Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

fietsen met hond

Als je gaat fietsen met je hond moet je op een aantal dingen letten.

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!

Hoe kan ik mijn hond aan mijn fiets laten wennen?

Voor ons zijn fietsen iets heel normaals. Je hond is in het begin waarschijnlijk eerst sceptisch. Daarom moet je hem langzaam aan het voertuig laten wennen voordat jullie een echte fietstocht gaan maken.

Om jouw hond eerst in alle rust te laten wennen aan het “onbekende”, moet je niet meteen op de fiets springen tijdens de eerste training. In eerste instantie loop je met de fiets aan de hand. Je kunt ook iemand vragen met de fiets te lopen zodat jij je helemaal op je hond kunt richten.

Voordat je begint met wandelen moet je je hond eerst laten zitten en wachten totdat jij het commando geeft om te lopen. Lijn jouw hond aan aan een korte riem en zorg ervoor dat de fiets tussen jou en jouw hond blijft. Op deze manier went de hond langzaam aan de fiets.

Hier moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen

  • Zorg ervoor dat jouw hond aan de kant loopt die is afgeschermd van het verkeer
  • Wikkel de riem nooit om het stuur als je met jouw hond gaat fietsen
  • Tijdens het lopen met de fiets moet de hond losjes aangelijnd zijn ter hoogte van het zadel
  • Verander van tijd tot tijd van richting en tempo. Laat je hond zitten zodra je stopt. Als deze oefening goed werkt, kun je doorgaan naar de volgende stap.
Hond fiets

Zo begin je met fietsen samen met jouw hond

Als je hond eenmaal aan je fiets is gewend, is het zover. Je kunt langzaam gaan fietsen samen met jouw hond. Het is verstandig om de eerste paar keer een route te kiezen met weinig verkeer, dus bijvoorbeeld bospaden of wandelpaden. Oefen tijdens het rijden voorzichtig met eenvoudige bochten en het ontwijken van obstakels. Als jouw hond tijdens het fietsen goed luistert kun je de straat op. Verhoog de snelheid en de duur van je tochten langzaamaan zodat jouw hond goed kan wennen.

Tips voor de eerste fietstocht met je hond

  • Het is niet aan te raden om te gaan fietsen met jonge honden (tot 12 maanden) of zieke honden.
  • Geef je hond nooit eten (een maaltijd) vlak voordat je gaat fietsen.
  • Voor een hond is naast een fiets lopen een hele inspanning. Begin daarom langzaam en bouw het tempo stapsgewijs op. Vermijd daarom tochten op warme en klamme dagen.
  • Pauzeer tijdens de fietstocht regelmatig, zodat jouw hond op adem kan komen. Plan aan het einde ook een cooldown in, zodat je hond weer op krachten kan komen. Vergeet ook niet water voor jou en je hond mee te nemen voor onderweg.
  • Als je een route gaat bepalen is raadzaam om lange asfaltwegen te vermijden, omdat het harde wegdek de gevoelige hondenpoten onder druk zet.
  • Vermijd drukke wegen, want uitlaatgassen van auto’s zijn schadelijk voor jou en jouw hond. Door de natuur fietsen zorgt voor meer ontspanning voor jezelf en je hond.

Is fietsen met je hond verboden?

Fietsen met je hond is niet verboden, mits je hond is aangelijnd en jullie geen hinder of overlast veroorzaken. Natuurlijk moet je er ook op letten dat je hond in staat is om mee te rennen terwijl jij fietst.

Fietsen met je hond: halsband of tuigje?

Deze kwestie komt om de hoek kijken als je op wegen rijdt waar je hond aangelijnd moet zijn. Vaak is een tuigje beter om te fietsen, aangezien het risico op verwondingen bij hard remmen minder groot is. Daarnaast is een tuigje dan ook veiliger voor je hond dan een halsband.

Ook een fietshouder voor de lijn van je hond aan de lijn kan handig zijn. Dit heeft het voordeel dat je je volledig kunt concentreren op het besturen van de fiets. Daarnaast blijft je hond altijd op een veilige afstand van de fiets.

Hond in fietsmand
© Monika Wisniewska / stock.adobe.com

Alternatieven voor jonge en kleine honden

Voor kleine honden of puppy’s is het vaak een hele opgave om bij te blijven als je gaat fietsen. Het is dan ook raadzaam om jouw hond mee te nemen in een fietsmand of fietskar. Ze zijn gemakkelijk te bevestigen aan de bagagedrager of het stuur. Op deze manier kan jouw hond ook lekker genieten van een heerlijke fietstocht door de natuur.

Goed voorbereid van jullie fietstocht genieten

Met wat training, de juiste accessoires en onze tips kun je ontspannen genieten van je fietstocht samen met je hond. Vooral in de lente zijn frisse lucht en beweging goed voor zowel baasje als hond! Dan bestaat er toch niets fijners dan op de fiets te springen en er samen op uit te gaan?

Of je nu gaat fietsen met je hond in een mand of aan de lijn: in de zooplus Hondenshop vind je een groot assortiment aan accessoires!

Onze meest behulpzame artikelen
16 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!