunt doen.

 • Voor zeer zwaarlijvige honden is hondenzwemmen aan te raden. Het ontziet de gewrichten en traint het hele lichaam op een positieve manier.
 • Bijna alle honden zijn dol op apporteren, zowel onderweg als in je eigen tuin.
 • Doe verschillende bewegingsoefeningen tijdens het uitlaten. Je kunt je hond bijvoorbeeld op boomstammen laten balanceren of over slootjes laten springen.
 • Er bestaan veel hondensporten, zoals hondenfrisbee, treibbal of dogdance voor meer beweging op een speelse manier.
 • Maak een eigen fitnessprogramma voor jou en je hond. Laat je hond bijvoorbeeld op commando zitten terwijl jij squat. Misschien heb je hondenyoga al eens geprobeerd.
 • Als je hond al wat fitter is, kun je ook samen gaan joggen, wandelen of fietsen.
 • Er bestaan talloze hondensporten en mogelijkheden om samen met jouw hond te bewegen. Kijk in het zooplus Magazine voor meer tips.

Is behendigheidstraining geschikt voor zwaarlijvige honden?

Voor honden met overgewicht of obesitas is behendigheid (hindernisparcours op tijd) niet geschikt. Ten eerste kun je jouw hond er snel mee overbelasten en ten tweede zijn deze oefeningen bij een te hoog lichaamsgewicht schadelijk voor de gewrichten.

Degility-training is een beter alternatief. Hier gaat het niet om de tijd, maar om de juiste uitvoering. Dit maakt deze hondensport ook zeer geschikt voor zwaarlijvige honden.

In het zooplus Magzine vind je meer informatie over behendigheids- en deglity-training.

MalaMala op schattenjachtTIAKI feeder

Het TIAKI-intelligentiespeelgoed Grass Slow Feeder is een spannend speeltje dat ook mijn eetsnelheid vermindert. De TPR-inzet ziet eruit als echte grassprieten, dus eten wordt een spannend zoekavontuur. Het is antislip en ook geschikt voor mijn kleinere collega's.

Product bekijken ►
PeanutPinda en de erwtTIAKI Speelgoed

De TIAKI snuffelerwt heeft drie openingen die gevuld kunnen worden met lekkere hapjes. Het is resistent en ideaal voor mijn jonge collega's met een sterke drang om te kauwen. En in de zomer kun je de doperwten inclusief vulling invriezen, zodat de lange zomerdagen goed doorstaan ​​kunnen worden

Product bekijken ►
TedTed op een vlokHondenkussen Vlok

De hoogwaardige vulling van visco-elastische traagschuimvlokken is uiterst comfortabel en zorgt voor een goede nachtrust tijdens lange vergaderingen. Het bed past zich aan mijn lichaam aan en ontlast mijn ruggengraat en gewrichten - zorgeloos dromen.

Product bekijken ►
ChewyChewy's KleeblattNomad Tales Spirit

De Nomad Tales Spirit Speeltouw bestaat uit meerdere robuuste touwen, zodat ik altijd afwisselend aan één kant kan kauwen. Het is ook erg leuk om het "touwtrekken" met het klaverblad te spelen, omdat er genoeg ruimte is voor een derde speler.

Product bekijken ►

Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn hond?

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

Meermaals per dag lang uitlaten

Meermaals per dag lang uitlaten

Uitvoering met je hond spelen & hondensport

Uitvoering met je hond spelen & hondensport

Ribben voelen & op silhouet letten

Ribben voelen & op silhouet letten

Hond regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan

Hond regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan